Bornholm for et frit Palæstina – Interview med Laura Kofod

Initiativet ”Bornholm for et frit Palæstina” afholdt d. 20.4.24 en succesfuld demonstration gennem Rønne og med energi, god stemning, taler, sang og kaffe på Store torv. Vi har bedt Laura, en af initiativtagerne, om at fortælle om baggrunden og hvordan det er vokset frem, for det er langt fra den første solidaritetsdemonstration på øen.

– Nej, i marts lavede vi en demonstrations turné ”Bornholm rundt for Palæstina” i 5 byer. Det blev en succes, hvor der i Allinge, Svaneke, Nexø, Aakirkeby og Rønne deltog mellem 60 og 100 personer hver sted. Nogle af de ældre fortæller, at det ikke er sket siden solidariteten med de chilenske flygtninge tilbage i 1970-erne.

– Der er jo mange mennesker, der har det som os. Det er så ubærligt at overvære det folkemord som Israel udfører og at det sker med den danske regering, og andres, aktive støtte. Vi har et ansvar for at sige fra, og være med til at synliggøre den modstand, der er.

– Turnéen gav grobund for at skabe et bredere bevægelse, der ikke snævert er tilknyttet bestemte partier som Enhedslisten og Alternativet, der tog de første initiativer herovre. Det blev tydeligt, at mange kræfter gerne ville være med og være aktive. Bl.a. bor der en større gruppe fordrevne statsløse palæstinensere på Bornholm, som har deltaget og hvor nogle er med i den nye initiativgruppe.

– Jeg tror, at aktivitet i provinsen spiller en dobbelt rolle. Der er ingen tvivl om at de store gentagne demonstrationer i København er motoren, men det også at organisere dem her på øen, giver folk, der bor her en mulighed for også at få deres stemme hørt og gøre noget. Samtidig er det med til at vise, at det ikke kun er et storbyfænomen på Nørrebro, som nogle politikere gerne vil isolere det til.   

Store bededag bliver til Store boykot dag 

– Vi laver ikke kun demonstrationer. Vores næste aktion bliver på fredag, som skulle have været Store bededags fridag, hvis regeringen ikke lige havde snuppet den. Så nu laver vi den om til ”Store boykotdag”, hvor vi vil stå foran butikker med underskriftslister mod, at de fører israelske varer og dermed er med til at støtte Israel. Det er også en måde at komme i snak med folk på.

For et frit Palæstina

– Det er klart at lige nu forholder vi os til den nuværende katastrofale situation med krav om øjeblikkelig våbenhvile. Men en del af vores arbejde er jo også at oplyse om, hvad der gik forud for 7. oktober og det der sker nu. Når vi hedder ”Bornholm for et frit Palæstina” er det jo fordi det ikke stopper der. Selv efter en våbenhvile er det nødvendigt med et Palæstina fri for besættelse og blokade.

Se facebooksiden
Bornholm for et frit Palæstina 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater