8. marts 2024: Kvinde, kend din kamp!

Af Monique Mazurr, maskinmester-lærling, DKU
Tale 8. marts 2024 i København

Kære kvinder, proletariske feminister og allierede i kvindekampen.

Sidste år holdt jeg en tale om kvindekampen på Rådhuspladsen, og i år har jeg igen fået æren af at tale foran jer til aftenens arrangement.

Mit navn er Monique, og til dagligt arbejder jeg som maskinmester-lærling. Jeg har været aktiv i kvindekampen i en del år efterhånden, hvor jeg som medlem af Danmarks Kommunistiske Ungdom har kæmpet for en rød dagsorden når det kommer til kvindespørgsmålet.

I år vil jeg sætte fokus på endnu et aspekt af kvindekampen, som fylder en hel del. Det er nemlig problemet med at organisere kvinder, og det tabubelagte ord “feminisme”. Det kapitalistiske samfund foretrækker at gøre det til en individualistisk kamp, og vi kan ikke længere forene os under ordet “feminisme”.

Det er ikke noget nyt, men det ændrer ikke på, at vi bliver nødt til at komme os over de sidste årtiers sløvhed, og gøre kvindekampen til en kollektiv arbejderkamp for vores egen fremtid. Det betyder at vi skal opbygge et fælleskab, hvor det ikke er tabubelagt at kalde sig “feminist” og hvor man kan kritisere patriakatet uden at blive kaldt hysterisk eller irrellevant. En organiseret bevægelse der ikke kun består af instagram opslag, men også involverer aktioner på uddannelses-institutioner, arbejdspladser og i gadebilledet.

Hvorfor står vi her overhovedet i dag, den 8. marts?
Det er jo netop pga. den organiserede arbejderbevægelse, der i 1910 vedtog 8. marts som værende Kvindernes Internationale Kampdag. Det var faktisk i Danmark at beslutningen blev taget, og det er blot én blandt mange sejre i kvindekampen som vi kan være stolte af herhjemme.

Det lægger også et vist pres på vores skuldre, da vi skal opbygge en stærk kvindebevægelse igen. Vi må ikke tro at kampen er slut, for patriarkatet eksisterer stadig, og arbejder ihærdigt på at fastholde kvinder i en mindreværdig position. På de sociale medier er højreorienteret tænketanke begyndt at smide penge efter sexistisk propaganda, der latterliggør feminismen og forener unge mænd bag kvindehad.

Måske er det ikke noget I alle kender til, men blandt ungdommen er det desværre en voksende realitet. Vi må kæmpe! Derfor er det på tide at sige: “Kvinde, kend din kamp!”.

Feminismen er ikke blot en kamp som du selv fører for retfærdighed, men en fælles kamp der forener milliarder af arbejdende kvinder over hele verden imod patriarkatets forsøg på at undertrykke os.

Det er fakta, at feminismen har lidt tilbageslag i de sidste årtier, men en kamp afgøres ikke på udfaldet af enkelte slag. Lad i dag være dagen, vi ser os selv i øjnene, og påtager os et særlig ansvar for at styrke en fælles organisering af arbejdende kvinder. Lad ikke denne tale være forspildt og klappes væk i høflighed, vi må indse situationens alvor og gå til kamp. Kun sådan kan vi frigøre verdens kvinder!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater