Regeringen vil lave en ny reform af reglerne for sygedagpenge. Situationen for de der er sygemeldt skriger på forbedring, for reformen i 2014 har medført en kæmpe usikkerhed, fattigdom og uendelige og invaliderende jobafklaringsforløb under jobcentrene. Men det vil ikke være en grundlæggende sikkerhed og hjælp til de syge, der er pointen for regeringens kommende reform.Med reformen i 2014 blev perioden for retten til sygedagpenge beskåret fra 52 uger til 22 uger. Herefter skal den syge have revurderet sin dagpengeret. I rigtig mange tilfælde ryger man over i et jobafklaringsforløb på en lav kontanthjælpsydelse, der ofte fører til uendelige jobafklaringer. Siden 2014 har der hvert år været mellem 15.000 og 20.000 af disse forløb. Og erfaringen har vist at åbenlyst syge mennesker igen og igen er blevet afkrævet nye afprøvninger, blot for at spare systemet for at bevilge en førtidspension eller evt omskoling. Det er både situationen på den lave ydelse og de stressende afklaringsforløb der er problemet. En situation som den sociale bevægelse har sat fokus på og kæmpet for at ændre lige siden 2014.
Nu har regeringen så bebudet en reform, men indtil videre er ’den store reform’ udskudt til sommer, hvor regeringen også har planer om en ’beskæftigelsesreform’, så de 2 reformer bliver behandlet under ét. Her i foråret er der lagt op til mindre ændringer.
Regeringen lægger dog ikke op til at sikre de sygemeldtes økonomiske sikkerhedsnet grundlæggende, ikke en generel forlængelse af sygedagpengene. I regeringsgrundlaget skriver de, at de vil:
”Afdække, om reglerne i sygedagpengesystemet virker efter hensigten, så meget alvorligt syge ikke udsættes for arbejdsprøvning med videre”.
Men vi må kræve grundlæggende rettigheder for alle der ryger ud i sygdom, som
– Væk med begrænsningen på 22 uger for sygedagpenge
– Mulighed for revalidering, omskoling eller fleksjob, hvor dette er behovet
– Ret til førtidspension, hvis arbejde ikke er en mulighed
Situationen bliver ikke bedre af at sundhedsvæsenet har meget lange ventetider. Også af den grund kan sager trække i langdrag og imens kan den syge have mistet sine dagpenge uden at få perioden forlænget.
Som situationen er i dag ryger syge hurtigt over på den lave ’ressourceforløbsydelse’, hvor man risikerer at blive hængende til evig tid. Det er også værd at bemærke, at det i høj grad er kvinder der ryger ud i en situation med fattiggørelse på ressourceforløbsydelse, syv ud af ti i jobafklaringsforløb kvinder.
Kommunernes fokus er at spare, ikke at sikre de syge en fremtid og loven er lavet med netop dette sigte, for at beskære rettigheder og lade de syge betale. Det er der i den grad brug for at få ændret.
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne