Ukrainske flygtninge tilbage som kanonføde

Zelensky og NATO presser på for at få flygtninge sendt tilbage som kanonføde i krigen i Ukraine. Og i EU-landene er der ikke længere brug for dem til politisk propaganda og de omkring 6 millioner ukrainske flygtninge betragtes som rene udgifter. Lige nu står flygtningene i et tomrum.

De over 6 millioner ukrainske flygtninge i de europæiske lande er med rette bange for fremtiden. Zelensky og NATO presser på for at få flygtninge sendt tilbage som kanonføde i krigen i Ukraine. Ukraine mangler soldater, i tusindvis er allerede slået ihjel, mange mænd er deserteret og med udbredt korruption kan de, der har råd, slippe for militæret og krigstjeneste.

Efterhånden som den imperialistiske krig bare trækkes ud med mere våben, flere euro og dollars til Zelensky-regeringen, så er opbakningen til NATOs planer, der kun forudsagde en hurtig sejr faldet i befolkningerne og med det også modtagelsen af de 6 millioner flygtninge for 2 år siden.

De er allerede blevet brugt, vist frem på TV og i medierne og nu er der ikke brug for dem længere. De er blevet til udgifter for regeringer, der overalt gennemfører store nedskæringer overfor befolkningen for at betale for militærbudgetternes himmelflugt.

I Danmark viser en hel ny undersøgelse fra Københavns universitet, at seks ud af hver tiende af de ca. 18.000 ukrainske flygtninge, der er i Danmark, frygter at bliver sendt tilbage til et land ødelagt af krig.

Den særlov som EU-landene og også Danmark vedtog tilbage i februar 2022, da Rusland invaderede Ukraine, gav de ukrainske flygtninge midlertidig opholdstilladelse frem til 1. marts 2024. I september sidste år blev særloven forlænget til 1. marts 2025. Med særloven blev der også indført helt andre forhold end dem, der gælder for alle andre flygtninge. De fik opholds- og arbejdstilladelse og adgang til uddannelse, bolig og lægehjælp, hvilket burde være en ret for alle. Men ligesom EU og landenes regeringer kan bevillige det, kan de lige så let lukke det ned igen af den simple og grundlæggende årsag: Under kapitalismen er flygtninge varer, man kan bruge og smide væk.

Flere lande og ikke mindst lande som Polen og Tyskland, der hver har over 1 million ukrainske flygtninge, presser på for at EU får lavet en form for hjemsendelsesordning. EU reagerede allerede sidste år positivt på at hjemsende mænd mellem 18 og 60 år, der kan indkaldes til krigstjeneste. Og nu overvejer man hvordan de kan skrue aftaler sammen, der kan sælges til befolkningerne.

Midlertidige beskyttelsesprogrammer af flygtninge som de ukrainske tjener først og fremmest værtslandenes interesser, ikke folk, der flygter fra krig eller andre konflikter. Intet europæisk land har forpligtet sig til at huse eller integrere ukrainere på permanent basis. Og lige nu hænger de i et limbo – et tomrum uden at kende deres fremtid.

Loven om midlertidig beskyttelse blev opfundet af Tyskland i 1997. Efter Balkankrigen hjemsendte Tyskland 300.000 mennesker til Bosnien, på trods af at UNHCR, FN’s Flygtningehøjkommissariat sagde, at betingelserne for at vende tilbage ikke var opfyldt.

Derefter gjorde andre europæiske lande det samme, hvilket førte til, at i alt 700.000 mennesker vendte tilbage til Bosnien.

Arbejderklassen og den progressive del af befolkningen har ingen interesse i at forlænge den imperialistiske krig og dens død og ødelæggelser. Tværtimod. Hvis målet om at slå det imperialistiske Rusland bliver ved med at forfølges, vil krigen alt for let kunne udvides til en storkrig i Europa. At gå imod EU’s og regeringernes brug af flygtninge som varer er en del af, at få stoppet den imperialistiske krig i Ukraine.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater