USA, EU og Rusland forhandler om Palæstinas fremtid

Mens Netanyahu nægter enhver forhandling om våbenhvile og har sat 10. marts som ultimatum for landoffensiven mod Rafah forhandles der intenst fra både USA’s og EU’s side om et ”bagefter” Gaza. Også Rusland har indkaldt til forhandlinger 26. februar. Men Palæstinas fremtid kan kun hele det palæstinensiske folk bestemme.

Israels præsident Netanyahu har fremsat et desperat ultimatum: Landoffensiven mod Rafah vil sættes ind d. 10. marts, ved starten af Ramadan, hvis ikke alle israelske gidsler er frigivet efter at have forladt forhandlinger med sine støtter om våbenhvile.

Efter den fuldstændige ødelæggelse af den nordlige og centrale del af Gazastriben, som ifølge FN-eksperter i området ikke længere er beboelige, er den israelske hær nu i færd med at slette byerne i syd fra landkortet, stadig under påskud af at “udrydde Hamas”. Et bestialsk folkemord som fordømmes af store dele af verdens befolkning. Ved at intensivere bombningerne af Khan Younes og Rafah ønsker Netanyahu at tvinge Egypten til at absorbere en stor del af Gazas befolkning, der er trængt op i en krog ved grænsen.

Det zionistiske Israels imperialistiske støtter fortsætter med at fodre dem med våben og har givet Israel en blanco check til at ødelægge Hamas med alle midler. Men samtidig er de mere og mere bekymrede for at Israels mission vil mislykkes og i stedet brede sig til større dele af regionen og bringe deres egne interesser og militære missioner i fare. Lige nu er imperialistmagterne USA, EU og Rusland i fuld sving med planer om at sikre Israel og et selvstyre-Palæstina, der ikke vil udgøre nogen trussel for Israel eller imperialismen.

USA og EU-imperialismens plan

Det handler om de arabiske landes anerkendelse af Israel til gengæld for Israels forpligtelse til at acceptere oprettelsen af en “palæstinensisk stat” gennem en ny version af den fredsaftale mellem Israel og De Forenede Emirater, som USA fik igennem i 2020. Qatar og Ægypten skal spille rollen som dem, der får Hamas til at indgå i USA’s umiddelbare plan for en afslutning i Gaza. Mens det reaktionære monarki i Saudi-Arabien  skal overtage ledelsen af et konsortium til genopbygning af Gazastriben, som skal forblive palæstinensisk, men ikke må udgøre en trussel mod Israels sikkerhed.

I næste omgang skal et fremtidigt palæstinensisk selvstyreområde være helt uden det nuværende valgte Hamas i Gaza. Det fremgår også klart af EU’s 10-punktplan for ”en holdbar løsning”, der blev fremlagt i januar. Udover at være stort set identisk og klappet af med USA er 10-punkts-planen også blevet forhandlet med Ægypten, Jordan, Saudi Arabien, Den Arabiske Liga og andre såkaldte nøglepartnere. I planen hedder det “Palæstinenserne får brug for et revitaliseret politisk alternativ til Hamas, mens israelerne bliver nødt til at finde den politiske vilje til at engagere sig i meningsfulde forhandlinger om en to-stats løsning”.

Forhandlinger i Moskva

Rusland har indkaldt til forhandlinger mellem alle palæstinensiske grupper, også fra Syrien, Libanon og andre lande i regionen d. 26. februar i Moskva for at drøfte en plan for et selvstyre-Palæstina efter krigen i Gaza er afsluttet.

Også Hamas er inviteret til disse forhandlinger om en fremtidig selvstyreregering, men ikke uden tommelskruer for at anerkende den zionistiske apartheidstat Israels sikkerhed, hvilket den som bekendt selv fuldstændig definerer, hvad betyder.

Abbas’ Fatah-ledede selvstyreregering på Vestbredden udtalte på weekendens imperialistiske sikkerhedskonference i München, at den er villig til at gå i regering med Hamas, hvis Hamas fralægger sig sin politik og tilslutter sig ”vores politiske dagsorden. Som er helt klar: To stater efter 1967-grænserne med fredelige midler”.  Abbas’ selvstyreregering har imidlertid ikke ret meget andet at have denne illusion i end imperialistisk midlertidig opbakning. De har blandt palæstinenserne i regionen i vidt omfang mistet både autoritet og tillid og repræsenterer en fortid.

Hamas har sammen med de øvrige modstandsgrupper foreslået, at der dannes en komite bestående af de forskellige palæstinensiske grupper, der genopbygger PLO og danner en teknokrat regering indtil det er muligt at afholde valg – og at selvstyrepræsidenten Abbas træder tilbage. De har i en fælleserklæring tilbage fra december fordømt og afvist de imperialistiske og “israelske” kredses scenarier for det såkaldte “bagefter” i Gaza som luftkasteller.

Så mens imperialistmagterne og reaktionære regimer inklusiv den danske stat og regering, lader folkemordet, ”den brændte jord” og etnisk udrensning i Gaza fortsætte med ”bekymrede” miner, er spillet om palæstinenserne fremtid i fuld gang. Og for palæstinenserne og verden folk gælder det endnu engang – stol ikke på imperialisterne.

Den palæstinensiske sag er hele Palæstinas sag, land, folk, rettigheder, fremtid og skæbne. Løsningen på dette spørgsmål kan kun opnås ved at besættelsen og alle former for bosættelser ophører og baner vejen for, at det palæstinensiske folk kan bestemme deres nationale skæbne i deres eget land.

Læs også

Fælles erklæring udsendt af Hamas, PFLP, PIJ, DFLP og PFLP-GC

Imperialisterne slås om Mellemøsten


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater