Retten til bolig er en grundlæggende menneskeret

Af Mexicos Kommunistiske Parti (marxist-leninister)

At leje et ordentligt hus eller lejlighed er praktisk talt umuligt for enhver arbejder, og det bliver vanskeligere hver dag.

Hvorfor? Det er dybest set en del af de problemer, der genereres af den kapitalistiske økonomi, inflation, de stigende priser på byggematerialer, spekulation, gentrificering og lave reallønninger på trods af stigningen i nominelle lønninger. Det er et problem, der ikke er nyt, og alle sektorer i arbejderklassen lider under dets virkninger fra studerende, migranter, enlige mødre, lærere osv. Dette forklarer, hvorfor mange unge ikke har forladt familiens rede, og de nye familier bor hos deres forældre eller svigerforældre under overfyldte forhold.

Konsekvenserne er mange, lad os gå videre til de hårde data: de 6 dyreste byer er: Mexico City, Toluca, Guadalajara, Monterrey, Mérida og Cuernavaca, som i gennemsnit når prisen på 5 tusind pesos af leje pr. Måned. Det er klart, at spekulation er en væsentlig del af kapitalismen, så længe privat ejendom eksisterer, vil der være egoistisk og grådigt misbrug af besidderne til at besidde mere og mere.

Retten til en bolig er en grundlæggende menneskeret, arbejderne skal have let adgang til boliglån, rimelig kredit til køb af jord eller færdige huse, prisen på leje af fast ejendom skal reguleres, betaling af husleje skal bruges til at købe huset, ekspropriation af byggegrunde til opførelse af boliger og offentlige ressourcer til støtte til forbedring af boliger. Alt dette er muligt, hvis vi beslutter at gøre dem på en organiseret og planlagt måde.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater