Kvinder og børn revet i stykker i israelsk angreb på Rafah

På al-Najjar-hospitalet i grænsebyen Rafa ankom strimlede rester af kropsdele i poser med numre skrevet på dem. Skrevet af redningsmænd, der lige havde trukket dem ud af murbrokkerne, betød tallene det anslåede antal mennesker, der kunne være i hver taske. De første kroppe, der ankom til hospitalerne, var alle børn og kvinder.

Af Bel Trew, The Independent

Palæstinensere, blandt murbrokkerne af bygninger, der blev ødelagt af Israel i dets angreb på Rafah for at befri to Hamas-gidsler. Foto: Xinhua

De knuste stykker menneskekød er så beskadigede, at “det var umuligt at identificere dem ordentligt”, sagde Amjed*, en beboer i byen, der besøgte hospitalet mandag. Han gik fra det ene hospital til det andet, fra det ene udbombede sted til det næste, og forsøgte at finde de savnede blandt de døde efter det voldsomme israelske natlige angreb på byen.

“De første kroppe, der ankom til hospitalerne, var alle børn og kvinder. Der var mange lig, der dækkede gulvet,« siger han til The Independent. “Scenen var katastrofal. Jeg så stykker af børn.”

Andre mindreårige blev bragt til hospitaler i civile biler, uden deres pårørende, “dækket af blod og støv”.

“Jeg prøvede at spørge en dreng, hvad han hed, for at finde hans familie. Jeg kunne ikke tale, og jeg rystede meget.”

Mandag morgen indledte Israel et land- og luftangreb på Rafah for at befri to argentinsk-israelske gidsler, der holdes der af Hamas-militante. De to mænd – identificeret som Fernando Simon Marman, 60, og Louis Hare, 70 – er blandt 250 mennesker, som Hamas tog til fange under sit blodige angreb den 7. oktober i det sydlige Israel, der udløste Israels krig i Gaza.

Det israelske militær sagde, at det ransagede en to-etages lejlighed ved hjælp af sprængstoffer, deltog i skudkampe med dem, der holdt fangerne, og derefter lancerede luftangreb for at give deres tropper mulighed for at komme væk.

“Kun fortsat militært pres, indtil total sejr, vil opnå frigivelse af alle vores gidsler,” sagde premierminister Benjamin Netanyahu tidligt i går. “Vi vil ikke gå glip af nogen mulighed for at bringe dem hjem.”

Embedsmænd fra det palæstinensiske sundhedsministerium rapporterede, at mindst 67 palæstinensere, herunder kvinder og børn, blev dræbt i beskydningen. Beboere i byen sagde, at de hørte snesevis af eksplosioner i hele byen, og at tre moskeer og et dusin huse var blevet angrebet.

Nu frygter mange i Rafah, at det er begyndelsen på et bredere angreb. Youssef*, 35, som blev tvunget fra sit hjem i det nordlige Gaza og nu bor i et telt i gården til en grundskole, sagde, at familier er bekymrede for, at gidslerne er “et påskud til at retfærdiggøre invasionen af Rafah,” en plan, som Israel stædigt har forfulgt. På trods af det globale ramaskrig.

“Alle siger: ‘Hvor kan vi tage hen? Hvor kan vi gemme os? Vi har ikke noget valg. Rafah er den eneste station der er tilbage,” tilføjede han.

Rafah, på grænsen til Egypten, er det sidste tilflugtssted i Gaza og et af de få steder i den 42 kilometer lange stribe, der ikke er blevet angrebet af israelske landtropper. Det anslås, at omkring 1,5 millioner mennesker er flygtet dertil, de fleste af dem sover på gaden, i skoler og hospitalsgårde.

Israel har gentagne gange svoret at storme byen og hævdet, at det vil være det sidste stop i dets bestræbelser på at “eliminere” Hamas, men har været udsat for stigende kritik selv fra dets nærmeste allierede, som er “dybt bekymrede.”

USA har gjort det klart, at det ikke støtter denne operation på grund af den sandsynlige katastrofale virkning, det ville have på hundredtusinder af mennesker, der søger tilflugt der.

Præsident Biden har endda indrømmet, at han mener, at Israels militære reaktion på 7. oktober “er gået for vidt.”

Den britiske udenrigsminister David Cameron advarede i går om, at Israel må “stoppe op og tænke sig alvorligt om”, før det tager yderligere skridt mod Rafah, i betragtning af at civile “ikke længere har nogen steder at tage hen”.

EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, gik så langt som til at foreslå, at USA skar ned på milliarder af dollars i militær bistand til Israel på grund af det høje antal dødsfald i de nuværende operationer.

I en lidenskabelig tale sagde han: “Netanyahu lytter ikke til nogen. Vil de evakuere civile? Hvor? Til månen?”

Israel står over for begyndelsen på, hvad der kan være en begrænsning af dets militær. En hollandsk appeldomstol sagde, at den blokerede eksporten af dele til F-35 kampfly til Israel med henvisning til en “klar risiko for krænkelser af international humanitær lov i Gaza.” Regeringen advarede om, at den ville appellere.

Der er også frygt for den regionale sikkerhed, hvis en landoperation begynder i Rafah. Egypten har gentagne gange advaret om, at indsættelsen af israelske tropper på den fælles grænse såvel som enhver bevægelse af mennesker ind på dets territorium kunne krænke den årtier gamle fredsaftale mellem de to nationer.

I mellemtiden har mellemøstlige diplomater, der er involveret i våbenhvileforhandlinger, fortalt The Independent, at denne handling kan udløse en regional krig. Iransk-støttede væbnede grupper i Irak, Syrien og Yemen har lovet at fortsætte med at angribe amerikanske positioner i regionen og globale transportruter i Det Røde Hav, medmindre der er våbenhvile i Gaza.

Diplomater frygter, at en “massakre” i Rafah vil være en ødelæggende gnist i en allerede ustabil krudttønde.

I Rafah sagde Amjed, at priserne er oppustet af stor efterspørgsel, og at de fleste af de fordrevne ikke engang har råd til prisen på et telt, der er steget til $ 1.000.

“Det er derfor, nogle sover i moskeer om dagen og bliver på gaden om natten, uden noget til at beskytte dem, ikke engang et telt.”

*Navne er blevet ændret.

Læs også

Udtalelser fra APK:

Stop Israels folkemord – for et frit Palæstina!

Solidaritet med det palæstinensiske folks kamp

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater