Verdens mindst korrupte land? Storkapitalen bestemmer bag kulissen

Hvem mon har det store ord i Kalundborg, når det kommer til bygning af en ny Kattegatforbindelse – et milliardprojekt, der vil gøre Samsø til en gennemfartsvej, etablering af en international skole, vandforsyningen, nye hurtigtog og veje? Et godt bud er, at det har Novo Nordisk. De har i al fald indkaldt kommunens topembedsfolk til møder om disse og en lang række flere emner, viser aktindsigt som DR har fået.

Et af de store mulige infrastrukturprojekter omkring Kalundborg – Kattegatforbindelsen. Billede: Kattegatforbindelse NEJ TAK

Novo Nordisk er både Kalundborgs og Danmarks største virksomhed og Novo planlægger at bygge nye fabrikker i kommunen for 60 milliarder. I den forbindelse udspiller sig scener, som er meget sigende for driften af vores land. DR’s aktindsigt viser, at Novo 13 gange har indkaldt byens topembedsfolk til møder om hvordan byens og den omgivende infrastruktur kommer til at dække Novos behov. Det er Novo Nordisk der udformer dagsordenerne til møderne og derefter indkalder borgmesteren, kommunaldirektøren og andre der kan være relevante til møder hos Novo Nordisk i Kalundborg.

Til gengæld foreligger der intet offentligt referat af møderne. Her må befolkningen vente og se hvad de konkrete resultater måtte blive. Disse vil uden tvivl blive fremstillet som goder for almenvellet. Hvad befolkningen dog ikke nødvendigvis vil være enig i. Et projekt som Kattegatforbindelsen, der er en af de enorme trafikinvesteringer, der er blevet forbundet med servicering af Novo har mødt stor modstand. Se Kattegatforbindelse – Nej tak

Danmark kaldes verdens mindst korrupte land. Men lobbyismen er sat i system og gennemsyrer samfundet og de store beslutninger. Denne type møder og ønskelister til kommunen er helt normale og naturlige, ifølge borgmester Martin Damm, der udtaler, at de skam intet har at skjule og at kommunalpolitikerne fremover kan søge aktindsigt i dagsordener til møderne med Novo Nordisk, hvis de vil følge med i, hvad der foregår. Martin Damm er samtidig formand for Kommunernes Landsforening.

Nej, vi er ikke i tvivl om, at fremgangsmåden er normal for kommunerne og for Danmarks ’demokrati’ gennem kommuner, regioner og stat. Herefter fortsætter det i EU, hvor lukketheden er et princip. Det er monopolkapitalens behov der lægger de store linjer – som når Mærsk beder om dansk krigsindsats i Det Røde Hav eller Novo gerne vil have en international skole i nærområdet.

”Hele økosystemet skal hænge sammen”, som direktør for Novo Nordisk betegner det. Referater fra møderne, så offentligheden ved hvad der foregår? Nej, det har man ikke behov for. Vi lover jo ikke hinanden noget, så det ville være spild af tid, udtaler produktionsdirektør for Novo Nordisk i Kalundborg.

De store virksomheder tager profitten, infrastruktur og ekstraregninger kastes over på skatteyderne og forbrugerne – arbejderklassen/den brede befolkning.

Kapitalismens støtter påstår, at i dette system er det virksomhederne der tager risikoen, dem der udvikler og investerer. Det er en stor løgn. De beslutter og de dikterer, mens resten af samfundet betaler med statstilskud og infrastruktur.

Kilde DR:
Borgmester får kritik for lukkede møder med Novo Nordisk

Læs også

Novo lander overskud på 102,6 milliarder kroner – mens sundhedsvæsenet bløder

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater