Fregat til Det Røde Hav og stabsofficer til fremtidige offensive angreb mod Yemen

To forslag blev behandlet i Folketinget onsdag. Forslaget om at Danmark sender en fregat til Det Røde Hav med mandat til at indgå i kamphandlinger, såkaldt ”selvforsvar” og ”i forsvar af civile skibe” bliver 2. behandlet 6. februar. Forslaget om at Danmark sender en stabsofficer til den amerikansk ledte ”Operation Prosperity Guardian”, der står bag missilangreb mod Yemen blev lynbehandlet og vedtaget.


Flere militære missioner opererer i og omkring Det Røde Hav og situationen blev trappet op fra Vestens side da USA og Storbritannien d. 11. januar, rettede missilangreb mod Houthi-bevægelsen inde i Yemen. Houthi’erne gennemfører aktioner mod skibstrafik med tilknytning til Israel i solidaritet med palæstinenserne.

Den danske regering tog medansvar for angrebet, idet de samme dag var en del af en erklæring sammen med Australien, Bahrain, Canada, Tyskland, Holland, New Zealand, Sydkorea samt USA og Storbritannien. Også det offensive angreb mod land betegnes som ”selvforsvar”.

Med deres støtte til Israel og dets folkemord på palæstinensere i Gaza har USA og dets allierede selv skabt en situation, hvor de ”ser sig nødsaget” til at forsvare deres profitable skibstrafik gennem Suez-kanalen, som f.eks. Mærsks. Situationen kunne løses ved at trække støtten til Israel. I stedet er deres metode at udvide krigen.

Der er intet ’defensivt’ i den danske regerings og Folketings fregatmission. Der er tale om væbnet indgriben i Det Røde Hav mod Houthi-bevægelsen, hvor den danske fregat forventes at tage del, og koalitionen som sådan truer med nye mulige angreb i Yemen. Danmark vil være en del af dette, selvom der ligger en arbejdsdeling, hvor det er amerikanske eller britiske missiler der affyres. Desuden blev det besluttet, at Danmark sender en stabsofficerdirekte ind i organiseringen af ”Operation Prosperity Guardian”, dvs at Danmark også deltager praktisk i krigshandlinger på land.

Det danske bidrag vil bestå af en fregat, helikopter, efterretningsofficerer, militærpoliti, tolke mm, radarsystemer og sensorer vil sende data. Det indsættes som en del af den amerikansk ledte Prosperity Guardian – eller, hvis en EU- mission oprettes – evt under denne. EU er allerede tilstede militært i området i en pirat-mission (Atalanta), men vil sandsynligvis udvide denne eller danne en ny EU-ledet mission med tilsvarende mandat som den amerikansk ledte.

Ved førstebehandlingen af forslaget om stabsofficer til ”Operation Prosperity Guardian” stemte 4 partier imod, nemlig Dansk Folkeparti, De Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Dansk Folkeparti har fået blod på tanden efter Nye Borgerliges fravær i Folketinget og kører den store indvandrerhetz op på baggrund af muligheden af at en dansk fregat kan ende med at hjembringe overlevende fanger fra skududvekslinger, der kan ende med at få asyl i Danmark. (Hvorfor lod de ikke bare ’den enbenede pirat’ blive liggende i vandet sidste gang, rabler DF’s ordfører.)

De Radikale ville være helt med, hvis Danmark holdt sig til den ”defensive” fregat. Den samme retning går Enhedslisten. De afviser ganske vist at være med i endnu en af USA’s krige – så langt så godt, men problemet er, at de forestiller sig, at der overhovedet kan være tale om en defensiv operation, med de imperialistiske interesser der her er i spil. Og at situationen ville være anderledes, hvis blot der lå et FN-mandat.

Trine Pertou Mach udtaler:

”Var der tale om en rent defensiv aktion, ville spørgsmålet om dansk deltagelse være et andet. Det er bare ikke situationen i dag. …Det her vil betyde dansk deltagelse i angreb ind i Yemen, og det gør Danmark til en krigsførende part i en snæver USA-ledet militæraktion. Det burde i vores øjne kun kunne ske på baggrund af en bred FN-koalition, der baserer sig på et tydeligt FN-mandat.”

Fra APK afviser vi fuldstændig en udsendelse af en fregat, såvel som deltagelse i den amerikanske ledte mission eller en mulig kommende EU-mission. Vores regering og Folketing smider igen brænde på de imperialistiske modsætningers bål. I stedet for at tage initiativer til at stoppe Israels krig og folkemord giver de zionisterne frie tøjler, hvor hindringer på vejen ryddes væk med stadigt kraftigere midler.

Se de 2 forslag fra regeringen her:

B 104 Forslag til folketingsbeslutning om dansk militært bidrag til den amerikanskledede indsats for at begrænse trusler mod den maritime sikkerhed i og omkring Det Røde Hav.

Forslag til folketingsbeslutning
om danske militære bidrag til styrkelse af den maritime sikkerhed i og omkring
Det Røde Hav


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater