Mindst 67 journalister og mediearbejdere dræbt i Gaza

Under Israels 11 uger lange krig mod Gaza, har de dræbt mindst 67 palæstinensiske journalister og mediearbejdere, adskillige er blevet såret, og andre er savnet. Det er ikke kun tilfældige ofre, mange journalister er dræbt fordi de er journalister. I flere tilfælde fordi Israel har bombet mediebygninger eller journalisternes hjem. Dertil har Israel dag for dag, systematisk bombet al civil infrastruktur incl. solceller og mobilmaster. Ingen udenlandske journalister har fået tilladelse til komme ind i Gaza af Israel, der kontrollerer grænserne.

Israelsk angreb ramte Palestine Tower i Gaza den 7. oktober, mens Al Jazeeras reporter Youmna Al-Sayed var i gang med en live-udsendelse

I løbet af krigens første weekend den 7.-8. oktober 2023 ødelagde israelske luftangreb helt eller delvist hovedkvarteret for flere medier, blandt andet nyhedsredaktionen for avisen Al-Ayyam, Gaza FM-radiostudiet i Palestine Tower og hovedkvarteret for nyhedsbureauet Shehab. Det palæstinensiske nyhedsbureau Ma’ans kontorer blev alvorligt beskadiget, da Al-Watan Tower blev jævnet med jorden.

Siden er 67 journalister myrdet, mange bombet i deres eget hjem, eller ramt af israelske droneangreb mens de stod tydeligt skiltet med presse. Se den opdaterede liste i slutningen af artiklen.

Disse målrettede angreb har et eneste formål: at forhindre folk i at forstå hvad der virkelig foregår. Men i den moderne verden er det ikke nok at bremse journalister, alle med en mobiltelefon kunne de første uger sende billeder og video af ud af området. Det kan de ikke længere. Israel har systematisk bombet alle muligheder for at civilbefolkningen kan få strøm og forbindelse på deres telefoner. Intet om rædslerne må slippe ud, hvilket i sig selv siger alt om hvad Israels mål er: den totale destruktion og udslettelse af alt i Gaza. Langs kysten har USA parkeret deres gigantiske hangarskibe, der hjælper med ”operationen”.

Uanset USA og Israels anstrengelser kan de ikke skjule at det der udspiller sig, er folkemord, en forbrydelse mod menneskeheden. Og Israels støtter er medskyldige.

Den 14. december lykkedes det for journalisten Clarissa Ward fra CNN at komme over grænsen til Gaza nogle få timer, hvor hun besøgte et felthospital få km fra grænsen i byen Rafah. Hendes reportage taler for sig selv, se den her.

Krigspropaganda organiseret

Et eksempel på hvordan den Israelske krigspropaganda forsøger at presse deres egen dagsorden igennem i USA blev annonceret den 6. december med det såkaldte 10/7-projektet. Det er en ny centraliseret kommunikationsoperation med det erklærede formål at fremme fortsat amerikansk støtte til Israel og sikre ”præcis og fuldstændig” dækning af Israels krig. At målrette medier og politikere, de skamløst fylder med halve sandheder og hele løgne.

Projektet er lanceret af en række prominente israelske lobbygrupper i USA. Blandt grundlæggerne er organisationer som American Jewish Committee (AJC), Jewish Federations of North America (JFNA), Anti-Defamation League (ADL), American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) og Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations.

Disse organisationer har længe været involveret i pro-israelsk aktivisme og er kendt for deres indflydelse i amerikansk politik. F.eks. er ADL kendt for at kategorisere anti-israelske og pro-palæstinensiske demonstrationer som “antisemitiske hændelser”. 

Et centralt aspekt af 10/7-projektet er dets forbindelse til politiske konsulentfirmaer som CKR Solutions, OnMessage Public Strategies og SKDK. Sidstnævnte, kendt for sine tætte forbindelser til partiledere fra Det demokratiske Parti.

Uanset om Imperialisterne sidder på alle pengene og alle de fleste store medier, så er de rystet af den gigantiske massebevægelse, der har rejst sig i solidaritet med Palæstina.

Solidaritet virker

En utrættelig solidaritetsindsats, med mange ugentlige demonstrationer organiseret af ildsjæle, har skabt et gigantisk pres, der rent faktisk viser resultater. Regeringer i flere lande er blevet tvunget til at standse deres åbne støtte til det israelske folkemord. Trusler om fængsel til alle der bare viste eller udtalte palæstinasolidaritet, er ændret til at støtte kravet våbenhvile. Solidaritet virker.

Kampen mod regeringens støtte til Israels folkemord må styrkes. Mette Frederiksen er medskyldig i Israels forbrydelser mod menneskeheden og må stilles til ansvar. Boykot af Israel og stop for våbenforsyninger til folkemord.

Kilder:

War in Gaza – IFJ

Journalist syndicate – Palestinian Journalist syndicate (pjs.ps)

Top Democrat-Linked PR Firm Tapped by Pro-Israel Groups to Control Gaza War Narrative (mintpressnews.com)

Liste over Journalister der er blevet slået ihjel i Gaza af Israel siden den 7. oktober 2023

[OPDATERET 21.12.2023] 

Den 18. december blev mediearbejderen Abdallah Alwan, som blandt andet bidrog til den Al Jazeera-ejede platform Midan, dræbt i et israelsk luftangreb på sit hjem i Jabalia-flygtningelejren i den nordlige del af Gazastriben, rapporterede Al Jazeera Arabic.

Den 17. december blev journalisten Haneen Ali Al-Qashtan, som arbejdede for Sawt Al Watan Radio, dræbt sammen med medlemmer af sin familie under et israelsk bombardement af Nuseirat-flygtningelejren i Gazastriben, rapporterede PJS. 

Den 15. december bekræftede PJS og Al Jazeera drabet på kameramanden Samer Abu Daqqa, som arbejdede for Al Jazeera Arabic. Han blev dræbt af et droneangreb, mens han dækkede eftervirkningerne af israelske angreb på en skole i Khan Yunis i den sydlige del af Gazastriben. I det samme angreb blev Al Jazeeras bureauchef i Gaza, Wael Al-Dahdouh, såret. 

Den 13. december bekræftede PJS drabet på journalist og tidligere Al-Mayadeen-korrespondent Abdul Karim Odeh, som mistede livet i et israelsk luftangreb på Nuseriat-flygtningelejren i Gazastriben, rapporterede medierne.

Den 9. december blev journalisten Ala Atallah dræbt sammen med ni medlemmer af sin familie i et israelsk luftangreb på Al-Daraj-kvarteret i Gaza City, rapporterede PJS og Roya News. Samme dag mistede fotojournalisten Mohamed Abu Samra livet som følge af et israelsk bombardement i den sydlige del af Gazastriben, ifølge PJS. 

Den 3. december bekræftede PJS drabet på Al Quds TV’s direktør Hassan Farajallah, som blev dræbt under et israelsk bombardement i Gazastriben. 

Den 1. december bekræftede PJS og andre medier, at fotojournalisten Abdallah Darwish, som arbejdede for Al Aqsa TV, var blevet dræbt i et israelsk angreb i Gazastriben. Senere på dagen blev fotografen Muntaser Al-Sawaf, som arbejdede for det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu, dræbt i et luftangreb på Gaza City, rapporterede Anadolu Agency. 

Samme dag blev freelancejournalisten Adham Hassouna dræbt i et israelsk luftangreb på Gaza by. 

Den 25. november blev liget af Nader Al-Nazli, der arbejdede som tekniker for Palestine TV, fundet under murbrokkerne, en uge efter at hans hus var blevet bombet. 

Den 24. november blev journalisten Amal Zahed dræbt i et israelsk luftangreb på Gaza City, og Mustafa Bakir mistede livet i et israelsk luftangreb på sit hus i Nuseirat-flygtningelejren i Gazastriben, rapporterede PJS.

Den 23. november blev fotojournalisten Muhammad Moin Ayyash dræbt sammen med en række af sine familiemedlemmer i et israelsk angreb på hans hus i Nuseirat-flygtningelejren i Gazastriben, ifølge nyhedsbureauet WAFA.

Den 22. november bekræftede PJS og Al Jazeera dødsfaldene af Mohamad Nabil Al-Zaq, som arbejdede for Quds TV og blev dræbt i et israelsk angreb; og Assem Al-Barsh, som arbejdede for den palæstinensiske Al-Ray radio og blev dræbt af en israelsk snigskytte i Al-Saftawi-området i den nordlige del af Gazastriben.

Den 21. november blev Jamal Hanieh, redaktør på Amwaj Sports Media Network, dræbt under et israelsk bombardement af Gaza City, ifølge det medie, Hanieh arbejdede for.

Den 20. november rapporterede PJS om digital- og tv-journalisten Ayat Al-Khaddura, som blev dræbt i et israelsk luftangreb på Beit Lahiya i det nordlige Gaza. Før hun blev dræbt, lagde hun en video på de sociale medier fra sit hjem, hvor hun dokumenterede den aktuelle situation i Gaza. 

Den 19. november blev Bilal Jadallah, som var generaldirektør for medieudviklingsorganisationen Press House i Gaza, dræbt i sin bil i et israelsk luftangreb i Gaza, ifølge PJS og medier.

Den 18. november rapporterede PJS og medierne om flere journalister og mediearbejderes død i Gaza. Fotografen Moseab Ashour blev dræbt i et angreb på flygtningelejren Nuseirat i Gazastriben få dage forinden. 

Journalist og forfatter Mustafa Al-Sawaf blev dræbt i et israelsk luftangreb på sit hjem i Gaza by. Al Sawaf blev dræbt sammen med sin kone og to af sine børn. Hans to sønner, som også er journalister, Monaster Al-Sawaf og Mohammad Al-Sawaf, blev alvorligt såret.  

Amr Abu Hayya, som arbejdede i tv-afdelingen på Al Aqsa TV, blev dræbt i et israelsk angreb i Gaza. 

Direktør for Quds News Network Saary Mansour og freelancefotograf Hassouneh Isleem blev ifølge PJS og Al Jazeera dræbt i et israelsk luftangreb på Bureij-flygtningelejren.  

Samme dag blev Abdelhalim Awad, mediearbejder og chauffør for Al Aqsa TV, dræbt i et angreb på sit hjem, rapporterede PJS.

Den 15. november blev freelancejournalisten Mahmoud Matar dræbt i et luftangreb på sit hjem i Gaza. 

Den 13. november blev fotograf Ahmed Fatmah, som arbejdede for Al Qahera News, dræbt på grund af igangværende israelske luftangreb i Gaza, rapporterede PJS og Al Qahera News.

Den 12. november bekræftede PJS og MADA, at journalisten Mousa Al Barsh, som var administrerende direktør for den lokale Namaa Radio, var død efter et israelsk luftangreb på hans hjem i det nordlige Gaza.  

Den 10. november blev fotojournalisten Ahmed Al-Qara dræbt ved indgangen til byen Khuza’a, øst for den sydlige by Khan Yunis, ifølge PJS. 

Den 7. november blev journalisten Yahya Abu Munie, som arbejdede for Al Aqsa Radio, dræbt i et luftangreb i Gaza City. PJS og Al Jazeera rapporterede. 

Den 7. november bekræftede PJS og WAFA, at journalist Mohammad Abu Hasira, korrespondent for Palestine News and Information Agency (WAFA), var blevet dræbt i et israelsk bombeangreb nær fiskernes havn i Gaza City. Ifølge WAFA fandt luftangrebet sted natten mellem søndag og mandag, men liget af Abu Hasira blev fundet i murbrokkerne den 7. november. 

Den 6. november blev journalisten Mohammed Al Jajeh, som arbejdede for medieudviklingsorganisationen Press House, dræbt i et israelsk luftangreb i Al-Nasr-kvarteret i Gaza City. PJS og andre medier rapporterede om hans død.

Den 2. november blev journalist Mohammad Abu Hatab, medlem af PJS og IFJ, der arbejdede som korrespondent for Palestine TV, dræbt, da et israelsk luftangreb ramte hans hjem i Khan Yunis i den sydlige del af Gazastriben. PJS rapporterede om hans død. PJS rapporterede om hans død. Samme dag blev journalist Mohammed Bayyari, der arbejdede for Al Aqsa TV, dræbt. 

Samme dag blev journalisten Iyad Matar dræbt i et israelsk bombardement, der ramte hans hjem på Gazastriben, rapporterede medierne.

Den 1. november bekræftede PJS drabet på journalisten Majd Fadl Arandas, som arbejdede for nyhedssitet Al-Jamahir, under et bombeangreb nær hans hus i Nuseirat-lejren i Deir al-Balah-guvernoratet. 

Den 31. oktober bekræftede Palestine TV, at to mediearbejdere, Majd Kashkou og Imad Wahidi, var døde i et israelsk luftangreb over Gaza by.

Den 30. oktober bekræftede PJS og nyhedsbureauet WAFA, at Nazmi Al-Nadim, vicedirektør for økonomi og administration hos Palestine TV, var død. Al-Nadim blev dræbt, da et israelsk krigsfly bombede hans hus i Zeitun-kvarteret i Gaza by.

Den 27. oktober blev Yasser Abu Namous dræbt under et israelsk luftangreb, der ramte hans hus i det østlige Khan Yunis i den sydlige del af Gazastriben, rapporterede PJS og nyhedsbureauet WAFA. 

Den 26. oktober bekræftede PJS og nyhedsbureauet WAFA, at journalisten Duaa Sharaf, som arbejdede på Al Aqsa Radio, var død under et missilangreb, der ramte hendes hjem i Al-Zawaida-kvarteret i det centrale Gaza.

Den 25. oktober blev journalisten Jamal Al-Faqawi, som arbejdede for Mithaq Media Network, dræbt, da et israelsk bombardement ramte hans hjem i byen Khan Yunis i den sydlige del af Gazastriben. 

Den 25. oktober bekræftede PJS, at tre journalister var døde Saed Al-Halabi, som arbejdede for Al Aqsa TV, blev dræbt, da hans hjem i Jabalia i den nordlige del af Gazastriben blev ramt. Ahmed Abu Mahadi, som arbejdede for Al Aqsa TV, blev dræbt i et israelsk luftangreb i Gazastriben, rapporterede PJS. Samme dag blev journalisten Salma Mukhaimar dræbt i et luftangreb i Rafah i den sydlige del af Gazastriben, oplyser PJS.

Samme dag blev journalisten Zaher Al Afghani, som arbejdede for Mithaq Media Network, dræbt, da et luftangreb ramte hans hjem i Deir Al Balah.

Den 23. oktober bekræftede det palæstinensiske nyhedsbureau WAFA og PJS, at journalisten Mohammed Imad Labad var død efter et israelsk bombeangreb tæt på hans hus i Sheikh Radwan-kvarteret i Gaza by. 

Den 22. oktober blev Roshdi Sarraj, medstifter af Ain Media, fotojournalist, filmskaber og fixer for flere internationale medier, herunder Radio France, dræbt i et israelsk luftangreb, der ramte hans hjem i den vestlige del af Gaza by, rapporterede PJS og medier.

Den 21. oktober blev Hani Madhoun, der arbejdede som administrativ medarbejder for Al Aqsa TV, dræbt i et israelsk luftangreb på sit hjem i Gaza. 

Den 20. oktober bekræftede PJS, at Muhammad Abu Ali, en journalist fra Al-Shabab radio i Gaza, var blevet dræbt af israelske bomber mod sit hjem i den nordlige del af Gazastriben.

Den 19. oktober blev Khalil Abu Athra, kameramand for Al-Aqsa TV, dræbt i Al-Nasr-kvarteret nord for Rafah.

Den 18. oktober blev Al-Aqsa TV’s producer og direktør Samih Al-Nadi dræbt i et flybombeangreb på Gazastriben. 

Den 17. oktober rapporterede PJS om drabet på Al Aqsa TV-journalisten Isam Bahar efter bombningen af hans hus i Gaza by. 

Samme dag blev den palæstinensiske tv-journalist Mohammed Balousha dræbt i sin lejlighed som følge af bombeangreb i Gaza by. PJS og medierne bekræftede hans død. 

Den 16. oktober ramte et bombardement Al Aqsa TV-journalisten Abdul Hadi Habibs hus i Zeitun-kvarteret i Gaza by. PJS og medierne bekræftede hans død. 

Den 14. oktober blev freelancejournalisten Yousef Dawwas dræbt sammen med sin familie i et israelsk luftangreb på Gazastriben, rapporterede Euro-Med Human Rights Monitor.

Den 13. oktober bekræftede PJS, at journalisten Hossam Mubarak, der arbejdede for Al AqsaTV, var blevet dræbt, da en israelsk granat ramte hans hjem i det nordlige Gaza. 

Den 12. oktober blev produceren af Voice of Prisoners Radio Ahmed Shehab dræbt sammen med sine familiemedlemmer, da et israelsk luftangreb ramte hans hus i Jabalia flygtningelejr i den nordlige del af Gazastriben, rapporterede PJS. 

Den 11. oktober bekræftede PJS, at freelancefotografen Mohammed Fayez Yousef Abu Matar, 28, var død efter israelske bombardementer af Rafah-guvernoratet i den sydlige del af Gazastriben. Ifølge det statslige nyhedsbureau WAFA var Abu Matar freelancefotograf og dækkede de igangværende militære operationer, da han blev dræbt.

Den 10. oktober sagde PJS i en erklæring, at tre palæstinensiske journalister, Said Al-Tawil, direktør for nyhedsbureauet Al-Khamisa, fotojournalisten Mohammed Sobboh og fotografen Hisham Al-Nawahjh fra nyhedsbureauet Khabar i Gaza, blev dræbt af et israelsk luftangreb, der ramte en beboelsesejendom nær Gaza Citys fiskerihavn. Den Hamas-styrede regering sagde, at de tre journalister var ved at dække evakueringen af en beboelsesejendom i nærheden, da missilet ramte, rapporterede AFP.

Samme dag blev Salam Meimah, som arbejdede for Al Quds Radio, dræbt i et israelsk luftangreb på sit hjem i Jabalia-flygtningelejren i det nordlige Gaza. Hendes lig blev fundet i gummiet tre dage senere.

Den 8. oktober blev freelancejournalisten Asaad Shamlakh dræbt sammen med sin familie i et israelsk luftangreb på hans hjem i Sheikh Ejline-kvarteret i Gaza by, bekræfter PJS. 

Den 7. oktober blev den palæstinensiske fotojournalist Mohammad Al-Salhi, der arbejdede for nyhedsbureauet Fourth Authority, skudt, mens han dækkede de militære operationer ved grænsen øst for den palæstinensiske flygtningelejr Al-Bureij, der ligger i den centrale del af Gazastriben, ifølge det statslige nyhedsbureau WAFA.

Ibrahim Lafi fra nyhedsbureauet Ain Media blev dræbt, mens han rapporterede nær Beit Hanoun checkpoint, tæt på adskillelseshegnet til Israel, i den nordlige del af Gazastriben, rapporterede medierne. 

Samme dag blev journalist Mohammad Jarghoun, der arbejdede for Smart Media, et medieproduktionsselskab i Gaza, dræbt, da han dækkede kampen mellem Hamas og den israelske hær tæt på Rafah i den sydlige del af Gazastriben.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater