OK24 forhandlinger sættes i gang med køreplan for minusresultat

I denne uge begynder de offentlige overenskomstforhandlinger. Den økonomiske ramme og hovedlinjerne er allerede aftalt og klappet af mellem fagtoppen og Mette Frederiksens regering. Det hele er lagt an til et internt slagsmål mellem faggrupperne om de usle krummer. Hvad fagtoppen og regeringen ikke indregner er, at der blandt de offentligt ansatte er ophobet en stor vrede, mod mange års svigt. Samtidig har regeringen krævet sparerunder i kommuner og regioner, mens milliarderne flyder til krudt og kugler.

Vi sagde NEJ og vi gør det igen lød det efter OK21. Tre år efter lægger fagtoppen en køreplan ud for endnu en minus-overenskomst. Det er ikke for tidligt at organisere en effektiv Stem NEJ-kampagne

I fredags præsenterede de offentlige fagforeningers forhandlingsfælleskab deres OK24-krav. De er så ukonkrete at der må være tale om en ny rekord i slaphed. Ifølge fagbevægelsens top så vil de kræve ”markante” lønstigninger, i procenter forstås, uden dog at skrive hvilken procent i deres forhandlingspapir. I stedet forklarede Mona Strib at det handler om et to cifret tal, sådan ca. 10-11 procent over to år.

Eller nogenlunde det samme som resultatet som blev opnået på det private område i foråret 2023. Man glemmer naturligvis at det reelt kun betyder 4 procent i lønstigning om året før skat, og at det langt fra er nok til at indhente reallønstabet efter sidste års rekord inflation, for ikke at tale om den offentlige sektors lønefterslæb, eller de ufaglærte og kvindefagenes uligeløn.

År efter år har de dårligst lønnede faggrupper krævet at der blev stillet krav om konkrete lønstigninger med konkrete kronebeløb. I stedet stiller fagtoppen igen med vage krav om procentsatser, der smider lavtlønsgrupper under bussen.

Fagtoppen har på forkant indgået en trepartsaftale med regeringen om at sende alle forhandlinger i forligsinstitutionen, så afstemningen sammenkædes for alle faggrupper. Samtidig er der allerede indgået aftaler om at bestemte grupper af offentligt ansatte skal sige ja til at arbejde på skæve tider.

Den økonomiske situation er tilsyneladende god i Danmark, regeringen har i hvert fald fundet milliarder til erhvervsstøtte, militæret, Ukrainekrigen og til skattelettelser. Men ”råderummet” er ikke kommet ud af det blå, det er hentet ind gennem nedskæringer på Danmarks fattigste og den offentlige sektor.

Der er ingen grund til at tro at regeringen vil skifte kurs, den vil fortsætte med at udlicitere skoler og sundhed til private, og skære ned på den kollektive offentlige velfærd, uanset hvordan overenskomsterne lander.

Arbejdspladserne må samle deres egne krav, som de vil gå til kamp for, fagtoppen har allerede svigtet.

Kampen for højere løn og for at sikre reallønnen er det helt afgørende spørgsmål. De lavest lønnede faggrupper skal løftes ekstra.

Reguleringsordningen skal aldrig kunne medføre at forskelle i udviklingen mellem lønnen på det private og det offentlige område udmøntes som en generel lønreduktion. Som man så det under corona-nedlunkningen.

Kampen skal også rejses mod arbejdsgiverfleksibilitet og længere arbejdsdage og uger. Regeringens krav og betingelser om at gå på fuld tid skal bremses, det skal alene være en frivillig mulighed. Fleksibilitet skal begrænses til at omfatte en fast afdeling, og ikke som nu åbne for at arbejdsgiverne kan kaste de ansatte rundt på forskellige afdelinger i en hel region alle tider på døgnet. Flekstid, tele- og hjemmearbejde, skal være frivillige muligheder. Kontoransatte skal ikke udsættes for stoleleg, men have krav på en fast plads.

Natarbejde, lange og skæve vagter, og mangel på personale, skal udløse ekstra afspadsering, så der er reel mulighed for restitution.

Der er mange andre spørgsmål der trænger sig på alle steder, for at sikre normeringerne og ordentlig tid. Derfor er det helt centralt at hver enkelt faggruppe har mulighed for at stille deres egne krav til overenskomsten, og om nødvendigt gå i konflikt. Regeringens krav om sammenkædning er et direkte angreb på strejkeretten.

APK opfordrer til allerede nu til at rejse kampen for et NEJ, der kan vælte den rådne trepartsaftale og sikre reallønnen. Fagtoppens korridorforhandlinger med Mette Frederiksen er vejen til nederlag.

Læs også:

Trepartsforhandlinger og OK24: En minusoverenskomst er under forberedelse

Lønrammen skal sprænges – ENHED og KAMP

3,5 milliarder ekstra lønkroner til offentligt ansatte – i militæret | KPnet

 

Kilde: Forhandlingsfællesskabet

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater