De katastrofale humanitære forhold i Gaza vokser i takt med at de israelske angreb intensiveres

Kolera og diarré spredes nu hurtigt på grund af de overbelastede forhold i det sydlige Gaza, fortæller Bushra Khalidi, fra den internationale nødhjælpsorganisation Oxfam til Al Jazeera og advarer om, at Israels intensiverede fremstød for at flytte palæstinensere i Gaza til et lille område i syd gør det umuligt at levere hjælp og øger risikoen for sygdom.

“At presse folk ind i et rum, der dybest set er lige så stort som Londons Heathrow lufthavn … er umenneskeligt og gør det umuligt at distribuere nødhjælp til folk. “Gaza var allerede overbefolket … [Nu] taler vi om 1,8 millioner mennesker i en lufthavn.”

Israels udvidede luft- og landoffensiv i det sydlige Gaza har fordrevet titusinder flere palæstinensere og forværret områdets allerede alvorlige humanitære forhold, hvor kampene forhindrer distribution af mad, vand og medicin uden for en del af det sydlige Gaza, og nye militære evakueringsordrer presser folk ind i stadig mindre områder i syd.

De israelske styrker beordrede tidligere beboerne til at evakuere den næststørste by Khan Younis. Men der er ingen sikre steder at tage hen. Selv de steder Israel erklærer for ”sikre” bombes. En stor del af befolkningen i Khan Younis er blevet i byen sammen med mange, der er fordrevet fra det nordlige Gaza. Den israelske besættelseshær forsøger hele tiden at skubbe et stort antal af palæstinenserne, der allerede er flygtet flere gange ned mod den afspærrede grænse mod Egypten. Apartheid Israel og dets fascistiske styre ønsker at tvinge palæstinenserne helt ud af Gaza over i flygtningelejre i Egypten. Og indtil nu har ingen fordrevne flygtninge gennem 75 år fået lov til at vende tilbage til deres land.  

FN siger, at omkring 1,87 millioner mennesker – mere end 80 procent af befolkningen på 2,3 millioner i Gaza- allerede er flygtet fra deres hjem. Næsten hele befolkningen er nu stuvet sammen i det sydlige og centrale Gaza. FN’s generalsekretær Antonio Guterres har advaret om, at den offentlige orden i Gaza snart kan bryde sammen midt i det humanitære systems fuldstændige sammenbrud.

“Situationen forværres hurtigt til en katastrofe med potentielt uoprettelige konsekvenser for palæstinenserne som helhed og for fred og sikkerhed i regionen. Et sådant resultat skal undgås for enhver pris” udtaler han.

Israels nuværende krig mod palæstinenserne i Gaza og Vestbredden har endnu engang udstillet FN og FN’s sikkerhedsråd som et politisk redskab for de imperialistiske magter. Israels folkemord har stået på i næsten 10 uger uden at blive stoppet. Og selvom FN’s generalsekretær nu har aktiveret § 99 og indkaldt til nyt møde i sikkerhedsrådet, så modtager Israel fortsat militær, økonomisk og diplomatisk hjælp fra en række af de samme lande. Og det der er deres virkelige bekymring, er at krigen vil brede sig i regionen og bringe deres investeringer, råstof- og olie udvinding og kontrol over det strategisk vigtige område i fare.

Palæstina og den palæstinensiske befolkning har akut brug for, at også vi her i Danmark intensiverer det allerede store solidaritetsarbejde. Intensiverer kravene til den danske regering om at afbryde al samarbejde med Apartheid Israel. Og intensiverer kravene til de danske fagforeninger om aktiv solidaritet og at nægte at udføre arbejde for den israelske krigsmaskine. 

Stop Israels folkemord – for et frit Palæstina!

Se info og billeder fra den ekstreme situation i Gaza

Humanitarian conditions in Gaza near collapse as Israeli attacks intensify

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater