Nitrat i drikkevand giver tarmkræft – grænseværdien og nitratudledningen må ned

Nitrat i drikkevand giver øget risiko for tarmkræft. EU har sat en grænseværdi, der er en minimumsgrænse, men skaderne opstår allerede under denne grænse. Et nyt studie viser, at sænkes indholdet af nitrat i drikkevandet, kan 127 kræfttilfælde om året undgås.

Typisk for kapitalismen gøres gevinsten ved at sænke udledningen op i kroner og øre, ikke i menneskeliv og folkesundhed. 127 kræfttilfælde mindre vil i følge en ny rapport nemlig betyde en besparelse på 2 milliarder årligt, mens det ifølge forskeren kun vil koste 100-200 millioner årligt at forhindre dem.

Følger man EU’s minimumsgrænse for indhold af nitrat ligger den på 50 milligram per liter vand, mens en befolkningsundersøgelse fra 2018 viser, at der allerede ved et indhold på 4 milligram per liter vand kan ses en sammenhæng mellem nitrat i drikkevandet og en forhøjet risiko for tyk- eller endetarmskræft. Dvs en voldsom påvirkning, når vandet får lov at indeholde så meget nitrat som EU tillader, at der bliver forurenet med.

Som situationen ser ud nu er det i gennemsnit hver femte dansker, der drikker vand med nitratkoncentrationer på over fire milligram per liter. Men det er ulige fordelt. I Aalborg er det ni ud af ti borgere, der får større mængder nitrat i drikkevandet. (kilde DR) Ved seneste analyse af prøver fra Kongshøj Kildeplads, der leverer vand til Aalborg, viser målingerne, at nitratniveauet ligger på 40 milligram per liter!

Hvad kan der gøres?

Grænseværdien må ubetinget sættes ned, så drikkevandet holdes sundt og uskadeligt hvad nitratindholdet angår. Nitrat er jo på ingen måde den eneste trussel mod vores drikkevand, pesticider er det i høj grad også.

Men der må også følges op med krav om mindre nitratudledning i landbruget. Nitrat der også er medvirkende til at smadre havmiljøet med døde have og fjorde.

Problemet skyldes gammel skade fra årtiers brug af nitratholdig kunstgødning og svinegylle i landbruget, en udledning der endnu ikke er reguleret tilstrækkeligt og derfor bare fortsætter. Ovenikøbet er der i de senere år blevet lempet for reglerne omkring brug af gødningsstoffer.

Andre tiltag der benyttes og kan udvides er beskyttelse af drikkevandsområderne. Det vil stoppe yderligere forurening lige over boringerne, men er samtidig kun en lappeløsning, hvis udledningerne fortsætter på markerne generelt. At ændre situationen kræver både begrænsning af nitratudledning og omlægning af produktionen. Herunder den intense svineproduktion.

Der findes også teknologier til rensning af drikkevandet, som endnu ikkeer taget i brug i Danmark. Ingen tvivl om at de vil være meget bekostelige og ikke tager fat ved årsagerne til problemet.

Forurenerne skal betale

Ethvert tiltag hvor forurenerne får begrænset ret til udledning vil blive forsøgt lagt over på brugerne med øgede priser på drikkevand eller over skatten. Her må kravet være: Lad forurenerne betale!

Som APK siger i sin Enhedsplatform SLUT MED ARBEJDSGIVERPOLITIK – KAPITALEN SKAL BETALE!

“Stop ødelæggelsen af klima og miljø
Øjeblikkelig reduktion af industri og landbrugs udledning af CO2, giftstoffer og forurening af miljøet. Ingen klimaskatter på befolkningen – lad forurenerne betale. Energiforsyning og infrastruktur skal sikres af det offentlige.”

Slut med arbejdsgiverpolitik – Kapitalen skal betale! Enhedsplatform for fælles kamp

Kilde:
Ny forskning: Vi kan spare menneskeliv og milliarder med mindre nitrat i drikkevandet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater