Vi skal ikke acceptere en ny Krystalnat mod et nyt folk 

Tanker omkring Krystalnatten. Hvad var den, hvad siger dens erfaringer os i dag og hvorfor bliver vi nødt til at lære af dem.

Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Med Krystalnatten i dag for 85 år siden skruede nazisterne op for folkemordet på den jødiske befolkning i Tyskland. Det var natten, hvor stormtropperne rasede i de større tyske byer, overfaldt jøder, tændte ild på synagoger, smadrede og plyndrede deres huse og butikker. Glasskårene, der flød overalt i gaderne, gav den 9. november 1938 navnet Krystalnatten. 

Det var også natten, hvor mange jøder blev arresterede og kørt til de KZ’lejre, der allerede var fyldt med anti-nazister, kommunister, romaer og andre som nazisterne kaldte samfundsfjender.   

Nazist-regimet hævdede, at Krystalnatten skete som gengældelse for drabet på den tyske ambassadør i Paris. Gerningsmanden var en ung jødisk mand, hvis familie sammen med andre tyske jøder af polsk oprindelse befandt sig deporteret til ingenmandsland. Efter at Polen ligesom alle de øvrige kapitalistiske lande havde nægtet at tage imod jødiske flygtninge. Attentatmanden ville med sin handling skabe international opmærksomhed omkring, at et folkemord på jøderne var i gang.

Nazist-regimet hævede, at de havde ret til at forsvare rigets sikkerhed, når det blev angrebet med et terrorattentat. De hævede at nazi-regimet var ofret og den jødiske befolkning de skyldige, der måtte betale for det skete.

Regeringerne i verdens kapitalistiske lande og imperialistmagter løftede ikke en finger mod Naziregimet efter Krystalnattens hændelser. Den daværende danske S-R Stauningregering støttede fortsat Tyskland. De kendte alle til det apartheidsystem, nazierne havde indført og bygget op gennem flere år, med jøderne som undermennesker uden rettigheder, forfølgelse og undertrykkelse. De lod det ske. De lod det fortsætte ud i 2. verdenskrigs ufattelige rædsler og tab af millioner af menneskeliv. Deres støtte tjente et højere formål: planen om at Hitler skulle knuse det dengang socialistiske Sovjetunionen.   

Historien beviste at imperialistmagternes plan slog fejl. Det gik omvendt. Kun den danske modstandskamp mod den nazismen og dens besættelse fik Danmark vippet med over på de allieredes side, da 2. verdenskrig sluttede.

Der er grund til at huske og bruge læren fra Krystalnatten.

For lige nu i disse uger ser vi igen en statsmagt påberåbe sig retten til at begå folkemord i selvforsvaret navn. Igen støtter en dansk regering, at det sker. Igen taler magthavernes propagandamaskine om, at vi skal værne om værdier som fred, fællesskab og menneskerettigheder, men ikke protestere, ikke vælge side, ikke fordømme den statsmagt,  der gennemfører folkemord og ikke stille krav om at det stoppes øjeblikeligt.

Men ingen kan skjule sig bag tavshed – tavshed er stiltiende accept. Ingen kan skjule sig bag, at de ikke ved hvad der sker i Gaza og på Vestbredden lige nu eller at det er for kompliceret at forstå. Ingen kan skjule sig bag en påstand om, at vi må fordømme begge parter og kun være imod vold – for konsekvensen er grønt lys til den zionistiske israelske besættelsesmagt til at fortsætte deres forbrydelser. 

Alligevel forsøger Enhedslisten at gøre netop det i dag med Krystalnats- markeringer i flere byer, uden at nævne eller fordømme, hvad der foregår for øjnene af dem. Hvordan kan man sige ”Aldrig mere en krystalnat” uden at fordømme at Apartheid Israel, der hver nat gennem nu fire uger i træk har bombet Gaza, dræbt over 10.000 palæstinenserne, ødelagt huse, skoler og hospitaler, udsultet, såret mange flere tusinde? 

Krystalnatten kan ikke kun ske igen. Den er sket igen og mere til. Denne gang er det det palæstinensiske folk, der gøres til syndebukke, og bare de kaldes Hamas og terrorister kan de frit forfølges, fordrives og slås ihjel. Historien gentager sig mod et nyt folk.

Almene ord som fællesskab og solidaritet forbliver tomme fraser, hvis vi ikke krystal klart siger: Solidaritet med det palæstinensiske folks kamp mod fordrivelse og udryddelse og at fællesskabets ikke er med besættelsesmagten Israel og dets imperialistiske allierende.

Krystalnatten skal huskes og mindes for at lære af den. Bruges til højt og tydeligt at sige: vi køber ikke magthavernes syge forklaring om, at der er tale om Israels selvforsvar mod Hamsa angrebet 7. november – det er folkemord, der foregår. Vi køber ikke, at de stempler palæstinasolidaritet som anti-semitisme mod jøder. Vi fordømmer den zionistiske apartheidstat og dens forbrydelse – det har ikke noget med religion eller etnisk oprindelse at gøre, selvom reaktionære kræfter forsøger at fremstille det sådan.

I disse uger går millioner verden over på gaden og siger det meget klart: Stop Israels Folkemord – for et frit Palæstina. Siger klart og tydeligt til deres regeringer – I er medskyldige, hvis I ikke handler for at stoppe det. Det er det er læren fra Krystalnattens rædsler – den ansvarlige magt bag folkemord, etnisk udrensning og apartheid skal stoppes – hvis det ikke skal ske igen og igen. Man kan ikke vende ryggen til det til det, der sker i ens egen tid.

9. november 2023

Læs også
APKs udtalelse: STOP ISRAELS FOLKEMORD – FOR ET FRIT PALÆSTINA!Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne