Strejke mod underbetaling i tøjindustrien i Bangladesh

Dansk tøjindustri praler gerne af deres million overskud skabt på udbytning af arbejdere i lande som Bangladesh. En flere uger lang strejke i Bangladesh blevet mødt af vold fra sikkerhedspolitiet, hvor en arbejder blev dræbt af skud. Fagforeningerne har på det kraftigste fordømt undertrykkelse af strejkende tøjindustriarbejdere, og opfordrer regeringen i Bangladesh til øjeblikkeligt at sikre, at arbejdernes ret til at protestere respekteres.

En stribe danske virksomheder, der har rapporteret om rekordoverskud, får deres tøj produceret i lande som Bangladesh. bl.a.:

Bestseller – BESTSELLER. JACK & JONES m.fl.
DK Company – leverandører af mode- og livsstilsbrands
ID Rexholm – ID Identity
PWT Brands – Tøjeksperten og Wagner
Salling Group – Bilka, Salling m.fl.

Det foregår til grov underbetaling og udbytning af arbejderne i tøjindustrien

I midten af oktober gik arbejdere i Gazipur i strejke for højere løn, efter at industrien ”Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA)” fremsatte deres forslag om, at den nye mindsteløn i beklædningssektoren skulle være månedsløn på 10.400Tk (658.32 DKK). Hvilket er mindre end halvdelen af fagforeningernes krav på 23.000Tk (1.467 DKK).

Protesterne i Gazipur fik stor opbakning fra andre områder i Bangladesh som en konsekvens af det desperate behov for en løn, der kan forsørge familien, og en manglende tiltro til selve lønrevisionsprocessen. Statsmagtens forsøg på at kvæle protesterne er en gentagelse af de hårdhændede metoder som myndigheder brugte mod protesterende arbejdere i Bangladesh for fem år siden under den forrige revision af mindstelønnen.

Efter en forsikring fra regeringen om, at de vil fremlægge en acceptabel mindsteløn mandag, er man gået i arbejde igen.

Clean Clothes Campaign opfordrer regeringen i Bangladesh til straks at sætte en stopper for volden mod arbejderne, som har ret til at demonstrere i henhold til bangladeshisk lov. CCC skriver: ”Vi er vidner til, at historien gentager sig, da den drejebog for undertrykkelse af arbejdernes krav, som var en succes for fem år siden, bliver brugt igen i år af både regeringsapparatet og BGMEA. Desuden opfordrer vi regeringen i Bangladesh til at holde op med at politisere lønprotesterne og i stedet anerkende urolighederne som en direkte reaktion på BGMEA’s uhyrlige lønforslag, som blot vil fastholde arbejderne i fattigdom i yderligere fem år, uanset det politiske landskab i Bangladesh.”

Note:

Beklædningsindustrien i Bangladesh står for omkring 80% af alle eksportindtægter.

For perioden juli-januar 2022-23 rapporterede Exports Promotion Bureau of Bangladesh, at eksporten af færdiglavede beklædningsgenstande beløb sig til USD 27,42 milliarder, hvilket oversteg landets eksportmål for perioden, der var estimeret til USD 26,17 milliarder.

Fra 2011 til 2019 mere end fordoblede Bangladesh’s RMG (Ready Made Garment) eksport, og landets andel af den globale beklædningsvareeksport steg fra 4,7% til 6,7%.

Industrisektoren beskæftiger direkte omkring 4,2 millioner mennesker, hvoraf 60% er kvinder.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater