Langvarig interimperialistisk konflikt i Ukraine – hvilken rolle har NATO-flyene?

Den danske regering og Folketings krigsoptrapning med donering af F16 jagere og uddannelse af piloter er utvivlsomt udtryk for en ny eskalering og forlængelse af krigen i Ukraine og må fordømmes. Det er også udtryk for at den vestlige imperialisme forbereder sig langvarigt på at fronterne ved Donbass og Krim er frosset til, og at dette kan være en realitet i rigtig mange år fremover. Med militær konflikt, med evt indgåede og brudte våbenhviler, er de nye militære tiltag samlet set et led i at sikre NATO-kontrol over det der er muligt af Ukraine på langt sigt.

Kommentar af Henning Paaske Jensen, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Det nu indgåede projekt over de næste mange år med F16 jagere til Ukraine er meget vel et udtryk for en udvikling af et formaliseret ukrainsk militærsamarbejde med NATO i Europa på USA’s foranledning – en integrering i den aggressive NATO-pagt ad bagvejen uden NATO’s forpligtigelser om at et angreb på ét NATO-land er et angreb på alle – en erstatning for et egentligt medlemskab, som er en fuldstændig umulighed så længe der er militær konflikt med Rusland.

Det er ikke Ukraine og Zelensky der afgør om sådanne jagerfly skal bruges direkte mod Rusland, men først og fremmest USA, som en del af deres krigsstrategi i den interimperialistiske kamp med Rusland. Her er der ikke noget der tyder på at det er en sådan direkte konfrontation med Rusland på russisk territorium USA/NATO /EU har i tankerne.

I et nyligt TV-interview d. 28. august 2023 blev Zelensky spurgt om konflikten skulle ”flytte til Ruslands territorium”, hvortil Zelensky svarede:“Det ville udgøre en stor risiko for, at vi ville blive ladt alene.”

Det, at en højstående NATO-repræsentant, Stoltenbergs stabschef åbnede op for at Ukraine måske kunne komme med i NATO i bytte for afgivelse af territorium kan også meget vel være udtryk for denne nødtvungne “realisme”-tænkning om frosne fronter. Det kan ikke være nogen tilfældighed, selvom udtalelsen senere er trukket tilbage og det har heller ikke været nogen enlig svale.
“Opsigtsvækkende udmelding fra NATO-chefens højre hånd: Måske skal Ukraine afgive territorium for at få NATO-medlemskab” Berlingske

Også den amerikanske topgeneral Milley, har været ude og advare mod sandsynligheden for en direkte ukrainsk militær sejr på kort sigt, mens han fremhævede muligheden for en ”politisk løsning” for at afslutte kampene.

“Så ideen om militært at sparke to eller tre hundrede tusinde russiske tropper ud er og bliver meget svær og udfordrende… “En anden måde at komme ud af dette på er gennem forhandlinger, og det kan være, at det også vil ske.” USNews

EU´s militære chef Robert Brieger kaster også tvivl om Ukraines tilbagerobring af territorier:

“Formanden for Den Europæiske Unions Militærkomité, den østrigske general Robert Brieger har udtrykt tvivl om, at Ukraine vil genvinde ethvert territorium, der er tabt i krigen med Rusland, ifølge den tyske avis Die Welt.” EURACTIV

Drypvis levering af F16 jagere og uddannelse over de kommende mange år og en koordinering mellem NATO-lande i Europa som Danmark, Holland, Grækenland og nu også Norge og sikkert flere der kommer til, virker som det muliges kunst og ikke som et erklæret NATO-initiativ.

USA’s pt. beskedne F16 bidrag er lovning om uddannelse af nogle piloter.

Den nuværende interimperialistiske stedfortræderkrig på Ukrainsk jord med Rusland har indtil nu på begge sider kostet flere hundrede tusinde soldater livet og ødelagt almindelige menneskers livsvilkår – boliger og infrastruktur og er blevet brugt til generel voldsom og fortsat oprustning i NATO- landene på bekostning af velfærden for den arbejdende befolkning.

Der må sættes en stopper for at den danske krigsregering, som repræsentant for dansk imperialisme med dens forhåbninger om at få del i rovet på længere sigt, understøtter denne krig med krav om ophør af enhver form for militærleverancer, herunder de danske F16 fly

En våbenhvile nu med folkeligt krav om, at alle imperialistmagter skal ud af Ukraine kan være det første skridt i at standse myrderierne og angrebene på almindelige menneskers livsvilkår i en konflikt som har monopolers kamp om kontrol over land og ressourcer som omdrejningspunkt.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater