Den franske hær skal ud af Niger, ingen direkte eller indirekte indblanding fra fransk imperialisme

Den franske hær skal ud af Niger, ingen direkte eller indirekte indblanding fra fransk imperialisme

Af Frankrigs kommunistiske arbejderparti, PCOF

Onsdag den 26. juli væltede et militærkup i Niger præsident Bazoum. Højtstående medlemmer af de væbnede styrker, herunder general Tchiani, leder af præsidentgarden, suspenderede forfatningen, lukkede grænserne og oprettede en national komité for beskyttelse af hjemlandet (CNSP).

En stor del af oppositionen til regimerne Issoufou (2011-2021) og hans efterfølger Bazoum har samlet sig bag CNSP. Der har været støttedemonstrationer i hovedstaden Niamey og i andre byer, men den store masse af befolkningen “venter og ser”.

Befolkningen er ved at gå til grunde: Den kan ikke længere holde elendigheden ud i et land, der er rigt på mineraler af alle slags, og som er blevet plyndret af multinationale selskaber, herunder den franske minevirksomhed Orano, der har udnyttet uranminer i årtier. Landet kan ikke længere tolerere tilstedeværelsen af franske militærtropper fra Barkhane-operationen, som er blevet trukket tilbage til Niger efter de franske troppers tvungne afgang fra Mali og derefter Burkina Faso.

“Sikkerhedssituationen” – med andre ord tilstedeværelsen af jihadistgrupper og deres overgreb – er fortsat alvorlig på trods af de 1.500 franske soldater og baser, tilstedeværelsen af amerikanske specialenheder med deres droner og tyske og italienske instruktører… Derfor er et af slagordene ved demonstrationerne “Ud med det franske militær, ud med Barkhane”.

Den franske imperialisme og dens EU-allierede accepterer ikke, at deres “allierede” i Niger – EU’s “privilegerede partner i Sahel” – bliver fjernet fra magten: De kræver den afsatte statsleder genindsat og organiserer en økonomisk, finansiel og handelsmæssig blokade for at “lægge pres” på juntaen, men de første og vigtigste ofre for denne blokade er befolkningen, både i byerne og på landet.

Macron har erklæret, at han “ikke vil tolerere noget angreb mod Frankrig og dets interesser, og at Frankrig vil reagere øjeblikkeligt og kompromisløst”. Men han ved, at en direkte militær intervention ville fremprovokere et folkeligt modsvar i Niger. Det ville øge modstanden mod den franske imperialismes tilstedeværelse i andre lande i regionen og samtidig risikere at møde modstand i Frankrig selv. Derfor har han mobiliseret stats- og regeringsledere i ECOWAS-landene (Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab), i hvert fald de lande der stadig er allieret med den franske imperialisme, til at organisere den kriminelle blokade af Niger. Samme gruppe lande forbereder en fælles militær intervention, hvilket blev diskuteret i begyndelsen af juli på et topmøde i ECOWAS, som Nigeria i øjeblikket er formand for, for at “sætte en stopper for statskup” i denne del af Afrika.

Som i Mali og Burkina Faso blev der viftet med russiske flag ved demonstrationerne. For lederne i Frankrig og de EU-lande, der er involveret i Sahel (Tyskland, Italien), er dette et bevis på, at demonstranterne bliver manipuleret af Rusland. Det er tydeligt, at Rusland forsøger at udnytte den franske imperialismes vanskeligheder til at udvide sin indflydelse og tage kontrol over Nigers rigdomme, som det gør i andre afrikanske lande. Dette er den konkrete manifestation af den imperialistiske fordelingskrig, som de imperialistiske magter fører, især i Afrika.

Folk har intet at vinde ved at tage parti for den ene eller den anden af disse imperialistiske magter, og for os betyder det at fordømme “vores” imperialisme og kræve tilbagetrækning af dens tropper.

Nej til den kriminelle blokade, der truer befolkningen i Niger

Tilbagetrækning af franske tropper fra Niger

Nej til imperialistisk indblanding i Niger

Paris, den 31. juli 2023

Niger: l’armée française doit partir, pas d’ingérence directe ou indirecte de l’impérialisme français – pcof.net

Læs også: Den reaktionære borgerkrig i Vestafrika/Sahel-Sahara: Et komplot mod befolkningernes kampe i regionen | KPnet


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater