Men hvad laver Danmark egentlig i Ukraine?

Midt under krigen i Ukraine er imperialistmagterne ved at dele rovet. Og de dansk imperialiske monopoler er med helt fremme – over 100 danske virksomheder er involveret. Zelensky har foræret havnebyen Mykolaiv som tak for hjælpen.

At erobre Ukraine vil betyde at rykke NATO’s front et skridt nærmere Rusland i konkurrencen mellem imperialistmagterne. Og Ukraine er nyt land med arbejdskraft og råstoffer, hvor kapitalen kan ekspandere. Ukraine er et land der råder over verdens bedste landbrugsjord i store mængder, der er vigtige mineraler og NATO kan her placere sin hær og sine atomvåben tæt op mod Ruslands grænse, hvis Ukraine bliver medlem af NATO.

Her kommer dansk kapital ind i billedet. Danske virksomheder har for længst vundet en konkret by, de skal genopbygge, allerede nu under krigen, nemlig havnebyen Mykolaiv, kendt som skibsbyggernes by. Det var den gave Zelenskye havde med, da han talte til Folketinget tidligere i år. Jyllands-Posten skrev: ”Mykolaiv skal blive et ”lille Danmark ved Sortehavet” – lige så bæredygtigt, velstående, digitaliseret og konkurrencedygtigt som forbilledet og med en byplan, der sætter mennesket i centrum. Og så skal Mykolaiv selvfølgelig være lige så ukorrupt som Danmark, så man kan tiltrække udenlandske investeringer”.

Genopbygningen er allerede gået i gang. Det ligner måske humanitær hjælp, men er benhård forretning, hvor brancheorganisationer og virksomheder finder en plads. 

En lang række danske virksomheder deltager også på konferencerne under initiativet ”Rebuild Ukraine”. Bl.a. A.P. Møller Mærsk , Aarsleff , Cowi , Danfoss , DFDS, Forsyning Danmark, Grundfos, Velux, Vestas, firmaer som vil kunne nyde godt af økonomisk støtte fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond, (EIFO), fra den 7 mia. store Ukrainefond og fra EU’s ’genopbygningsplan’.

Ca. 100 danske virksomheder er involveret, ifølge Dansk Industri. Alt fremstilles som uselvisk hjælp.

 I Danmark har Dansk Industri, DI i maj ’23 skabt ”Ukraine Investeringsforum, hvor 150 virksomheder deltog ved grundlæggelsen, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Morten Bødskov var værter for markeringen.

 Ikke for ingenting kaldes Ukraine i dag for ”Verdens største byggeplads”.

Globale virksomheder kappes om at komme først og få lukrative aftaler i genopbygningen. Danske virksomheder er som vi ser allerede i gang, mens krigen endnu raser. Noget for noget – Zelenskyj kender sine venner.

Eksemplet Ukraine tydeliggør, at imperialisme ikke er noget fjernt, hvis følger kan iagttages og kæmpes imod langt væk fra Danmark, i ’det globale syd’. Vi har vores hjemlige imperialister, der i alliance med en blok af klassefæller vil holde verden i deres jerngreb, så udbytning kan fortsætte og intensiveres både hjemme og ude. Absolut uden menneskelige hensyn. Placering og magt i verden er et must. Der skal skaffes råstoffer, jord, varer, eksport og billig arbejdskraft. Kapitalismen er verdensomspændende og kan ikke overleve indenfor et enkelt lands grænser. Den ofrer også gerne sikkerhed og velfærd for sit eget lands arbejdere og befolkning. Det være sig i produktionen eller når omfordelingskrigene udkæmpes og når pengene skal skaffes til at betale krigen.

Ovenstående er et afsnit fra et af oplæggene fra APKs sommerlejr i år – Dansk Imperialisme og dets placering globalt. Oplægget samt flere andre vil du kunne læse i sen helhed i det august nummeret af Enhed og Kamp , APKs politiske og teoretiske magasin


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater