NATO-topmøde i juli: Kampfly, missiler og hurtigt NATO-medlemskab til Ukraine

NATO holder topmøde 11.-12. juli i Vilnius. Et vigtigt punkt bliver naturligvis krigen i Ukraine og de vestlige imperialisters deltagelse. Der vil komme ’løfter’ om uendelige ressourcer til optrapning af krigen – og krav om højere bidrag fra medlemslandene. Et relateret og helt centralt punkt bliver Ukraines optagelse i NATO – hvordan og hvor hurtigt. Alt sammen til uhyre stor fare for ’fred og sikkerhed’.

Den igangværende omfordelingskrig mellem imperialisterne har i dag en aktiv front i Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskiy står som en bugtalerdukke som talerør for de mest åbentlyst krigsivrige kræfter i Vesten. Han ’kræver’ en afklaring om et hurtigt NATO-medlemskab, at NATO-alliancen med dens atomvåben skal rykke helt tæt på Rusland.

Krigen skal vindes, så de vestlige monopoler kan rykke ind i Ukraine for fuld skala, beskyttet af NATO-våben.

Krigen i Ukraine skal afsluttes inden et NATO-medlemskab for Ukraine, mener de fleste blandt de imperialistiske kræfter. Det er dog også dem der gerne vil gå skridtet videre. Som sin rådgiver har Zelenskiy krigsforbryderen Anders Fogh Rasmussen ved sin side, og han leger i den grad med ilden og risikoen for at kaste verden ud i en global krig. Ukraine skal have omfattende, officielle og skriftlige garantier fra NATO-lande inden topmødet, inklusive USA. Garantier for deling af efterretninger, træning af ukrainske tropper, bedre ammunition, tilstrækkeligt med våben til at slå Rusland.

Fogh holder sig ikke tilbage fra at true med bål og brand, hvis Ukraine ikke loves medlemskab snarest. Han har netop turneret Europa rundt med dette budskab, hvor han skubber Polen m.fl. foran sig, med truslen om, at de kan tænkes at ville samle en ’koalition af villige’, der vil sende tropper direkte til krigen.:

”En gruppe af NATO-lande vil måske være villige til at sætte tropper ind i Ukraine, hvis NATO’s medlemmer, inklusive USA ikke giver Ukraine klare sikkerhedsgarantier på topmødet i Vilnius”. (citat fra The Guardian) Og en køreplan for medlemskab skal besluttes – sikkerhedsgarantier fra enkeltlande ikke ville være nok.

Et element i køreplanen skal efter Foghs mening være, at topmødet slår fast, at de normale krav til et nyt medlemsland skal frafaldes for Ukraine, på samme måde som det er sket for Sverige og Finland. Dette er også en vej NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg har været inde på.

På topmødet ligger det allerede fast, at man vil danne et NATO-Ukraine Råd, hvor ”Ukraine og de allierede vil konsultere og træffe beslutninger om sikkerhedsspørgsmål på lige fod”. Det første møde vil allerede blive holdt i Vilnius.

Oprustningen og krigsforberedelserne styres centralt

Det er tydeligt, at militariseringen i Europa nu sker efter en central NATO-plan. De enkelte lande får tildelt deres roller og får udpeget særlige opgaver og ’styrkemål’ i den fælles NATO-front. Samlet skal NATO stille med ”over 300.000 tropper i højt beredskab, støttet af betydelige luft- og maritime kapaciteter til at forsvare hver tomme af allieret territorium mod enhver trussel”.

Udover de 2% af BNP brugt på militæret (nu ”som et gulv, ikke et loft”) får medlemslandene udpeget særlige ’styrkemål’ de skal leve op til allerede i 2024. Den danske regering har allerede meldt ud, at Danmark vil stille med: “En bataljon udstationeret i Letland, fregatter og luftmilitære kapaciteter som eksempelvis kampfly”.

Holland og Danmark har ligeledes meldt ud, at man vil begynde at træne ukrainske piloter i F-16-kampfly og sammen med Storbritannien og USA at levere kort- og mellemdistanceluftforsvarsmissiler. De danske F-16 fly vil blive taget ud af drift og afløses tidligere end planlagt af F-35 kampfly. Således er vejen banet for donation af F-16 fly til krigen i Ukraine.

Det bliver farligt – og det bliver dyrt.
Som APK skriver i en aktuel flyer:

MILLIARDER SKAL BRUGES PÅ SUNDHED OG UDDANNELSE – IKKE KRIG OG MILITÆR!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater