Ukraines genopbygning – en god forretning

Genopbygningen af Ukraine er for længst fordelt mellem de vestlige imperialister og deres monopoler i forventning om en sejr i krigen. Også Danmark er langt inde i forhandlinger om hvilke særlige områder af det krigshærgede land de danske virksomheder skal drive lukrative forretninger på. Imperialistisk krig er lig med kamp for nye markeder og profit på genopbygning og udnyttelse af ressourcer.

Den 21.-22. juni blev konferencen om genopbygningen af Ukraine afholdt i London. Det er det syvende arrangement siden 2017 med deltagelse af regeringer, banker, multinationale selskaber og NGO’er. Ved 2023-konferencen varder fokus på at analysere den private sektors og udenlandske investeringers rolle i genopretningen og genopbygningen af Ukraine efter krigen. 

I løbet af den to dage lange konference tilbød international kapital næsten 60 milliarder euro, hvoraf 12,8 milliarder euro vil gå til genopbygning af infrastruktur og bygninger. Disse ressourcer er ikke de samme som de millioner af euro, de imperialistiske magter allerede har givet til den ukrainske regering til køb af våben, ammunition og andre logistiske elementer til fortsættelse af krigen. 

Hvad der ikke var almindeligt kendt, er, at den ukrainske regering i Schweiz, på den ukrainske genopbygningskonference i 2022, præsenterede en køreplan med de lande, der ville være ansvarlige for genopbygningen af de forskellige områder. Således ville Tyskland være ansvarlig for Tjernobyl, USA og Tyrkiet for Kharkov, og Italien og Polen for Donetsk.

På dette møde vidste man, at det meste af Ukraines jord allerede var på udenlandske hænder, og at det, der produceres der i øjeblikket, går til Europa, hvilket er grunden til, at blandt de tiltag, der kræves for at garantere genopbygningsressourcer, er at liberalisere landbruget for at tiltrække investeringer, samt at fortsætte med privatiseringen af statsejede virksomheder. 

Der er ingen tvivl om, at amerikanske fossile brændstofselskaber som ExxonMobil, Chevron og Halliburton allerede er involveret i diskussioner om at overtage olie- og gasindustrien, især efter at Volodymyr Zelensky sendte en videobesked, hvor han takkede virksomheder som BlackRock, JP Morgan, Goldman Sachs og Starlink og lovede store forretninger. 

Mens tusindvis af mænd, kvinder og børn dør i Ukraine, så tjener en håndfuld kapitalistiske monopoler millioner af dollars. 

Kun 10 lande har monopol på verdensmarkedet for våben. Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA kontrollerer 75 %, efterfulgt af Israel, Italien, Sydkorea, Storbritannien og Spanien. Raytheon og Loockheed Martin er de største virksomheder, der har nydt godt af USA’s hjælpepakker til Ukraine. For at kunne udvide deres markeder og opnå større profit er monopolerne og de imperialistiske lande interesserede i at kontrollere kilderne til råstoffer, uanset om de er opdaget eller endnu ikke er opdaget. 

Ukraine er et område med et meget stort landbrugspotentiale, det har mineralressourcer, en række dæmninger, hydroelektriske dæmninger og nukleare installationer i sine flodbækkener, så kontrol over dets territorium ville generere enorme profitter for monopolerne. 

Forretningen med krig er ikke kun profitten fra våbenhandlerne og den involverede logistik, men også den forretning, der er involveret i genopbygningsprocessen. Det er derfor, imperialismen arbejder på at overbevise offentligheden om, at der vil blive udviklet en “Marshall-plan” for Ukraine i et forsøg på at skjule den fejlslagne genopbygning i Irak og Afghanistan.

Imperialisme er synonymt med krig; så længe vi ikke gør en ende på årsagerne til konflikt, vil der ikke være fred i verden.

Oversat fra En Marcha 28. juni – 4.juli 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne