Oprustningsbesøg i Grønland – og dansk kolonimagtsarrogance

USA og NATO kræver ekstra krigsoprustning i Arktis og sætter området som dansk hovedprioritet. Det er Danmark der styrer showet, slog udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fast, da han med stor arrogance udnævnte en dansk arktisk ambassadør henover hovedet på grønlænderne. Mens Mette Frederiksen på besøg i Grønland sikrer de grønlandske politikeres samarbejde i en fælles erklæring om det ny forsvarsforlig.

Netop hjemkommet fra besøg hos USA’s præsident Joe Biden er Mette Frederiksen taget videre til Grønland, hvor de amerikanske prioriteter skal på plads og der skal skabes opbakning til det nye forsvarforlig. Danmark skal sikre styr på overvågningen, dvs sikre de amerikanske militær interesser. Der skal sættes antiubådsudstyr på danske fregatter, der patruljerer i området og ”har vi skibe nok?” spørger krigspolitikerne hinanden. Nye vidtgående mål om oprustning i Arktis vil uden tvivl indgå i det kommende forsvarsforlig.

Angiveligt skal alt foregå i tæt samarbejde med Færøerne og Grønland og der har ikke manglet udtalelser, der minder politikerne om at de skal huske at optræde respektfuldt og smøre grønlænderne, så de kan føle sig inddraget og respekteret så løsrivelse kan undgås. Dette har dog haft svært ved at sive ind under huden på Danmarks arrogante udenrigsminister.

– Vi har altså ikke etnicitet som kriterier for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) udtaler til Sermitsiaq:

”Fremgangsmåden viser, hvordan Udenrigsministeriet ser på os og ikke inddrager os, selv om vi er det arktiske land i kongeriget. Billedet taler sit eget sprog, siger han med henvisning til, at der er en forståelse med Danmark om, at intet om Færøerne og Grønland skal besluttes uden om Færøerne og Grønland.”

Naturligvis har grønlænderne retten til at udnævne en arktisk ambassadør, ligesom de har ret til selvstændighed og ret til at bestemme over deres egen undergrund og deres udenrigspolitik.

APK udtalte fra sin 9. kongres i 2021: ”Grønland har ret til selvstændighed – bekæmp dansk imperialisme og NATO’s militarisering af Arktis!”

Her står partiet fast, at APK bakker fuldt op om Grønlands ret til selvstændighed og frigørelse fra dansk overherredømme.

Der siges bl.a.:

I dag er kampen om Grønland ikke mindre skærpet, tværtimod. Den geopolitiske betydning for amerikansk og dansk imperialisme er kun voksende, hvor Arktis er blevet et af verdens brændpunkter. Der kæmpes om alt, fra adgangen til olie, sjældne jordarter, til sejlruter og militære baser. En rivalisering, hvor verdens stormagter USA, Rusland, EU og Kina alle er involveret. Arktis militariseres, og Grønland er et vigtigt knudepunkt. Der bygges nye og udvidede baser og lufthavne til NATO’s militær og krigsforberedelser. Og også EU forsøger at vinde indpas gennem Danmark – selvom Grønland i 1985 trak sig ud af EU.

Vi må fuldstændigt afvise imperialismens indblanding i Arktis og i Grønland! Økonomisk såvel som militært.

Vi støtter Grønlands ret til selvstændighed, der må ske både i kamp mod både dansk imperialisme og al anden form for imperialisme og ny afhængighed.

Sluterklæring om forsvarsforliget

Besøget i Grønland endte med en sluterklæring, hvor der bl.a. står:

”Det er enighed i udvalget om, at det tætte samarbejde med Færøernes landsstyre og Grønlands Naalakkersuisut fortsætter frem mod indgåelsen af forsvarsforliget.”

”Udvalget konstaterer, at Nato-topmødet i Vilnius kan udgøre en vigtig milepæl i arbejdet med at styrke Nato politisk og militært, som krumtappen for vores fælles sikkerhed og værn med truslen fra særligt Rusland”.

Intet af dette er i den grønlandske, færøske eller danske befolknings interesse. Det øger kun krigsfaren og våbenfabrikanternes bankkonti.
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne