NATO kampfly til Ukraine betyder en enorm optrapning af krigen

Når NATO-politikere lover Zelensky at de vil træne Ukrainske piloter, og lader som om man så fluks kan vende krigslykken med F-16 fly, skjuler de den kendsgerning, at man forbereder missioner direkte fra NATO-baser mod Ruslands invasionsstyrker. Kampfly betyder en enorm optrapning af NATO’s krigsindsats.

Præsident Biden har givet grønt lys til F-16 fly til Ukraine, og straks efter forklarede SVM-regeringen at den skam er åben overfor at hjælpe med at uddanne ukrainske piloter og muligvis donere kampfly til Ukraine.

Danmark og andre europæiske lande har hidtil holdt sig tilbage, når det kommer til at efterkomme Zelenskyjs krav om kampfly. Det skyldes ikke manglende krigsiver i de europæiske hovedstæder, man har netop begejstret meddelt, at man vil have leveret over en million artillerigranater i dette år for at trænge den russiske invasion tilbage. Men pilotuddannelse og eksport af flyene kræver godkendelse fra USA. Og USA har ikke ønsket at give denne godkendelse. Før nu.

På G7-topmødet i Hiroshima – af alle steder – signalerede præsident Joe Biden, at USA nu vil støtte et træningsprogram for ukrainske piloter, og at USA ikke vil modsætte sig, at allierede forsyner Ukraine med flyet. Dermed er endnu en af utallige “røde linjer” for NATO’s indblanding i krigen blevet brudt.

I det danske Folketing hersker der fuld konsensus om milliarder til “hjælpepakkerne” til Ukraine, der konstant forhøjes og nu er på mere end 9 mia. i 2023 og Forsvarsforliget forventes at lægge yderligere 21,9 mia. kr. oveni. Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti hepper man på de imperialistiske krigsmagere, uden der tilsyneladende er en eneste der sætter spørgsmålstegn ved hvis interesser imperialisternes krig tjener.

Det kræver 50 personer at holde et F-16 jagerfly i luften

De amerikanske F-16 fly er højhastigheds jagerfly, der kræver et omfattende arbejde og store ressourcer at holde i luften. For hver F-16, kræves flere højtuddannede piloter, med flere års uddannelse og træning. Først og fremmest i at undgå at styrte ned og lære at forstå beskeder på hjelmens integreret display. Men det er langt fra de eneste helt nødvendige personer omkring flyet.

Det springende punkt er F-16 flyets krav til uddannet personale og infrastruktur, som ikke bare springer op af jorden. F-16 fly kræver avancerede landingsbaner, hangarer, vedligeholdelses-, brændstofopbevaringsfaciliteter, reservedele og værktøj til vedligeholdelse og reparationer.

Specialuddannede teknikere og mekanikere til at stå for rutinemæssige checks før og efter flyvning, løbende vedligeholdelse, som at kontrollere pilotens iltbeholdere og eventuelle nødvendige reparationer. Hertil er der andre specialister til at håndtere de nødvendige forsyninger, herunder brændstof og ammunition, forberedelse til missioner og indsamling af oplysninger.

Bemanding af kontroltårnet, overvågning og kommunikation med piloten, logistikfolk, sundheds- og sikkerhedsfolk på basen. Kommunikationen mellem F-16 fly og kontroltårne eller andre jordbaserede stationer sker gennem en kombination af radiokommunikation og satellitkommunikation, der kræver jordbaseret krypteringsudstyr og antenner.

I alt kan det kræve 50 personer at holde et enkelt udstationeret F-16 jagerfly i luften. Men det kan vokse betydeligt afhængigt af operationens omfang, kompleksitet og varighed.

De årlige driftsomkostninger til bomber og ammunition, brændstof, vedligeholdelse, uddannelse og løn kan løbe op flere hundrede millioner kroner per fly. Og den regning følger jo med oven i donationen.

Erfaringer fra Helle Thornings bombetogt mod Libyen

Under de danske F-16 missioner over Libyen i 2011, kunne et enkelt F-16 fly være i luften i op til seks timer ad gangen. Men for hver time i luften, krævede det mange flere timer på jorden for at forberede og servicere flyet. Det anslås, at for hver flyvetidstime kræver det i gennemsnit 17 mandetimer på jorden.

Så hvad er det i virkeligheden krigspolitikerne forbereder? Har de allerede opbygget NATO’s infrastruktur i Ukraine med flybaser og personel, der kan understøtte F-16 eller er der tale om, at disse missioner vil være direkte styret fra NATO-baser i Danmark eller Polen. Uanset hvordan krigspolitikerne forsøger at dække sig ind, er dette en yderligere udvidelse og skærpelse og et skridt tættere på, at NATO åbent erklærer krig mod Rusland.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater