Ecuadors præsident har opløst nationalforsamlingen

Den folkelige bevægelse har konfronteret Lasso-regeringen praktisk talt siden dens første dage i embedet, og denne kamp er vokset så meget, at kravet nu lyder: Ud med Lasso, NU! Hvis dette mål opnås, vil det være et resultat af den folkelige kamp.

Ecuadors præsident Guillermo Lasso opløste tirsdag nationalforsamlingen. Den højreorienterede præsident kan nu regere i op til seks måneder ved dekret, indtil der senest skal afholdes nyvalg. Valget var tidligere fastsat til maj 2025.

Et flertal i den nyvalgte Nationalforsamling havde støttet en resolution, der støtter anklager mod præsidenten for korruption og rigsretssagen mod ham. Og der er netop indledt en retssag om hvorvidt der rejses en rigsretssag.

”Ligesom klokken, der annoncerer den sidste runde i en boksekamp og tvinger kæmperen, der stadig er bedøvet af de modtagne slag, til at gå ind i midten af ringen, blev resultatet af valget af de nye lovgivende myndigheder søndag den 14. maj modtages i præsidentpaladset” 

”Den folkelige bevægelse har konfronteret Lasso-regeringen praktisk talt siden dens første dage i embedet, og denne kamp er vokset så meget, at kravet nu lyder: Ud med Lasso, NU! Hvis dette mål opnås, vil det være et resultat af den folkelige kamp” skriver Ecuadors kommunistiske parti, marxister-leninister PCMLE d.16. maj i en leder i En Marcha og videre:

”I Nationalforsamlingen foregår der et spil af økonomiske og politiske interesser mellem borgerlige grupper og fraktioner, og selv om en af disse sektorer har taget det folkelige krav om at afsætte præsident Lasso som en folkefjende, korrupt og inkompetent, op, betyder det ikke, at disse sektorer identificerer sig med folkets interesser. Det er vanvid at tro, at de socialkristne og Correa-tilhængerne repræsenterer arbejdernes, de indfødtes, de unges og de arbejdende kvinders interesser.   

Den folkelige kamp for Lassos afgang har klasseuafhængighed som sit kendetegn, den er en del af kampen mod den borgerlige politik, som fremhæver udnyttelsen af arbejderne og udelukkende gavner den store privatkapital. Denne kamp fungerer ikke som et tillæg til den parlamentariske aktion, den udvikler sig med sine egne midler og med sine egne mål.” 

Retssagen om at rejse en rigsretssag mod præsident Lasso blev indledt tirsdag, hvilket fik Lasso til at påberåbe sig en forfatningsmæssige klausul, der er kendt som “tovejsdød” med opløsning af den lovgivende forsamling og en tidlig afslutning af hans præsidentembede.

Hæren bakker op om præsidentens opløsning af Nationalforsamlingen

Ecuadors militær og politi “har og vil fastholde deres absolutte respekt for forfatningen og loven”, udtalte Nelson Proano, øverstbefalende for Ecuadors væbnede styrker, i en videoerklæring, og tilføjede, at Lassos beslutning om at opløse forsamlingen var forankret i forfatningen.

Politiet og militærfolk omringede Nationalforsamlingsbygningen og lod ingen komme ind, ifølge et vidne fra Reuters.

Det er udtryk for den meget skærpede klassekamp I Ecuador, hvor regeringen trods en massiv vold- og terrorbølge mod befolkningen under dække af kamp mod narko, ikke har kunne dæmpe den folkelige modstand siden folkeopstanden sidste sommer. 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne