Nej til fascisme og enmandsvælde

Den 1. maj var EMEP på gaderne, og den 14. maj vil EMEP ved valget i Tyrkiet sige nej til enmandsstyret.

Uddrag af Arbejderpartiet EMEPs 1. maj appel 2023.

Vi befinder os i en tid, hvor kløften mellem rige og fattige bliver dybere, hvor de grundlæggende rettigheder og frihedsrettigheder er erstattet af fængslinger og censur, hvor opnåede sejre skæres tilbage, og hvor den fascistiske institutionalisering intensiveres.

Samtidig står arbejderklassen og arbejderne i en vigtig fase i klassekampen på grund af det kommende valg: Enten vil vi blive trukket dybere ned i enmandsregimets mørke, hvor lænkerne strammes yderligere, eller også vil vi i fællesskab sætte en stopper for denne udvikling.

Den 1. maj, den internationale dag for enhed, solidaritet og kamp, viser vejen til sejr.

I dag kan ingen arbejderes løn nå op på fattigdomsgrænsen på 30.000 lira. Arbejdere kæmper for at overleve under dårlige arbejdsforhold, hvor de ofte er nødt til at tage mere end ét job for at få økonomien til at hænge sammen. En 8-timers arbejdsdag er blevet en luksus for dem, og samtidig lever de konstant med frygten for at miste deres arbejde. Antallet af arbejdere, der dør i arbejdsulykker, nåede op på 1.843 i løbet af et år.

De regerende bureaukrater er blevet fremmedgjorte over for folkets problemer, og gør nar af dem der udtrykker disse problemer. Regeringen har trukket støtte tilbage fra småproducenter, der lever af landbrug og husdyrbrug, og overfører det dobbelte af denne støtte til landbrugsmonopolerne, hvilket gør det vanskeligt for befolkningen at få adgang til basale fødevarer; den sælger drømme ved at tilskynde arbejdere til at prale og være stolte af de biler, de ikke kan køre i, og broer, de ikke har krydset.

Regeringen viste sig ikke i 72 timer efter jordskælvene i Maraş – hvor der ifølge de officielle rapporter var over 55 000 døde, i virkeligheden var der langt flere – men den var hurtig til i hemmelighed at tildele kontrakter til den mafiagruppe af entreprenører de selv har et tætte økonomiske og personlige forbindelser med. Imens blev redningsarbejdet i ruinere overladt til folk selv.

Under enmandsstyret strømmer alle ressourcer til monopolvirksomheder og kapitalister der står tæt på regeringen. Arbejdere bliver fattigere dag for dag. For at de kan glemme deres fattigdom, laver de krigsvåben med løgne om, at “verden misunder os”, de praler med at have fundet naturgas og hævder, at hele landet vil blive energirigt med atomkraft, og de giver folk forhåbninger om at få en del af denne rigdom.

Alt dette er løgn og bedrag. Sandheden er, at alle midler anses for at være tilladte for at gøre Tyrkiet til et udbytte-paradis med billig arbejdskraft, og høj profit.

Den europæiske arbejderklasse har i nogen tid gjort modstand mod lignende tyrannier i deres egne lande. En bølge af strejker og protester i Italien, Frankrig, Grækenland og Det Forenede Kongerige forsøger at vælte deres egne reaktionære regeringer og deres love.

Arbejderklassen i Tyrkiet får også styrke fra sine klassebrødre og -søstre i Europa, der kæmper mod strejkeforbud, hindringer for organisering og et system, der beskytter cheferne næsten overalt og til enhver tid. Fra arbejdsnedlæggelserne, strejkerne og modstanden i mange sektorer i begyndelsen af sidste år til dagens strejker i MKS-minearbejdere, Kartonsan papirproduktionsarbejdere og Mata metalarbejdere vil arbejderklassen, der kæmper for sit arbejde, sine rettigheder og sin frihed, hæve sin stemme den 1. maj.

Den 1. maj er en dag for enhed og kamp for frihed, fred og demokrati for alle dele af arbejderklassen, tyrkiske og kurdiske, indfødte og flygtninge, mænd og kvinder, unge og arbejdsløse.

Mod det enmandsregime, der trækker landet ind i fascismens mørke, er vi på gaderne den 1. maj for at tage et skridt nærmere et Tyrkiet, der styres af folket på dets eget initiativ. Arbejderklassens energi den 1. maj vil også vise sig ved stemmeurnerne og vil afspejle gadens stemme fra den parlamentariske talerstol.

Fordi vi står sammen, er vi stærke.

Længe leve arbejderklassens enhed og organiserede styrke.

Længe leve den 1. maj.

Arbejderpartiet EMEP

Oversat fra www.emep.org

1 Mayıs’ta alanlardayız 14 Mayıs’ta tek adam rejimine son diyeceğiz – Emek Partisi (EMEP)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater