Løkke vil følge USA’s og EU’s politik overfor Kina

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) meddelte i sidste uge, at Danmark skal have en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi inden sommerferien. De skal bl.a. skal se Kina som en rival, som Danmark og EU skal gøre sig mindre afhængig af. Strategien skal være en overordnet ramme for flere af regeringens andre planer, som et nyt forsvarsforlig, en ny europapolitisk aftale og en opdateret globaliseringsstrategi.

Meldingen kom samtidig med, at den franske præsident Macron og formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen tog på et tredages statsbesøg til Kina. Her havde de samtaler med den kinesiske præsident Xi Jinping, officielt om Kina’s rolle i forhold til krigen i Ukraine og styrkelsen af de økonomiske handelsforbindelser mellem Kina og EU.

EU er svækket og klemt af USA og for EU, som imperialistisk kommende supermagt er det helt afgørende at forsøge at få sin økonomi på fode igen og kunne føre en udenrigspolitik der kan styrke de europæiske monopolers interesser. Med krigen i Ukraine er det lykkedes USA-imperialisme at tvinge EU til at betale en meget stor del af USA’s og NATOs krigsudgifter og oprustning, til nu at importere en stor del af sin energi dyrt fra USA, og til at tage del i USA’s sanktioner mod Rusland og Kina.

Hvilken igen har ført til modsætninger mellem de forskellige kapitalinteresser og monopolgrupper i EU i forhold til hvordan og hvor meget EU skal underlægge sig USA-imperialismen.

Macron har især gjort sig til talsmand for, at EU skal holde sig udenfor de den voksende rivalisering mellem de to store imperialistmagter USA og Kina, eller i det mindste styrke sine forbindelser til Kina uden for meget amerikansk indblanding. Med sig under sit besøg har den franske præsident mere end 50 franske erhvervsledere, inklusive cheferne fra Airbus, EDF og Veolia. Airbus annoncerede allerede samme uge at det ville åbne endnu en fabrik i Kina, der vil fordoble dets produktionskapacitet i Kina.

Mens lande som Danmark der er meget tæt knyttet til USA imperialismen følger både USA og den officielle EU-politik som Ursula von der Leyen udtrykte inden sit besøg i Kina – at EU må revurdere de risici der er ved at have Kina som en vigtig handelspartner og revurdere sit forhold til Kina som en rival til USA/EU-imperialisme. Hvilket Lars Løkke Rasmussen lydigt har gentaget og vil have gjort til ny ”dansk” udenrigspolitik.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater