Trumps retssag – modsætninger i oligarkiet og underholdning

Trumps retssag handler om justeringer af USA økonomiske politik og i det finansielle oligarki. Den nuværende præsident Biden repræsenterer først og fremmest den kapitalistiske økonomis første sektor I, dvs. den sektor der producerer produktionsmidler. Biden ønsker Trump i fængsel – blandt andet – for at vinde stemmer ved næste valg men også for at afregne med den økonomiske sektor af den herskende klasse i USA, der først og fremmest producerer forbrugsvarer og som Trump er repræsentant for.

Under sin regeringstid gik Trump på tværs af sektor 1 interesser. Han vendte op og ned på den imperialistiske økonomi, ved at begrænse den eksport, som havde været fremherskende – i mere end tre årtier i USA. Og han pålagde produktionen til indenlandsk forbrug at omstøde aftaler, der repræsenterede overskud. Samtidig med at han fremmede den anden del af den herskende klasses økonomiske interesser med produktion af forbrugsvarer.

Med andre ord, Trump begunstigede det “nationale” oligarki, idet han lagde pres på storkapitalen finansielle eksportsektor til at vende tilbage til USA og ikke flytte deres overskud andre steder hen. Trump skærpede sine uoverensstemmelser med Kina med handelskrigen og nærmede sig Rusland, og han beskyldes for at lade dem deltage i det valg, der bragte ham præsidentposten.

Desuden ophøjede han chauvinistisk-fascistiske grupper i både ind- og udland, hvilket førte dem til angrebet på Kongressen i hovedstaden for at protestere mod Bidens sejr til præsidentposten.

De to oligarkiske sektorer i den amerikanske økonomi er både imperialistiske og fascistiske, de har deres egne fredelige og voldelige modsætninger, der ligger som den egentlige grund for retssagen mod Trump, men begge er fjender af verdens befolkninger. De er blot to sider af samme mønt,

De formelle anklager, der rejst mod Donald Trump er latterlige; han er anklaget for at bestikke en pornoskuespillerinde for at lukke munden om sit forhold til hende. Det er et skuespil i valgkamps sammenhæng, en underholdning der søger at distrahere befolkningen fra de reelle og alvorlige problemer, som landet står over for. Med krigen i Ukraine hvis omkostningen befolkningen skal betale, inflation, de stigende omkostninger af varer, på grund af en økonomisk depression, der har åbnet døren til en ny økonomisk krise, som kan blive ødelæggende.

Fængsling af Trump vil ikke betyde nogen ændring i USA’s indenrigs- og imperialistiske politik. Demokraterne og Republikanerne vil fortsat være de to vigtigste politiske partier for det finansielle oligarki.  Det, de højest kan opnå, er at konfrontere deres forskelle yderligere, men uden at føre dem til det ekstreme, hvor de risikerer at den arbejdende befolknings tilsidesætter det topartisystem, der altid har hersket til skade for det amerikanske folk.

I dag er det opgaven for den arbejdende del af befolkningen i USA at forkaste og mobilisere mod krigen, ikke at falde for og deltage i spillet i retssagen mod Trump. Derimod at fortsætte klassekampen for at sætte en stopper for uhyret i hjemlandet – kapitalismen.

Oversat fra Vanguardia Proletaria nr. 645. April 2023
Mexicos kommunistiske parti (marxister-leninister)

Partido Comunista de México Marxista Leninista (Facebook)

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater