Brasilien: Kampen for at stoppe vold mod kvinder er kampen mod fascisme!

Hver sjette time i 2022 blev der dræbt en kvinde i Brasilien. Fascisme øger kvindedrab i vores land og skal bekæmpes af folket i gaderne. Valget er overstået, men vores kamp er kun lige begyndt. Den 1. april går vi på gaden og kræver Bolsonaro og hans medskyldige  fænglet.

Af Indira Xavier, Larissa Maymi, Kvindeorganisationen Olga Benario

Hver sjette time i 2022 blev dræbt en kvinde i Brasilien. Det viser nye tal i en rapport fra Datafolha og Brasilien Forum for offentlig sikkerhed. Der blev myrdet 1.410 kvinder, bare fordi de var kvinder. Det er det højeste antal, der nogensinde er nået, siden disse hadforbrydelser begyndte at blive registreret i 2015.

Sammenlignet med 2021 er alle former for vold mod kvinder steget. Det er værd at huske, at vi i 2021 oplevede et højdepunkt i Covid-19-pandemien med sociale isolationsrestriktioner for at begrænse spredningen af virussen. Det betød en stigning af i vold i hjemmet, da mange kvinder begyndte at leve i længere tid indespærret med deres misbrugere.

Rapporten afslører også, at de fleste ofre var sorte kvinder, 65,5%, og at 57,4% var mødre. Unge kvinder er også blandt de fleste ofre: 30,3 % var mellem 16 og 24 år og 22,8 % i aldersgruppen 25-34 år.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) led 33,4% af brasilianske kvinder i alderen 16 år eller ældre under fysisk og/eller seksuel vold fra deres intime partner eller ekspartner, et tal højere end verdensgennemsnittet på 27%.

Hvorfor stiger volden mod kvinder?

Under den fascistiske Jair Bolsonaros regering mellem 2020 og 2023 blev der afsat omkring 4,37 millioner dollars til en indsats omkring vold mod kvinder. Det var 94% mindre end hvad der blev afsat mellem 2016 og 2019. En af Bolsonaros sidste handlinger var at skære midlerne til disse politikker med 90%.  Indsatser som allerede havde lidt under successive nedskæringer, hvilket bl.a. truede med helt at nedlægge kvinde hjælpetelefonen Dial 180.

På den måde betød disse nedskæringer usikkerhed og betød lukning af mange specialiserede tjenester til at hjælpe kvinder.

Konsekvenserne af dette fremgik også af ovennævnte undersøgelse: 45% af kvinderne, der led under vold, søgte ikke specialiseret hjælp; de henvendte sig til venner og familie for at få hjælp. Begrundelsen for ikke at melde det til politiet var hovedsageligt, at de stod alene, eller fordi de ikke mente, at politiet kunne tilbyde nogen form for hjælp.

En anden faktor, der blev nævnt i rapporten, var ultrakonservatisme, dvs. fascisme, som direkte angriber kvinder. Bolsonaro og hans tilhængere har ytret adskillige hadefulde taler mod kvinder og endda begået fysisk vold.

Den konservative ide om at forsvare den “traditionelle familie” som den eneste og legitime til beskyttelse af børn i modsætning til fremskridtene i  debatterne i skolemiljøet om seksualundervisning som en måde at forhindre seksuel vold mod børn og unge på har også øget vold i dette miljø.

I 2021 var mere end 61,2% af voldtægtsofrene mellem 0 og 13 år; 76,5% af tilfældene forekommerrødt derhjemme, hvor 82,5% af aggressorerne er en kendt mand, og af disse var 40,8% far eller stedfar. Hjemmet er det sted, hvor de alvorligste tilfælde af vold forekommer (53,8%).

Hvad er kvinders reaktion?

Selvom data peger på et grusomt scenario for kvinder og piger, så gik hundredtusinder af kvinder på gaden den 8. marts, den internationale kvindekampdag i silende regn i mange byer. Fra nord til syd i landet gik de med hovedbanneret til forsvar for demokratiet og krævede straf for kupplanlæggerne, der angreb Brasilien den 8. januar i et kupforsøg.

“Fascisme øger kvindedrab i vores land og skal bekæmpes af folket i gaderne. Valget er overstået, men vores kamp er kun lige begyndt, og Kvindeorganisationen Olga Benario inviterer alle til at gå på gaden den 1. april og sige, at vi vil have Bolsonaro og hans medskyldige i fængsel,” sagde Nana Sanches, en aktivist fra Olga Benario-organisationen ved kvindearrangementet i Porto Alegre (RS).

I nord var bevægelsens budskab: “Den brasilianske stat er tavs, når det kommer til at forsvare kvinders liv. Af denne grund afholder vi denne aktion og inviterer alle sammen til at bygge sikre huse til kvinder i byen Manaus,” sagde Gabriela Valentim.

Vivian Mendes fra Folkelig Enhed (UP) sagde, at “vi kræver straf for generalerne og andre medlemmer af diktaturet, der tidligere torturerede, voldtog, myrdede, skjulte ligene af vores kvinder, såsom Helenira Resende, Margarida Maria Alves og Maria Lúcia Petit.”

Således opfordrede Kvindeorganisationen Olga Benario kvinder til at kæmpe i gaderne fra nord til syd i landet mod fascisme og organisere flere kvinder i kampe til forsvar for kvinders liv og for et socialistisk samfund! Kun på denne måde vil det være muligt at bekæmpe vold og leve i en fri verden!

Oversat fra A Verdade nr. 267, marts 2023, Det revolutionære Kommunistparti Brasilien (PCR)

Link til ‘A Verdade’ Facebook


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater