Skraldefolk siger stop!

Strejkende skraldefolk strejker og afslører Borgerrepræsentationens planer om affaldsindsamling til langt på aftenen

Vrede over den fælleskommunal virksomhed Amager Ressourcecenter (ARC), fik mandag morgen 550 skraldefolk i København og omegn til at nedlægge arbejdet. Der er kun en måned til, de første folk skal ‘virksomhedsoverdrages’ til kommunens selskab, og da forhandlingerne om arbejdstid i sidste uge endnu engang brød sammen, så brast tålmodigheden. Kommunen kræver afvikling af aftaler om tidsakkorder, til gengæld skal bilerne køre rundt og samle affald helt frem til kl. 20. I sympati med kollegaerne nedlagde også skraldemændene i Frederiksberg Renovation arbejdet.

I mere end to år har 3F forhandlet med ARC for at få en aftale om arbejdstid og arbejdsvilkår på plads. Med den nuværende ordning samles der skrald i toholdsskift, så de samme biler bruges af et morgenhold og af et eftermiddagshold. Det fungerer så der de fleste dage arbejdes på en tidsakkord, hvor første hold kan holde fri, når de har kørt deres ruter og bilerne kan overtages af hold to.

Nu kræver kommunen, at der skal køres på ren timeløn. Hold et skal køre frem til kl. 14, og hold to skal køre frem til kl. 20. Det kommer til at give masser af bøvl for arbejderne, men også for de virksomheder og områder af byen, der ikke får tømt skrald inden myldretiden.

Talsperson for medarbejderne hos City Container Michael Johansen udtaler til Ekstra Bladet, at han endnu ikke ved, hvornår arbejdsnedlæggelsen stopper.

– Vi har siden efteråret 2020 forhandlet med ARC for at få arbejdsvilkårene på plads, når vi overgår til dem. Flere gange har vi troet, at nu var det på plads, men de er sprunget fra. Det skete senest torsdag i sidste uge, hvor de alligevel ikke ville skrive under på en aftale, som vi ellers var blevet enige om, fortæller Michael Johansen, til TV 2 Kosmopol.

– Nu vil ARC have os til at arbejde på timeløn, og på den måde får hold to først fri klokken 20 om aftenen. ARC ønsker maksimal fleksibilitet til laveste pris, men det gør det jo umuligt at have et fornuftigt familieliv. Men det kan de åbenbart ikke se er noget problem, siger Michael Johansen.

ARC påstår, at det skam aldrig har været deres hensigt, at der skulle køre biler rundt til kl. 20, de har kun talt om at hold to skulle arbejde frem til kl. 18.33. Bilerne skulle bare lige lades op ind i mellem.

Borgerrepræsentationens nærighed viser sig tydeligt, man vil spare på biler og bemanding og samtidig se rigtigt grønne ud, hvorfor håndteringen af affaldsindsamling er lagt i ud i en fælleskommunal virksomhed, så politikerne kan lukke øjnene for den virkelighed, der rammer de ansatte.

Når først det kommunale selskab har presset aftaler og overenskomster ned under gulvbrædderne, skal det hele om fire år udliciteres igen. Det udliciteringscirkus er absurd, en ren menneskehandel for de ansatte, hvor de altid er udset til at ende med sorteper. Med mindre de tager kampen op og slår tilbage!

Skraldefolkene er i dag ansat ved forskellige private firmaer, og de overgår til ARC i takt med, at kommunens kontrakter med dem udløber.

Kilde: Nu kommer der top på affaldet: Flere hundrede københavnske skraldemænd strejker

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater