USA-krigshandling mod tysk-russisk Nord Stream

Mandag aften den 26. september 2022 saboterede USA de undersøiske gasrørledninger, kaldet Nord Stream 1 og 2 mellem Rusland og Tyskland. På trods af benægtelser og tykt røgslør af spekulation og beskyldninger, er det den åbenlyse kendsgerning, der kan udledes af skiftende amerikanske regeringers forsøg på at standse arbejdet med rørledningerne siden projektet tog sin begyndelse i 2005. USA havde motiv, vilje og mulighed.

Den 7. februar 2022, forud for den russiske invasion i Ukraine, erklærede den amerikanske præsident Joe Biden offentligt: “Hvis Rusland invaderer … der vil ikke længere være en Nord Stream 2. Vi vil sætte en stopper for det.”

Nu har den berømte journalist Seymour Hersh afsløret, hvordan sabotagen blev udført i den danske og svenske økonomiske zone øst for Bornholm. En afsløring der implicerer en række NATO-lande direkte i en krigshandling mod Tysklands og Ruslands infrastruktur, herunder Norge.

Seymour Hersh skriver, at operation med placering af sprængstoffer blev udført i juni af dykkere fra den amerikanske flåde, under dække af øvelser i minerydning under de årlige NATO-flådeøvelse i Østersøen, kendt som BALTOPS 22. Sprængstoffet blev fjernudløst tre måneder senere, og ødelagde tre af 4 Nord Stream gasrørledninger. Oplysningerne har han fået fra en anonym kilde med direkte kendskab til den operationelle planlægning.

Angrebet på Nord Stream 1 og 2 rørledningerne ødelagde civil infrastruktur til en værdi af over 20 milliarder dollars. Det resulterede i det største enkeltstående udslip af metangas til atmosfæren fra energiselskaber i historien og frigav, hvad der svarer til 14,6 millioner tons CO2 med en stor klimapåvirkning. Angrebet bidrog til en stigning i energipriserne i hele Europa og hele verden.

I sin artikel forklarer Hersh den økonomiske betydning af Nord Stream-rørledningerne:

“Fra sine tidligste dage blev Nord Stream 1 set af Washington og dets anti-russiske NATO-partnere som en trussel mod vestlig dominans. Holdingselskabet bag, Nord Stream AG, blev stiftet i Schweiz i 2005 i partnerskab med Gazprom, et børsnoteret russisk selskab, der producerer enorme overskud til aktionærerne, som er domineret af oligarker, der er en del af inderkredsen omkring Putins regime. Gazprom kontrollerede 51 procent af selskabet, hvor fire europæiske energiselskaber – et i Frankrig, et i Holland og to i Tyskland – delte de resterende 49 procent af lageret og havde ret til at kontrollere downstream-salget af den billige naturgas til lokale distributører i Tyskland og Vesteuropa. Gazproms overskud blev delt med den russiske regering, og statens gas- og olieindtægter blev i nogle år anslået til at udgøre så meget som 45 procent af Ruslands årlige budget.”

Den direkte rørledning, der omgik ethvert behov for at passere Ukraine, har været en velsignelse for den tyske økonomi, der nød en overflod af billig russisk naturgas – nok til at drive den store tyske kemiindustri og opvarme private hjem, samtidig med at tyske distributører kunne videresælge overskydende gas med fortjeneste i hele Vesteuropa.

Washingtons imperialister så med voksende utilfredshed på hvordan Rusland fik en tiltrængt stor indtægtskilde, mens Tyskland og resten af Vesteuropa styrkede sine bånd til Rusland – samtidig med at den europæiske afhængighed af USA blev mindsket. En udvikling der kunne risikere at bremse Tysklands vilje til at støtte Natos ekspansion ind i Ukraine.

Angrebet på gasrørledningerne i september, fik en skarp respons fra EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen, underforstået rettet mod Rusland. Hun truede med den “stærkest mulige reaktion” på enhver bevidst afbrydelse af den europæiske energi-infrastruktur. Der er ikke kommet en reaktion på afsløringen af, at det var USA der stod bag angrebet. De vil end ikke spørge.

Sagen er, at Tyskland og hovedparten af EU-landene ikke selv har fossile energireserver tilbage og er afhængig af import, og derfor har en naturlig interesse i de direkte rørledninger til billig naturgas. De europæiske stormagter har ikke kun snablen nede i den russiske undergrund, men har også store energi projekter i de tidligere kolonier i Mellemøsten, Afrika og Latinamerika.

Hersh-artiklen når ikke rundt om, hvordan USA efter lukningen af den europæiske naturgasimport fra Rusland øgede sin LNG naturgaseksport til Europa massivt, hvilket førte til rekordoverskud for amerikanske energiselskaber.

Som en europæisk embedsmand i november 2022 sagde til Politico: “Faktum er, at hvis man ser nøgternt på det, er det land, der tjener mest på denne krig, USA, fordi de sælger mere gas og til højere priser, og fordi de sælger flere våben.”

Angreb på Nord Stream blev planlagt før den russiske invasion af Ukraine

Hersh beskriver, at planerne for det amerikanske angreb på Nord Stream allerede var undervejs forud for Ruslands invasion af Ukraine.

I december 2021, to måneder før de første russiske kampvogne rullede ind i Ukraine, indkaldte Jake Sullivan til et møde i en nyoprettet taskforce – mænd og kvinder fra Joint Chiefs of Staff, CIA og stats- og finansministeriet – og bad om anbefalinger til, hvordan man skulle reagere på Putins forestående invasion.

Hersh hævder, at Sullivan foreslog en “plan for ødelæggelsen af Nord Stream”, og at han “leverede på præsidentens ønsker.”

Hersh beskriver ræsonnementet blandt krigsplanlæggerne: CIA krævede at uanset hvad, der blev gjort, skulle det være skjult. Alle involverede forstod indsatsen. “Dette er ikke for børn,” sagde kilden. Hvis angrebet kunne spores til USA, “det er en krigshandling.”

Planlægningsgruppen landede ifølge Hersh på en model, der betød, at dykkere fra den amerikanske flåde ville plante sprængstofferne under BALTOPS 22 militærøvelsen som involverede snesevis af krigsskibe og tusindvis af ansatte. Den amerikanske flåde offentliggjorde en pressemeddelelse om dybhavsdykning under øvelsen herunder et billede af en dybhavsdykker.

Det Hvide Hus besluttede, at det ville være for afslørende at udføre sprængningen kun et par dage efter NATO-øvelsen, derfor blev bomberne udstyret med en særlig detonator, der kunne fjernudløses og bomben skulle være usynlig.

Træningen blev udført på en amerikansk base i Norge, og et norsk skib blev i hemmelighed udstyret med en tryktank, der kan bruges, hvis der går noget galt under dykning, eller dykkere hurtigt skal op af vandet. Norge havde en selvstændig økonomisk interesse i angrebet, og samme uge som den tysk-russiske forbindelse sprang i luften kunne de åbne den norsk-polske forbindelse, der gravet ned tværs gennem Danmark.

Det Hvide Hus og CIA har nægtet at kommenterer på historien og har erklæret, at det er ”komplet fiktion” og at påstanden ”er helt og aldeles falsk.”

Det har fået Danmarks Radio og andre store medier til at slette Hersh historien om angrebet på trods af udtalelser fra den amerikanske administration, der åbent hilste bombningerne velkommen.

I et vidneudsagn i Kongressen i januar 2023 sagde den amerikanske viceudenrigsminister for politiske anliggender Victoria Nuland til senator Ted Cruz:

“I am, and I think the administration is, very gratified to know that Nord Stream 2 is now, as you like to say, a hunk of metal at the bottom of the sea.”

Flere journalister har også forsøgt at tilbagevise Hersh historien om angrebet, ved at påstå at skibe og fly, der er omtalt, ikke kan ses på de steder og datoer på de officielle registreringer. Hvad disse journalister tilsyneladende ikke er klar over er, at disse positionsenheder er små radiosendere, der kan afmonteres eller slukkes, det er ellers almen viden selv for Hollandske bomtrawlere. Det gælder uanset, om det er AIS til skibe eller transponder til fly.

Hvad der kan konkluderes er, at USA havde motiv, vilje og mulighed. Den rygende pistol er måske ikke et fældende bevis, men vi må kræve, at denne sag bliver undersøgt til bunds af et bredt sammensat team, der ikke er i lommen på efterretningstjenesterne. Indtil da må USA betragtes som den hovedmistænkte.

Kilder

How America Took Out The Nord Stream Pipeline (substack.com)

Seymour Hershs ’afsløring’ af et komplot mod russiske rørledninger holder ikke vand | Information

Europe accuses US of profiting from war – POLITICO


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater