Ved årsdagen for krigen i Ukraine: Stop den imperialistiske krig – Stop eskaleringen!

Nej til den imperialistiske krig med milliardudgifter til oprustning og krig forbindes med kampen mod sociale nedskæringer – bl.a. på de store demonstrationer i Frankrig mod Macrons pensionsnedskæringer

I en række lande vil der blive demonstreret på årsdagen for den imperialistiske krig i Ukraine. Kravet om et stop for krigen, stop for de øgede krigsbudgetter og mod Vestens aggressive forlængelse af krigen vinder frem. Den franske præsident Macron har stået i spidsen for den europæiske optrapning, hvor der nu sendes tunge kampvogne til fronten i Ukraine, også med opbakning fra den danske regering. Næste optrapning bliver levering af kampfly, hvor USA spiller et dobbeltspil.

Oversættelse fra La Forge 2,2023, avis for Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti, PCOF

De vestlige imperialistiske magter er i stigende grad involveret i en krig mod Rusland. Meddelelsen om at tyske, britiske og amerikanske tunge kampvogne vil blive sendt, foruden de titusindvis af milliarder af dollars i militært udstyr, der allerede er leveret, er ikke nok for Zelenskij.

Putin og hans generaler er ved at rekruttere hundredtusindvis af mænd til at tjene som “kanonføde”, når de forsøger at bryde igennem den ukrainske hærs linjer. Putin påberåber sig skamløst kampen mod Hitlerfascismen for at forsøge at retfærdiggøre den imperialistiske omdelingskrig, som han indledte for et år siden.

I februar i år finder der initiativer sted i Frankrig og internationalt for at kræve, at kampene indstilles. Der er planlagt møder og demonstrationer den 24. og 25. februar. I demonstrationerne mod pensionsreformen vinder parolen “Penge til lønninger og pensioner, ikke til aktionærer og ikke til krig” mere og mere frem. Det er især rettet mod de 430 milliarder til den franske imperialismes krigsbudget.

Krigen og våbenleverancerne optrappes

Siden begyndelsen af krigen i Ukraine har USA og dets allierede konstant leveret våben, idet de hævder, at de kun hjælper de ukrainske styrker med at modstå de russiske styrkers invasion.

Uden at gå ind på kronologien i krigen og udviklingen af “fronterne” er det klart, at alle de “røde linjer” med hensyn til våbenleverancer og våbentyper, som USA’s og dets NATO-allieredes ledelse har fastsat, er blevet overskredet en efter en. Dette er accelereret i de seneste måneder: I december blev der leveret batterier af jord-til-luft-missiler, i januar blev det besluttet at levere kampvogne, og i dag drejer det sig om moderne kampfly og langtrækkende missiler.

Spillet bag beslutningen om at sende tunge kampvogne:

Det var Macron, der gav indtryk af, at han havde “åbnet døren” for indsættelse af kampvogne, da han i begyndelsen af januar annoncerede indsættelsen af AMX-10 (en “let” kampvogn på hjul). Det var umiddelbart efter Zelenskys rejse til Washington, som “beseglede alliancen mellem Kiev og USA”. Og på basis af den officielle analyse fra lederne af de vestlige magter om, at en russisk militær offensiv på flere hundrede tusinde mand er nært forestående.

Der fulgte en veritabel international kampagne om behovet for levering af moderne tunge kampvogne (150 tons), hvor “målet” var de tyske Leopard 2-kampvogne, hvoraf der er solgt ca. 2000 til forskellige europæiske lande. De er med andre ord “umiddelbart” tilgængelige i stort antal, hvis den tyske regering accepterer, at de stater, der ejer dem, kan levere dem til Kiev.

Koalitionsregeringens leder, Scholz, var ikke tilhænger, mens hans “grønne” allierede og det “liberale” FDP øgede presset for at skaffe disse leverancer. Biden og alle østeuropæiske regeringer der er medlem af EU og NATO, samt den britiske, hollandske, norske og danske regering satte sig for at “overbevise Scholz”.

Biden lovede at sende 30 Abrams-kampvogne, Sunak foreslog Challenger-kampvogne. Macron har ikke travlt med at sende Leclercs, som allerede er stationeret i Rumænien … men han annoncerede en ny levering af Caesar-kanoner. Zelensky og de ukrainske militærledere ønsker 300 tunge kampvogne, helst Leopard 2. Ledelsen i Kiev er ligeglad med vestlige politikeres bekymringer for at blive set som “krigsdeltagere” af Putin. “Kære venner, vær ikke bange for en direkte konfrontation med Rusland. Den er der allerede. Og det er Ukraine, der står i frontlinjen for jer,” sagde formanden for det ukrainske parlament i et interview med Le Monde (1).

De ukrainske krigsherrer lægger ikke skjul på, at disse kampvogne ikke kun vil blive brugt til at forsvare de ukrainske styrker mod russiske angreb, men at de også ønsker at bruge dem til at angribe Krim. De ved udmærket godt, at Putins Rusland vil betragte dette som et direkte angreb på Rusland, der kan resultere i brug af masseødelæggelsesvåben, herunder atomvåben.

Spørgsmålet om levering af kampfly

“Ingen sejr er mulig uden moderne kampfly”, gentager krigstilhængerne i kor. Denne gang er det F-16-flyene, der er fremstillet af General Dynamics i USA, der er målet for en kampagne. De amerikanske våbenhandleres beregninger fungerer på flere niveauer. De ni europæiske stater, der ejer F-16-fly, kan levere dem direkte til Ukraine. Disse fly, som er “alsidige og ikke særlig dyre” (ca. 20 millioner dollars sammenlignet med 79 millioner dollars for F-35), er blevet bygget mere end 4.500 gange, og produktionslinjerne i South Carolina er stadig i drift. Stater, der stiller dem til rådighed for Ukraine, kan bl.a. købe flere F-35-fly (fremstillet af Lockheed Martin). En anden mulighed ville være at sende F-16-fly til østeuropæiske lande som så kunne levere russiske fly (Mig-29’ere) til Ukraine. Disse forskellige scenarier gør det muligt for Biden at sige “nej” til direkte levering af amerikanske kampfly til Ukraine og fortsat hævde, at USA ikke er i krig med Rusland….

Selv om disse udspil ikke straks gennemføres, hvis der er forsinkelser i leveringen af disse våben og uddannelsen af dem, der skal bruge dem, er de en del af en generel meningsdannelse om intensiveringen af krigen på begge sider og jagten på en hypotetisk “sejr”, hvis hovedoffer allerede er befolkningerne. Dens forlængelse, hvor forsvarsbudgetterne stiger overalt (2) , gavner våbenhandlerne og de regeringer, der skaber en “permanent intern og ekstern krigstilstand”, hvor simple spørgsmål om krigens mål, kritik af “krigsudbytterne”, fordømmelse af den ensidige rapportering osv. afvises som “pro Putin”-holdninger.

Militarisering og krig for at “forene” allierede bag den amerikanske imperialisme

Det argument, som Biden bliver ved med at fremføre, er, at det drejer sig om at opretholde NATO-medlemsstaternes enhed bag USA. I denne enheds navn opfordrede han den tyske ledelse til at indgå en aftale med de andre NATO-medlemmer, især dem, der er trofaste tilhængere af Ukraine og modstandere af Rusland.

Biden opfordrede NATO-medlemsstaterne (hvoraf de fleste også er medlemmer af EU) til at konfrontere Rusland uden direkte at bruge amerikanske styrker, hvoraf 100.000 er udstationeret i Europa. Økonomiske sanktioner mod Rusland gik hånd i hånd med militær og økonomisk støtte til Ukraine. Hovedmodtageren af disse sanktioner og deres indvirkning på økonomierne i de europæiske lande, der er allierede med USA, er den amerikanske imperialisme. Den sælger dem dyr flydende naturgas og store mængder våben. Den amerikanske imperialisme udnytter de europæiske landes økonomiske vanskeligheder, især Tysklands, til at forsøge at opretholde sin økonomiske position over for den kinesiske imperialisme, som er blevet den største økonomiske magt i verden.

Denne politik har øget de allieredes afhængighed af den amerikanske imperialisme – hvilket især kommer til udtryk i deres større integration i NATO – men den fjerner ikke de forskelligartede interesser, de interimperialistiske modsætninger, som fortsat er gældende.

I Tyskland blev der gennemført en intensiv propaganda for at imødegå de forskellige udtryk for modstand mod denne krig. Denne propaganda blev gennemført af partierne i regeringskoalitionen, ikke uden at skabe stærke splittelser inden for deres egne partier. Det er vigtigt at støtte de kræfter, der kæmper mod Tysklands deltagelse i denne imperialistiske krig. Som vores kammerater fra Arbeit Zukunft siger: “Det drejer sig om en bred mobilisering mod Tysklands deltagelse i krigen, mod remilitarisering, mod våbenleverancer”. De udsender følgende paroler:

Ingen leverance af Leopard kampvogne!

Nej til våbenpakken på 100 milliarder!

 

Noter:
(1) Den 2. februar 2023. Han sagde også: “Du vil ikke finde en nation noget sted i verden, der er mere entusiastisk over at blive medlem af EU” og “Vores mål er medlemskab af NATO og EU”.
(2) I 2021 nåede det globale marked for våbensalg op på 592 mia. dollars, fordelt på de 100 største virksomheder i den militærindustrielle sektor.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater