Peru: Fascistisk terror

Af Oscar Özgür Serin

Jeg ankommer i rejseøjemed til Perus hovedstad Lima d. 30. december 2022 med fly fra Amsterdam. Peru er en kæmpe millionby med millioner af fattige og få rige mennesker. Jeg indkvarteredes på et vandrehjem i den rige bydel efter en uproblematisk immigrationskontrol. Det er simpelthen for farligt at bo tæt op ad de fattige.

Et par uger inden min ankomst blev den tidligere præsident Pedro Castillo arresteret, og vicepræsidenten Dina Boluarte indsat som præsident. Et militærkup i klassisk peruviansk og latinamerikansk stil med støtte fra USA og CIA. Ingen tvivl om dette.

Pedro Castilo omtales i visse medier som “socialist”. Nogle medier bruger endda ordet “kommunist” for at dæmonisere personen. Castillo er hverken socialist eller kommunist. Han har dog haft ambitioner på vegne af de fattige, og fik derfor en kæmpe modstand imod sig i kongressen. Han forsøgte af lukke kongressen ned, inden de via lovlige metoder fik ham afsat. Det initierede det rigtige kup af Boluarte og hendes støtter.

Kort efter afsættelsen af ekspræsidenten Pedro Castillo starter en kæmpe bølge af protester i hele landet, men primært i den sydlige del af landet i byerne Ayacucho, Arequipa, Cusco , Puno. Demonstranterne kræver at deres retmæssige folkevalgte præsident Castillo genindsættes og at der udskrives valg. Derudover kræver de en redigering af forfatningen, og fjernelse af fascistiske træk og elementer fra den nuværende forfatning. Dette er de politiske krav. Derudover er der en række sociale krav. En fattigkvinde fra Arequipa udtrykte harmen på følgende måde : “Vi har i over 200 år slidt og slæbt i miner , på marker og i plantager. Vi brødføder hele landet og regionen, men vi profiterer ikke af denne rigdom”.

Derudover er der utallige krav om stop for den vanvittige korruption, som har forarmet landet i årtier.

Boluarte og hendes fascistiske bagland har svaret hårdt igen med et aggressivt politi og militær. I byen Ayacucho som jeg besøgte, blev demonstranter angrebet fra luften med militærhelikoptere, og skudt som var de ænder.! I følge officielle tal er mere end 70 mennesker dræbt. Flere tusinde er sårede og invaliderede.

 

 

 

 

 

NYE PROTESTER OG BLOKADER STARTEDE DEN 4 . JANUAR 2023

Mellem jul og nytår opstod der en form for uofficiel våbenhvile mellem regeringen og folket på den anden side. D.4. januar blev der i den sydlige del af landet arrangeret store vejblokader og protester af fagforeninger og bondeorganisationer hvor Perus kommunistiske parti også er stærkt repræsenteret.Efter ca. en uge spredte disse protester sig mod det nordlige Peru og tusindvis af demonstranter vandrede fra det sydlige Peru til Lima. De vandrede. De tog ikke bussen eller toget. Gamle, unge og kvinder med børn på ryggen og hænderne fulde af sække vandrede de til Lima. Vi taler om 1500 km. Nogle endda i bare fødder! Hvem blev de mødt af? Boluartes robocops der i første omgang kvalte dem i tåregas. Da tåregas og knipler ikke kunne stoppe demonstranterne i ’Centro Historico’, kom meldingerne om de første dræbte i hovedstaden. Dette har stået på siden midt januar og fortsætter.

I Lima har primært de unge og studerende støttet demonstranterne. Det nationale universitet San Marcos åbnede dørene, så demonstranterne kunne sove under universitetets tage. De studerende gav dem tæpper, mad, medicin, lægehjælp m.m. Hvad gjorde regeringen? Invaderede universitetets porte med bulldozere og tanks. Smadrede portene og murene. Arresterede dem alle.

Regeringen kalder demonstranterne for bøller, terrorister og udemokratiske. Indtil videre er de politiske og sociale krav fra folket blevet afvist af kongressen. De etablerede medier kalder dem for vandaler. Dr.dk har også omtalt protesterne. DR er på mange måder en supercensureret mediecentral, som på mystisk vis i Danmark går for at våre et “objektivt” og kritisk medie. Det kunne ikke være mere forkert. Dr.dk omtaler på ingen made de fascistiske tiltag som Boluarte har iværksat. Ej hellere det folkemord som er blevet udført af Boluartes soldater. Det er useriøst og utilgiveligt. De omtaler protesterne som “sammenstød” mellem politi og demonstranter. Det minder på mange måder om nyhedsdækningen i Palæstina. Danske medier er pro amerikanske og På ingen måde progressiv eller folkelig.

 En anden historie er, at demonstranter kæmper for brød, demokrati og social retfærdighed. Jeg har på nært hold hørt mange af dem råbe, at de bliver ved. Også selvom det er med døden til følge. Jeg blev evakueret fra Lima til Bolivia d. 25. januar. Demonstrationerne fortsætter. Lidelserne fortsætter. Det er svært at sige, om folkets kamp for social retfærdighed og kampen mod fascisme vil sejre. I sidste ende vil den helt sikkert. Men det er muligt at folket vil lide et midlertidigt nederlag.

Jeg håber af hele mit hjerte, at det modige peruvianske folk vil sejre.

Oscar Özgür Serin
Boliva, La Paz


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater