I Peru fortsætter kampen mod Dina Boluarte

I Peru foregår omfattende kampe mod Dina Boluartes kup-regering, med bred mobilisering, militante aktioner og fælles krav om Boluartes afgang, lukning af kongressen og øjeblikkelig udskrivning af valg. Systemet svarer igen med hårde repressalier, over 50 demonstranter er dræbt og der er erklæret undtagelsestilstand.

Foto: En Marcha

Det peruvianske folks protester mod Dina Boluartes diktatoriske regering har stået på i mere end en måned og har i de seneste dage antaget større, mere kampvillige og mere generelle former. Vejblokader og vigtige demonstrationer i flere regioner i landet har været på dagsordenen, og det er især dem, der har fundet sted i Puno, Arequipa, Junín, Cusco og Apurímac, der er blevet fremhævet.
Folkets enstemmige protestopråb er at kræve Boluartes afgang, lukning af kongressen, øjeblikkelig udskrevet valg og Pedro Castillos frihed. Hvis disse krav ikke opfyldes, vil protesterne fortsætte på en militant måde. Regeringsrepræsentanterne har på deres side ikke kunnet skjule en række meget repressive foranstaltninger, som har til formål at manøvrere forholdene og kontrollere den krise, som de herskende klasser i nabolandet har skabt.

Politiet har forsøgt at bryde blokaderne af de veje, som de tusindvis af demonstranter har indtaget med sten og afbrænding af dæk. Politiet har reageret på en kujonagtig måde med rigelige mængder tåregas og, hvad værre er, med politiets og militærets brug af skydevåben. Disse har allerede kostet over 50 mennesker livet og hundredvis af dem er blevet såret og tilbageholdt.

“Beskytterne”, som har indtaget offentlige bygninger og lufthavne og udøvet brutal undertrykkelse af befolkningen, har ikke været i stand til at stoppe demonstranterne. De har ikke ladet sig skræmme, og tværtimod er deres demonstrationer blevet mere voldsomme på trods af advarsler fra Boluarte-regeringen. Den opretholder undtagelsestilstanden som den vigtigste mekanisme til at kontrollere den sociale utilfredshed, der igen er blevet set i landets gader og på landets pladser. Alt tyder på, at kampen i Peru ikke vil aftage, før kravene er blevet opfyldt.

Præsident Boluartes formaninger har været forgæves. Hun beskylder folket for “tilbagetrækning, smerte, økonomiske tab” og forsøger dermed at skjule, at krisen i Peru er forårsaget af de folkefjendske regeringer, der er underlagt imperialismens og de peruvianske herskende klassers interesser. Krisen er blevet kraftigt forværret med den ulovlige afsættelse af præsident Pedro Castillo ved et statskup, der blev støttet og arrangeret af den amerikanske imperialisme.
Folkets beslutning er at fortsætte protesterne på trods af den voldelige undertrykkelse og de politiske manøvrer, som myndighederne har udviklet for at stoppe dem. “De skal alle gå”, Boluartes afgang, lukning af parlamentet, afholdelse af en forfatningsgivende proces for at ændre forfatningen fra 1993 og kravet om øjeblikkelige nyvalg er de bannere, der holdes højt.

Den peruvianske anklagemyndighed har været tvunget til at indlede en efterforskning af Boluarte for de forbrydelser, der er begået mod befolkningen. Befolkningen har imidlertid ikke tillid til, at processen vil blive gennemført fuldt ud. Det kan meget vel være en del af de manøvrer, der forsøger at reducere intensiteten af kampene. Boluarte opfordrer på sin side kynisk til fred og beskylder dem, der protesterer, for vold.

En Marcha, Ecuador #2033, January 18-24, 2023

Følg https://www.facebook.com/profile.php?id=100063463813611


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne