Folk går på gaden mod fascistisk hærværk og kupforsøg – kræver anholdelse af Bolsonaro og hans bande

Tusindvis af mennesker går på gaden i Brasilien og i udlandet mod fascistisk hærværk og vold. Demonstranterne opfordrede til at anholde Bolsonaro og hans medskyldige og er imod militærdiktaturets tilbagevenden i landet.

Demonstration i Rio kræver arrestation af Bolsonaro og hans bande. Foto: @brunafrey

Af Felipe Annunziata

BRASILIEN – I løbet af den anden dag (9. januar) demonstrerede tusindvis af mennesker mod de kuphændelser i Brasilia, der fandt sted dagen før. Snesevis af delstatshovedstæder og byer i indlandet har registreret begivenheder, som også er blevet gentaget i mindst 6 lande i Europa og Nordamerika.

Mobiliseringen til demonstrationerne foregik via sociale bevægelser, fagforeninger og politiske partier på venstrefløjen.

Demonstranterne krævede overalt straf for kup-vandalerne og var imod militærdiktaturets tilbagevenden til Brasilien.

I Sao Paolo samledes tusindvis af mennesker ved kunstmuseet mod kupmagerne. Foto: Thiago Salvador

I Rio fandt arrangementet sted i Cinelândia, et historisk sted for modstand mod det fascistiske militærdiktatur (1964-1985), og mere end 10.000 mennesker samledes på en dag med kraftig regn og oversvømmelser i delstatens hovedstad. I São Paulo fandt demonstrationen sted på Ave. Paulista, og titusinder af mennesker fra sociale bevægelser, partier og organiserede tilhængere af alle slags samledes.

Der var også betydelige demonstrationer i Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Manaus og Maceió. I alle byer var kravet om straf til fascisterne enstemmigt, og folk på gaden var åbenlyst imod enhver form for forlig med vandalerne og de kriminelle kupmagere.

I den føderale hovedstad blev der også registreret en vigtig antifascistisk begivenhed. I mellemtiden godkendte Repræsentanternes Hus og Senatet i går aftes (9. januar) og i dag formiddag (10. januar) det dekret om føderal intervention i det føderale distrikt, som præsident Lula har udstedt.

Den nationale formand for UP [Folkelig Enhed], Leonardo Pericles, erklærede ved arrangementet i Belo Horizonte, at “det er nødvendigt at skære ondskaben ved roden og arrestere Bolsonaro, hans medskyldige, de reaktionære generaler og de store fascistiske forretningsmænd.”

I Salvador marcherede tusindvis af mennesker mod Bolsonaros statskup. Foto: Isabella Tanajuda/Jornal A Verdade
I Porto Alegre marcherede titusindvis af mennesker under råbet “Militærdiktatur aldrig mere!”. Foto: Foto: @cunhaanselmo/@thalesrenato/@joanaberwanger

Oversat fra AVERDADE: Povo sai às ruas contra vandalismo fascista

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater