Peru: Folket kæmper mod kuppet

Med begivenhederne i Peru siden præsident Pedro Castillo blev fjernet, ser vi hvordan borgerskabet og imperialismen forsørger at indskrænke og undertrykke folkets svar. Højrefløjen mente, at det ville være let at fjerne præsidenten og efterlade en juridisk præcedens, der modvirker et nyt progressivt forslag. Men de tog fejl.

De beholdt ikke engang de formelle regler, og uden at overveje deres egen forretningsorden eller forfatningens bestemmelser godkendte kongressen afskedigelsen for moralsk inhabilitet. Da kuppet var gennemført og Castillo arresteret, gik det peruvianske folk på gaden.

Lidt efter lidt vandt kampen territorium i regioner som Apurimac, Cusco, Cajamarca, Huancavelica, Ica og Lima. Det parlamentariske kup blev besvaret af en stor folkelig opstand, der skal gøres tavs med blod og ild fra det peruvianske oligarki.

Dina Boluarte, den præsident som flertallet i Kongressen har udpeget i stedet, og den øverste ledelse af hæren og politiet arbejder på at konsolidere en autoritær anti-folkelig regering. I skrivende stund var det kendt, at 28 beboere var blevet dræbt og hundredvis såret, for det meste af skydevåben, som var blevet brugt af de undertrykkende styrker. På trods af dette er mobiliseringen ikke stoppet, og de har trængt Boluarte op i en krog, som har måtte forkorte tidsfristen for sit tilbud om at fremrykke valget.

Arbejdernes og folkenes kamp, der finder sted i Peru, går videre end fordømmelsen af det parlamentariske kup. Som kammeraterne i Perus Kommunistiske Parti (marxist-leninister), PCP (ml) påpeger, “har det parlamentariske statskup mod Pedro Castillo betydet et kup, som den folkelige bevægelse ikke er villig til at tolerere og har givet plads til en stor opstand i hele landet, som siden den 15. i denne måned rejser sig organisk gennem de regionale fronter og folkelige organisationer for at kræve, at alle korrupte magthavere går af og at de reformer, der siden Fujimontesinista-diktaturets tid ikke er blevet gennemført, nu bliver gennemført.”

Det politiske krav der står i centrum i den folkelige mobilisering politiske platform er krav som: Krav om frigivelse af Castillo, en konstituerende forsamling, ny forfatning, lukning af kongressen og fremrykning af parlamentsvalg. Det er ikke en lokal mobilisering eller økonomiske krav; Det er en national aktion, der bygger på en politisk platform, der sætter spørgsmålstegn ved Perus politiske struktur.

Undtagelsestilstanden, dikteret af Boluarte har ikke stoppet mobiliseringen, på trods af mediernes offensiv for at forbinde opstanden med grupper tæt på ”den lysende sti”. Sandheden er, at det er folkene, der har afvist neoliberalisme og dem, der har taget de vigtige skridt og organiserer sig.

Protestbevægelsen begrænses imidlertid af at der ikke eksisterer en samlet politisk ledelse og hvad resultatet vil blive er stadig uvist. Borgerskabet arbejder for at konsolidere et autoritært civilt-militært styre, der dikterer militarisering i gaderne, kontrol med statsinstitutioner, støtte fra medierne, især forretningsgrupper, der ejer en stor del af den skrevne presse i Lima, men også nogle tv-kanaler og radioer, der er allierede med den politiske højrefløj.

Den amerikanske imperialisme med det kreolske oligarki forsøger at støtte udnævnelsen af Boluarte. Men det første der skete, var at lande som Mexico, Colombia, Bolivia og Argentina ikke anerkender kuppet. Ecuadorianske marxistisk-leninistiske kommunister afviser den brutale undertrykkelse og er solidariske med det peruvianske folk.

Oversat fra En Marcha, d. 21. December 2022

Læs også

Ned med statskuppet i Peru
KPnet 10. december 2022

Vi fordømmer statskuppet i Peru og udtrykker vores solidaritet med arbejderne og folket
KPnet 9. december 2022

 

 

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne