Foxconn-arbejdere i Kina gør oprør

Foxconn er en magtfuldt taiwanesisk industrikoncern, der får det meste af sin elektronik fremstillet i Kina. Deres fabrikker er bl.a. underleverandør til næsten alle de amerikanske og europæiske monopoler indenfor elektronik, computere, telekommunikation, mobiltelefoner, routere osv.

Foxconn-arbejdere står ansigt til ansigt med politiet

Apple får 70% af sine iPhones og 80% af den nyeste iPhone 14 fremstillet på Foxconn-fabrikker i Kina, herunder megafabrikken i Shenzhen, Henan-provinsen. Fabrikken beskæftiger omkring 200.000 arbejdere, teknikere, rekrutteret af lokale myndigheder og private virksomheder, langt ud over regionens grænser.

“Nul covid” -politikken, ledt af de kinesiske myndigheder på nationalt plan har dramatiske konsekvenser i “selvmordsfabrikken”, der er kendt for sine meget dårlige arbejdsforhold. Da Covid-tilfælde blev opdaget i Shenzhen i slutningen af oktober, flygtede mange arbejdere fra fabrikken for ikke at blive låst inde på fabriksområdet. Virksomheden har gennemført en aktiv rekrutteringspolitik for at håndtere dette, især da produktionen af den nyeste iPhone 14 forventedes at stige, da “Black Friday” nærmede sig, et højdepunkt for salg af elektroniske produkter. Apple-ledere har øget presset for at begrænse den anslåede “mangel” i butikkerne på 2 millioner mobiltelefoner.

Med løfter om høje bonusser tiltrak det omkring 100.000 ansatte i slutningen af november.

Men bonusser er ikke blevet udbetalt, og arbejdsforholdene er blevet forværret. Dette provokerede arbejderne, der var blevet isoleret på fabriksområdet, og en vrede manifesterede sig gennem møder, forsamlinger og demonstrationer og med synlig utilfredshed på sociale medier. Den brutale undertrykkelse, hvormed de kinesiske myndigheder ønskede at knække det ulmende oprør, forstærkede kun vreden og tilfælde med sammenstød med politiet i hvide beskyttelsesdragter blev mangedoblet.

Denne sociale arbejderrevolte minder os om en række realiteter om det kinesiske regime, der hævder at være kommunistisk, i kinesisk stil, men som undertrykker arbejdere, der kæmper for deres rettigheder. Dette udtryk for klassekampen, som finder sted et par uger efter KKP’s kongres, viser volden i de kapitalistiske udbytningsforhold, der hersker på fabrikkerne. Det faktum, at undertrykkelsen sker af hensyn til et taiwansk monopol, med en omsætning på 215 milliarder dollars, og hvis kunder er amerikanske og europæiske monopoler, især Apple, viser, at Kina er fuldt integreret i det imperialistiske, kapitalistiske verdenssystem.

I weekenden oplevede Kina demonstrationer mod landets coronapolitik i flere storbyer, herunder Shanghai og Beijing og på campusser på snesevis af universiteter. Lokalt politi rykkede massivt på gaden og bankede demonstranterne tilbage, mens statslige myndigheder forsøgte at stoppe kritik med censur på Weibo og WeChat, to af Kinas største sociale medieplatforme. Men en meget stor mængde indlæg overvældede systemet, så mange indlæg fortsatte med at cirkulere, hvor folk krævede ophævelse af corona restriktioner.

Situationen ligner på visse måder den der ramte USA og europæiske lande efter det første år med restriktioner og nedlukninger. Protester blev banket tilbage af politiet, også i Danmark, og der var censur på facebook og youtube.

Det er nu tre år siden de første coronavirus-tilfælde blev opdaget i Wuhan, siden har nedlukninger, massetest, karantæne og smitteopsporing været de eneste værktøjer i Kinas COVID-19-reaktion. Regeringen siger, at sådanne foranstaltninger fortsat er nødvendige på grund af en relativt lav vaccinationsrate blandt de ældre, der er mere sårbare overfor sygdommen. Sandheden er, at vacciner og medicin til behandling af symptomer ikke er blevet udviklet i samme tempo som i USA og Europa.

Protester er ikke sjældne i Kina, men disse demonstrationers landsdækkende karakter er usædvanlige og et markant udtryk for den udbredte vrede og frustration mod nedluknings- og indespærringspolitikken.

På nogle punkter har demonstranterne vundet små sejre. Regeringen har reageret med at ophæve lockdowns i nogle provinser, og et projekt om at bygge et enormt karantænecenter i Chengdu blev stoppet. Flere byer har også skåret ned på massetest. Og man har lovet, at udrulningen af vaccination af ældre vil blive fremskyndet.

Men sikkerhedsreaktionen har også været hurtig. Regeringen har en fast drejebog til at håndtere ulydige borgere. Demonstrationerne har betydet, at ordensmagten er tydeligt og massivt tilstede på ethvert gadehjørne i næsten alle kinesiske storbyer, og ved hjælp af kamerasystemer med ansigtsgenkendelse er demonstranter ved at blive identificeret og tilbageholdt. Modpropagandaen er også på plads. Det øverste sikkerhedsorgan meldte ud at man var parat til at slå hårdt ned mod “fjendtlige kræfter”. I de statslige medier blev demonstrationer kaldt for “udenlandske”.

Selv nok så meget undertrykkelse og propaganda kan ikke slette den dyrebare erfaring der er opnået: Den bevidste arbejderklasse og ungdom der formår at stå sammen og organisere sig kan ingen magt på stoppe.

Vi udtrykker vores klassesolidaritet med arbejderne i Kina og fordømmer de monopoler der beriger sig selv på ryggen arbejderne og det regime, der undertrykker arbejderklassen.

Se kildehistorien: Foxconn-arbejdere i Kina gør oprør – pcof.net


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater