FTX Krypto korthus kollapser

Spekulanter og svindlere har gennem de seneste år spundet milliarder ud af den blå luft ved hjælp af blockchains og NFTs, der er en form for ”unikke” rent digitale ”billeder” der påstås at have en værdi. Som kejseren usynlige klæder, var der intet.

 Først gik dygtige hustlere sammen med finanshuse og gjorde kryptovaluta og NFTs til et helt nyt felt for risikovillig spekulation, hvor motivet er at stjæle gigantiske summer fra verdens naive småsparere. Ovenpå dette korthus, blev der opbygget handelsplatforme, som virksomheden FTX. De blev placeret i skattelylande, hvor de udviklede deres lyssky kasinospekulationer i skjul for myndigheder, og mere eller mindre selv kunne styre antal af NFTs og deres værdi. I denne uge ramlede korthuset for FTX, og det står klart at der er tabt over 40 mia. kr.. Også brugere i Danmark har tabt store summer.

Rygterne og konspirationsteorier svirrer omkring en gigantisk konkurs i kryptoverdenen, der fredag ramte handelsplatformen FTX. Alt tyder på at ledelsen af platformen igennem mere end et år har stjålet brugernes indlån og investeringer og har bygget et gigantisk lånebasseret korthus basseret på ”non-fungible token” (NFTs), de selv kunne kontrollere værdien af. Nu er spørgsmålet hvem i branchen er den næste dominobrik der falder.

En række hedgefonde og andre spekulanter står til at miste en masse penge i FTX konkursen, og det vil helt sikkert trække flere konkurser med sig. Men mange frygter at det kun er toppen af isbjerget, omfanget af svindel med NFTs i kryptoverdenen kendes ikke, i praksis kan alle der har en position i virksomheder og handelsplatforme være snydt.

Hvordan denne type af svindelnumre overhovedet kan lade sig gøre skyldes ikke kun at kryptoverdenen ikke har været reguleret på samme måde som aktier og andre finansielle produkter. Vi har set det samme i tidligere kriser hvor finansverdenen har udviklet spekulative produkter der er bygget på lige dele svindel og uigennemsigtighed. Hver eneste gang er spekulation understøttet af alle kapitalismens institutioner, fra universiteternes økonomiprofessorer til finansmedier til de store banker.

Uanset om der er tale om kryptovaluta eller NFTs er der ikke tale om værdipapirer med en selvstændig værdi. Der er i praksis tale om rent digitale enheder, hvor værdien er styret af dem der sidder med de største positioner og den handel som de laver med sig selv. De kunne lige så godt sælge CO2 kvoter. Der er ingen substantiel værdi bag disse værdipapirer, det er kejserens nye klæder om igen.

Hvad der helt sikkert er at kapitalen nok skal finde på noget endnu mere fantasifuldt der kan spekuleres i til næste opsving. Kapitalismens rådne finanshuse og medier vil igen stå klar og som altid være begejstrede for spekulanter så længe det går godt. Mens de står i kø ved håndvasken og statskassen når skidtet kollapser og går konkurs.

Hvem der kommer til at betale er der heller ingen tvivl om, småsparer tager et tab, mens regeringen vil overtage gælden fra de store banker og sende den til skatteyderne, mens svindlerne danser på Bahamas.

Læs også artiklen i magasinet Enhed og Kamp: Bitcoin og kryptovaluta – en ny IT-boble elller frigørelse fra bankernes kontrol?


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater