Grønlandske unge i farligt arbejde og som løntrykkere

Grønlandske unge mellem 15 og 18 år kan nu gribe kniven og stille sig ved produktionsbåndet på fiskefabrikkerne. Det meddeler den fungerende danske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som den grønlandske arbejdsmiljølov hører under.

Kommentar af Niklas Zenius Jespersen

Til næste år er det 110 år siden at arbejderbevægelsen opnåede en af sine vigtigste sejre, da børnearbejde på fabrik blev forbudt. Dengang gjaldt forbuddet for børn op til 14 år. Siden er forbuddet imod farligt arbejde blevet udvidet til at gælde mange fag og arbejdsformer op til 18 år. Men kampen mod børnearbejde er i nyere tid aftaget.

Det burde sige sig selv at børn og teenagere skal bruge deres tid i “beskæftigelse” på at gå i skole og tage en uddannelse, og at når de har fri fra denne fuldtidsbeskæftigelse, ja så skal de havde fri, ikke stå på et fabriksgulv eller udføre andet lønarbejde (I ved, det var ligesom det hele 8-timers arbejdsdags kampen handlede om, at have fritid). Men i stedet for at fortsætte denne kamp, så har de seneste regeringer svækket arbejdsmarkedskontrollen, der skal forhindre farligt arbejde, bl.a. for unge, og arbejdet for at flere unge skal havde job ved siden af uddannelse.

Nu har Socialdemokratiet, I ved dem der påstår at repræsentere fagbevægelsens kamp for bedre forhold for arbejderklassen, så på forespørgsel fra deres grønlandske søsterparti Siumut, erklæret at 15-18 årige godt må arbejde på fiskefabrikker, et arbejde der både er hårdt og gør brug af farlige redskaber som store og skarpe knive i højt tempo. Reglerne her er nemlig fælles for Danmark og Grønland.

Er dette den måde Siumut vil løse fattigdomsproblemerne på Grønland? Og vil dette også være den danske regerings måde at “øge arbejdsudbuddet” på? Ved at sende flere unge ud i farligere arbejde? På jobs hvor de fungerer som løntrykkere, fordi det er tilladt at betale dem en betydeligt lavere løn pga. deres alder.

Der er masser af problemer med fattigdom i Grønland, og omend i mindre omfang også i Danmark, men det må der findes andre løsninger på end at sende børn og teenagere, helt ned i skolealderen, på arbejde. Ikke mindst da Grønland står med alvorlige problemer med at få unge til at tage en uddannelse eller blot sikre basale folkeskolekundskaber for store dele af ungdommen. Problemer vi også oplever i Danmark, omend omfanget er en del lavere. Burde det ikke være det politiske fokus mht. unge? At sikre dem en uddannelse, ikke at sende dem på fabrik som ufaglærte.

Se Svar fra Danmark: Teenagere kan godt arbejde på fiskefabrikker
KNR 8. november 2022

·


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne