Løslad Şebnem Korur Fincancı – fængslet i Tyrkiet

Den tyrkiske regering fortsætter sin undertrykkelse af progressive kræfter og kritiske røster. Onsdag den 26. blev Şebnem Korur Fincancı, formand for den tyrkiske lægeforening (TTB), anholdt. Ifølge anklagemyndigheden i Ankara blev Fincancı anholdt mistænkt for at “sprede propaganda for en terrororganisation.”

Den 63-årige læge er professor i retsmedicin ved Istanbul Universitet og klummeskribent for dagbladet Evrensel. Fincancı har dokumenteret tilfælde af tortur og mishandling i Tyrkiet i 30 år. Hun er en af de mest kendte menneskerettighedsaktivister og var en af hovedforfatterne til Istanbul-protokollen, der betragtes som et standardværk fra FN til undersøgelse og dokumentation af tortur.

For sit engagement i fred og menneskerettigheder blev hun tildelt den hessianske fredspris i 2018.

Den utrættelige menneskerettighedsforkæmper blev tidligere anholdt i juni 2016 og 2018 for “terrorpropaganda”. Også denne gang er begrundelsen “terrorpropaganda”, fordi hun for en uge siden havde krævet, at der blev iværksat en uafhængig undersøgelse af den tyrkiske hærs brug af kemiske våben i den autonome region Kurdistan i det nordlige Irak.

Regeringen ser anholdelsen af Fincancı som en mulighed for at gribe ind over for den længe generende lægeforening TTB. Erdoǧan sagde, at foreningen ikke havde ret til at bruge ordet “tyrkisk” i sit navn. Om nødvendigt vil navnet blive ændret ved lov, og ledelsen af foreningen vil blive overdraget til en “trustee”.

Både prof. dr. Şebnem Korur Fincancı samt Lægeforeningen TTB, som Fincancı er formand for, er en vigtig del af demokratibevægelsen i Tyrkiet.

I lyset af det forestående valg vil Erdogan-regeringen gøre alt, hvad der står i dens magt for at fjerne mulige “hindringer” for sejr med alle midler og bringe alle oppositionsstemmer til tavshed.

Men udviklingen i Tyrkiet tyder på, at regeringen ikke får det let denne gang.

Vi fordømmer på det kraftigste den tyrkiske regerings undertrykkelse af progressive kræfter og kræver løsladelse af Şebnem Korur Fincancı.

DIDF’s hovedbestyrelse, Köln, 27.10.2022

Også APK fordømmer på det kraftigste den tyrkiske regerings undertrykkelse af progressive kræfter og kræver løsladelse af Şebnem Korur Fincancı.

Det tyrkiske dagbald Evrenzel skriver bl.a.

Politiet greb ind i protester i Istanbul

Over hele landet fremsatte arbejder- og demokratikræfter, faglige organisationer og medicinske kamre erklæringer og reagerede på tilbageholdelsen af TTB-præsident prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı. I Istanbul greb politiet ind over for de kvinder, der ønskede at samles foran Kadıköy Süreyya Opera House med opfordringen fra ”Sammen er kvinder stærke” til at protestere mod Fincancıs tilbageholdelse. Mange kvinder blev slået og tilbageholdt.

En halv time senere greb politiet også ind i protesten arrangeret af fagforenings- og demokratiske kræfter i Istanbul for Fincancı i Kadıköy. Politiet forhindrede dem i at udtale sig og tilbageholdt mange mennesker.

Politivold mod vores reporter

Her blev Eylem Nazlıer, journalist på vores avis, udsat for vold af en kvindelig politibetjent, selvom hun oplyste, at hun var journalist. Nazlıers hals blev klemt, og hendes telefon og pressekort blev konfiskeret, men hun blev løsladt med sin telefon og pressekort. Andre pressefolk blev også udsat for politivold. Protester mod Fincancıs tilbageholdelse blev også organiseret i İzmir, Adana, Diyarbakır, Mardin, Artvin, Urfa, Aydın, Van og Mersin.
(EVRENSEL- DAGLIGe NYHEDER)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater