Aktion FANGET I NETTET – de syge skal ud af jobcenteret!

Under aktionen ‘Fanget i nettet’, sætter en aktivistgruppe over hele landet fokus på et beskæftigelsessystem som fastholder syge i et jobcentersystem der forværrer deres helbred.
Med dukker og bamser indhyllet i net synliggør de situationen. Det sker lige nu og frem til den 15. november. 


Aktivisterne skriver, at denne aktion er også et modsvar til HK’s kampagne ‘1000 gode historier fra landets jobcentre’, hvor HK prøver at nuancere den mangeårige debat om jobcentrenes fallit. Mantraet om ‘at arbejde er den bedste medicin’, har sat sig fast hos de, der kan ændre systemet.
Men vi holder fast: SYGE SKAL UD AF JOBCENTERET.
Vi vil have gjort op med hele systemet – NU. Start med at spørge politikerne, der lefler for din stemme, hvad DE vil gøre for, at mennesker igen kan blive behandlet anstændigt og værdigt. Forlang et konkret og acceptabelt svar, som sætter borgerenes rettigheder først.

PRESSEMEDDELELSE

Jobcentrene er skadelige – og de syge skal væk.

Alle taler om jobcentrenes fallit, men ingen vil gøre noget. For mantraet om, at arbejde er den bedste medicin har sat sig fast hos de, der kan ændre systemet. Selv HK er faldet til patten for at nurse deres medlemmer.

I årevis har medierne fortalt gribende beretninger om det sande helvede mange sygdomsramte og handicappede mennesker møder i Jobcentrene. Kræftsyge tvinges i arbejdsprøvninger, fysisk afkræftede tvinges i ”sengepraktik” o.s.v. Listen er lang, og der kommer desværre stadigvæk nye eksempler til. For mødet med jobcentrene gør borgerne mere syge.

Bl.a. viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden, at knapt 68% af de sygemeldte vurderer, at kontakten med jobcenteret belaster deres livskvalitet.

Men i HK gør man nu et ihærdigt forsøg på at skaffe historier, som en modvægt til de mange års anklager. Positive historier, som man håber at kunne samle 1000 af. Og der er allerede nogle stykker i hus, viser deres hjemmeside.

Men fakta er, at en tredjedel af de HK-medlemmer der arbejder på et jobcenter mener, at “vi presser borgerne for meget”, og at de også selv er under stort pres. Måske HK skulle interessere sig lidt mere for dét faktum og arbejde på at bryde den daglige trummerum med seriøse ideer til, at skabe forandring til gavn for borger, såvel som deres medlemmer.

HK´s problem er så også, at det ikke er borgeren, der får lov at rose sin sagsbehandler. Det er sagsbehandleren selv. Det skal de jo have lov til, men selvros fjerner på ingen måde skammen over de mange, mange eksempler på uanstændig sagsbehandling.

60% har oplevet at føle ydmygelse eller manglende værdighed i forbindelse med deres jobcenterforløb, viser tal fra en rapport udarbejdet af Psykiatrifonden.

Jobcentrene er født ud af den logik, at folk ikke gider at arbejde. Den logik skal brydes ned og erstattes af en ny logik, der tager udgangspunkt i menneskers umiddelbare behov.

Er man syg, skal man have vished for, at man først og fremmest får hjælp til at blive rask.
Har man sociale problemer, skal man være sikker på, at få hjælp til at få løst problemerne.

Arbejde må komme i anden række.

Lad de raske arbejde og sørg for, at de får hjælp til at finde det rigtige.

Jobcentre, kommuner og A-kasser er kun indblandet i 8% af samtlige nyansættelser i landet, og det er ikke til at sige i hvor mange af disse få ansættelser, jobcentrene har spillet nogen egentlig rolle.

Hvad med at lade jobcentrene koncentrere sig om dét, at hjælpe raske i job, og lade andre med forstand, tage sig af syge og socialt udsatte borgere?


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne