Du finder ikke et antikrigsparti på stemmesedlen

Noget så ødelæggende som en igangværende krig i Europa burde stå højt på listen over brændende spørgsmål i valgkampen. Men det ville selvfølgelig kræve eksistensen af politiske kræfter – partier og medier – der ønskede at sætte en stopper for krigen. Dette er helt fraværende i valgdebatten. Selv et krigsmodstander parti på stemmesedlen er fraværende.

Fra demonstration i Italien i oktober mod krigs- og inflationspolitikken. Bevægelsen mod imperialistisk krig er interntional – vi skal ikke slås for ‘vores egne imperailister’ i deres dødsensfarlige konkurrencekamp

Krigen i Ukraine er til stede som bagtæppe for ALT, for oprustningsiver, for inflation og nød, for ’nationalt sammenhold’ på tværs af klasser – for alverdens tiltag, der skal sikre en nedskærings-, krise- og krigsøkonomi. Men aldrig som en diskussion om hvordan krigen kan stoppes og Danmarks, NATO’s og EU’s rolle diskuteres.

Politikernes krigsbegejstring i form af milliarder til våbenstøtte, ødelæggende sanktioner og handelskrig, der er skyld i stigende priser og fattigdom, øget våbenproduktion, der kan holde krigen i gang, fuld NATO-opbakning – er de danske politikeres program i fuld samdrægtighed. Ingen præsenterer en politik for fredsforhandlinger og våbenhvile i en krig som Danmark reelt er deltager i og som i høj grad påvirker befolkningens levevilkår.

Enhedslisten faldt hurtigt til patten og bakker nu helt op om NATO og Danmarks medlemskab, om oprustning som en ’nødvendighed’. Dvs en politik for at støtte ’vores’ imperialister mod de andre. Deres rolle som støtteparti for regeringen går hele vejen, til hjertet af Vestens imperialisme.

Frie Grønne skriver ganske vist i deres valgprogram, at de er modstandere af oprustning, og derfor er imod amerikanske styrker på dansk jord. Men til gengæld sagde de ja til at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet og støtter således oprustning og militarisering gennem EU.

De øvrige opstillede partier er alle erklærede og åbenlyse tilhængere af Danmarks krige, NATO og EU.

Krigsmodstanden er i dag ikke repræsenteret i Folketinget eller på stemmesedlen. Den opbygges møjsommeligt i modstanden mod krigspolitikken, mod krigspolitikerne og de imperialistiske alliancer vi er tilsluttet. Med konkrete krav, som stop for krigen i Ukraine – Rusland ud af Ukraine, såvel om stop for NATO’s og EU’s indblanding og stedfortræderkrig. Mod amerikanske baser i Danmark, mod krigsbudgetterne og medlemskab af de imperialistiske alliancer EU og NATO. Det er et brændende spørgsmål for os alle, for alle politiske og faglige bevægelser. Det er en modstand der må bygges op i alle lande på begge sider af krigen, og vi ser det ske i flere europæiske lande i dag med modstand mod krigspolitik, inflations- og nedskæringspolitik i ens eget land og i solidaritet med alle andre landes befolkninger, der kastes ud i krigen på deres imperialisters side.

Læs også

En revolutionær vej ud af krisen

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne