En stærk og bevægende koncert med David Rovics

David Rovics spillede i går sin 5. koncert i Oktober Bogbutik i København. Hans stærke sange om arbejdersolidaritet og klassekamp for en bedre verden gjorde denne torsdag aften til en kæmpe oplevelse for publikummet i den fyldte butik.

Af Poul Andersen

Protestsanger, kalder nogen Rovics, men han er langt mere end det. Hans repertoire spænder vidt og han har skrevet et hav af sange. Nogle omhandlende historiske nedslag, nogle af dem fra Danmark. Således gav han denne aften både en sang om kampene på Nørrebro i forbindelse med genafstemningen om EU’s Maastrichttraktat, som folket havde nedstemt året før.

Og også en sang om stormen på den københavnske børs i 1918.

Derudover var der sange, som afspejler kampen for social retfærdighed på mange områder.

Igen var der helt nye sange om aktuelle kampe, som sangen Smashing Elbit System. En kamp David hørte om ved en koncert ved Manchester. En masse unge kom i trøjer med teksten: Palestine Action. Elbit System var en fabrik, der producerede krigsmateriel til den israelske hær. Nu er den lukket. Efter der gennem 3 nætter og dage blev smadret maskiner inde i fabrikken, mens tusinder af mennesker, familier, blokerede gaderne rundt om gennem alle 3 døgn. I solidaritet med Palæstina. Man kan høre hele historien på David Rovics hjemmeside.

Selvom han synger på amerikansk, synger han med så overbevisende kraft, at man uden store engelskkundskaber forstår sangenes intention, der frem for alt fremkalder en følelse af, at det er klassekamp og arbejdersolidaritet der peger frem mod en bedre verden. Det blev en dejlig stemningsfyldt aften i butikken, hvor en af de sidste sange var så stærk, at alle var bevægede, sangen om Katharina Jacob. Stedet er koncentrationslejren Ravensbrück ved slutningen af krigen. Omkvædet:

When the sun rose the next morning, it was the first of May
And they all sang the Internationale

De sidste 2 vers lyder:

Katharina Jacob saw red flags flapping in the breeze
Above the Russian tanks and she fell upon her knees
And so many different voices in so many different tongues
Sang the most beautiful song that could ever have been sung

In German, Lithuanian, in Polish and in Dutch
A myriad of melodies as never had been such
In Russian and in Yiddish, Italian and French
Emerging from the forests beneath a trench

And they all sang the Internationale

Tjek David Rovics hjemmeside. Her ligger alle hans tekster og musikvideoer.

David kommer igen I Oktober butikken næste år. Hold øje. Gå ikke glip af denne smukke og stærke oplevelse.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater