Victor Jara – revolutionær folkesanger og musiker

Victor Jara – den chilenske, revolutionære folkesanger og musiker – blev brutalt myrdet den 16. september 1973 af general Augusto Pinochets styrker efter hans USA-støttede kup et par dage før. Victor Jara var blevet 90 år i dag – den 28. september.

Jara blev taget til fange sammen med tusindvis af andre på Chile Stadion, hvor vagter torturerede ham, smadrede hans hænder og fingre og derefter fik besked på at prøve at spille hans guitar. Jara reagerede trodsigt og sang i stedet protestsangen “Venceremos” (Vi vil sejre). Sangen afsluttes med omkvædet: “Vi skal sejre, vi skal sejre. Tusind lænker vi bliver nødt til at bryde. Vi skal sejre, vi skal sejre. Vi ved, hvordan vi overvinder elendighed.” Han blev derefter myrdet.

Her ses Victor Jara ved en demonstration i Helsinki i 1969 mod Vietnamkrigen.

Victor Jaras sange og hans stemme er stadig et symbol for det chilenske folks kamp for frihed og demokrati. Fra 1960-erne var Victor Jara en del af den revolutionære og folkelige bevægelse i Chile der fik bragt Salvador Allende til magten som præsident i 1970. Hans sange har dybe folkelige rødder. De er inspireret af hans store kærlighed til det chilenske folk og dets kamp imod fattigdom og uretfærdighed.

I sit arbejde blev Victor Jara sammen med den store sangskriver, Violetta Parra, en del af en bevægelse, der ønskede at give de folkelige sange et nutidigt og revolutionært udtryk og fra de tidlige 60’ere blev den nye chilenske sangbevægelse, Nueva Canción Chilena, en vigtig part i det populære ønske om at få valgt Salvador Allende til præsident i Chile i 1970.

Victor Jaras sange er langtfra politiske paroler. De handler først og fremmest om almindelige menneskers liv og følelser, deres arbejde, atter og dybe tro på alt det gode, som vi finder i det menneskelige fællesskab.

Men fordi hans sange genskabte folks tro på deres egne evner og værdier, fordi han hævede sin stemme imod uretfærdighed, overmagten og den udenlandske imperialisme, fordi han i sit eget liv var ærlig og vedholdende til det allersidste, blev han brutalt tortureret og myrdet som den chilenske hærs fange 16. september 1973.

Hans sidste sang blev skrevet i de fire dage, han tilbragte som fange blandt mange andre på et sportsstadium, inden han brutalt blev mejet ned af maskingeværskud og smidt ud på gaden i Santiago.

Victor Jaras sange lever videre. Hans stemme kan ikke forstumme. Den rummer alle de liv, som blev myrdet sammen med ham og den kamp, der stadig finder sted for frihed, retfærdighed, social værdighed og demokrati. Hans sange synges i dag over hele verden.

Efter kuppet flygtede Victor Jara’s kone, Joan Jara, med parrets to små døtre til England. Hun havde held til at smugle Jara’s sidste uudgivne indspilninger ud af Chile, og de blev udgivet posthumt på Jaras tiende album Manifesto, som rummer nogle af hans vigtigste sange, hans programerklæring og hans profeti om hans egen voldsomme død.

I 2003 blev det store stadion omdøbt til Victor Jara Stadium. I 2018 blev otte tidligere chilenske hærofficerer dømt for Jaras mord og idømt lidt over 18 års fængsel. I 2019 skyllede en bølge af oprør ind i Chile, hvor Jaras sange blev sunget af tusindvis af mennesker i gaderne. Protesterne resulterede i, at regeringen gik med til at afskaffe Pinochet-æraens forfatning, som stadig var gældende.

Hør Victor Jara:

Manifiesto

A Desalambrar og i dansk udgave Jorden er vor med Skrøbeligt Daggry

Violeta Parra: Hace falta un guerrillero


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne