Russiske gasrørledninger tæt ved Bornholm ramt af angreb

Netop som Norge kunne åbne sin nye Baltic Pipe gasrørledning til Polen, der er pløjet tværs gennem Danmark, blev der udført tre undervands bombesprængninger mod den russiske Nord Stream gasrørledning til Tyskland. Det står klart ud fra seismografiske målinger. Handlingen må ses som en del af en optrapning af krigen mellem de imperialistiske stormagter.

Den tysk-russiske gasforbindelse er blevet ramt af sabotage og sat eftertrykkeligt ud af drift. Det hævdes fra USA’s side, at der ikke er nogen der kunne have interesser i en sådan handling. Men det modsiges dog af den kendsgerning, at USA med støtte fra Danmark og Polen gennem mange år bekæmpet udbygning af de russiske gasledninger til Tyskland. USA har direkte truet med at blokere Nord Stream 2 forbindelsen, hvis Tyskland godkendte den kom i gang.

“We will bring an end to it,” forklarede præsident Biden d. 7. februar på et pressemøde med den tyske kansler Olaf Scholz og på twitter. Se Bidens tweet her

Der er åbenlyst både storpolitiske og gigantiske økonomiske interesser i naturgasforsyningerne – og i deres afbrydelse. Kampen om gasforsyninger er en væsentlig del af krigsførelsen i Ukraine. Både fra EU, fra USA og fra Rusland bruges energiforsyninger i det imperialistiske spil, og alle metoder tages i brug for at presse på for en bestemt politik. USA, NATO og EU har gennem sanktioner forsøgt at ramme russisk økonomi, og Rusland har gennem begrænsninger af forsyninger af gas forsøgt at presse deres dagsorden igennem. Med gasrørledningen ødelagt rammes tysk og russisk økonomi hårdt, men samtidig er et russisk forhandlingskort taget ud af ligningen. Tyskland er nu bundet til norske og amerikanske forsyninger.

Fra NATO-landenes side og ikke mindst dansk side, har der yderligere været en ekstra militær interesse i det område hvor bombesprængningen skete tæt ved Bornholm. Målet er at gøre Bornholm til en fremskudt militær base mod Rusland. Sabotagen er med til at accelerere denne dagsorden og NATO’s tilstedeværelse i Østersøen. Fregatten Absalon blev straks sendt til området og en fortsat militær tilstedeværelse kan nu ‘begrundes’ i sabotage-situationen.

Den polske regering, og danske ”militæreksperter” mere end antyder at det er en falsk flag operation fra Rusland som skal indgive en frygt for yderligere handlinger mod europæisk energiforsyning. Endnu er der ikke kommet beviser frem på hvem der kan stå bag. Uanset hvad må handlingen ses som en del af en optrapning af krigen mellem de imperialistiske stormagter i Ukraine. En krig der rykker længere og længere væk fra forhandlingsbordet.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater