Voksende protester mod stigende energipriser og krigsprofit

I de seneste uger har protester mod stigende energipriser bredt sig i Italien. Ved en stærk kollektiv aktion brændte en gruppe af arbejdsløse deres vand-, gas- og elregningerne på byens torv, og nægtede at betale for krigen.

I Napoli indkaldte arbejdsløse til demonstration 2. september, hvor de symbolsk brændte vand-, gas- og elregningerne, i protest mod ekstreme prisstigninger på energi, og leveomkostninger i almindelighed.

Arbejdsløshedsbevægelsen har i årevis krævet konkrete løsninger på det presserende behov for arbejde og løn under uddannelse og projekter for socialt nødvendigt arbejde gennem offentlige løsninger. Men kassen har været lukket og pengene er forsvundet til millionærer og monopolerne.

Nu har arbejdsløshedsbevægelsen besluttet at udvide aktionerne til at kæmpe mod de sociale omkostninger ved kapitalismens krige og kriser.

De skriver bl.a.: ”den generelle forværring af leve- og arbejdsvilkårene er åbenlys, vi kan ikke tænke på kun at beskæftige os med vores egne problemer, mens alt omkring os kollapser, hvilket gør det vanskeligt selv at afslutte vores kamp med succes.

Derfor vil vi fortsat yde vores bidrag, så der kan genopbygges en massebevægelse i dette land, som fokuserer på behovet for en reel anstændig garantiløn, nedsættelse af arbejdstiden til samme løn, en ekstraordinær plan for at sikre ordentlige levevilkår i vores land ved at tage penge fra mega-profitvirksomheder og militærudgifter….

Borgmesteren taler så meget om lov og orden, mens de efterlader i tusindvis af ledige i elendighed. Politikerne dagsorden i valgkampen fornægter hovedproblemerne på den politiske dagsorden: Inflation, energiprisernes himmelflugt, arbejdsløshed, usikkerhed.

I mellemtiden går milliarder af euro til militærudgifter og bjerge af profit for multinationale selskaber og energiselskaber.”

Baggrund for de stigende energipriser er krigsprofit

Russisk energiforsyning til EU-landene er stort set blevet lukket ned, både som følge af EU-sanktioner og russisk gengældelse, med neddrosling og lukning af gasforsyning. Det får skylden for de ekstreme gas- og elpriser. Men sagen er, at EU har ladet markedskræfterne bestemme priserne, mens Ruslands og EUs regeringsledere samtidig har ført krig og påført restriktioner på udbuddet. Dem der betaler for dette er almindelige forbrugere, mens energiselskaberne høster krigsprofit, og staten tjener på ekstra moms og afgifter. Dem der tjener på krigen er de samme, der kræver den skal fortsætte.

For to siden var engrosprisen på gas i Europa omkring 15 euro pr. MWh. Siden Ruslands invasion i Ukraine i februar i år er prisen vokset til over 271 euro pr. (MWh). Priserne begyndte at stige allerede sidste efterår, bl.a. som følge af EU’s krav om at skifte energikilde i el produktion fra kul til naturgas, i stedet for at vente med at skifte kul ud til vedvarende energi forsyning fra sol og vind var på plads og sikre dette hurtigt. I Danmark har energiselskaber skiftet fra kul til træpiller, da man i EU har vedtaget at biomasse er ”CO2 neutralt”. Så Danmark fælder skovene i stedet for at udbygge med vedvarende energi.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater