Nazister, racister og kriminelle opstiller i stort tal til riksdagsvalget i Sverige

Det svenske valg d. 11. september er stærkt inficeret med nazistisk tankegods idet 289 opstillede kandidater kan kobles direkte til nazistiske eller racistiske organisationer. Desuden kan 64 opstillede kobles til det kriminelle miljø omkring Hells Angels. Det store flertal af begge grupper opstiller for Sverigedemokraterna.

Ingen fascister eller nazister – på gaden eller i parlamentet. Forbyd nazistisk propaganda. Billedet er fra en tidligere demonstration

Valgets store tema er blevet vold, kriminalitet, bander og indvandrere/flygtninge. Og der har i de sidste uger været en ny bølge med skuddrab på gaden næsten hver dag – 49 skuddrab indtil nu i 2022.

Samtidig har Sverige en ungdomsarbejdsløshed på omkring 25%. De offentlige “velfærds” systemer er ved at kollapse rent bogstaveligt  – så der er grobund for, at denne situation bliver opsamlet i et reaktionært svar, der kan gøre Sverigedemokraterna til det næststørste parti i Sverige.

De fleste af de nazistiske og højreekstreme kandidater stiller op for Sverigedemokraterna, men det er ikke det eneste sted. Også hos Socialdemokraterne og i andre partier accepteres de og opstiller. Her ses hele listen:

Sverigedemokraterna: 214 kandidater.

  • Socialdemokraterna: 22 kandidater.
  • Kristdemokraterna: 20 kandidater.
  • Moderaterna: 20 kandidater.
  • Vänsterpartiet: 5 kandidater.
  • Centerpartiet: 4 kandidater.
  • Liberalerna: 4 kandidater.
  • Miljöpartiet: 0 kandidater.

Det reaktionære svar fra de toneangivende partier bliver krav om ’lov og orden’, som vi også ser det i Danmark, hvor regeringen har skudt valgkampen i gang med endnu en bandepakke med krav om hårdere straffe.

”Trygge lokalsamfund uden kriminelle bander”, siger den danske regering. Et milliardbeløb skal sættes af til hårdere straffe, flere fængselspladser, mere politi osv. Og når det kommer til fængselsbetjentene er der her pludselig en gruppe offentligt ansatte, hvor regeringen anerkender at arbejdsvilkårene er alt for dårlige.

Mens det fundamentale ifht at skabe reel tryghed – trygge sociale forhold og levevilkår – negligeres. Samme udvikling er langt fremskreden i Sverige.

Nazistiske og voldelige kræfter får mere eller mindre frit spil, også parlamentarisk og politikerne kan så samle op med love, der skaber et mere totalitært samfund.

Forbyd nazistisk propaganda

Hvorfor er der ikke forbud mod nazistisk propaganda? Hvorfor får Stram Kurs lov til at gennemføre Koran afbrændinger i storbyghettoerne? Hvem har gavn af det?

Situationen er lagt til rette, så hetz mod indvandrere og flygtninge og støtte til ’lov og orden’ kan bygges op og giver de mest højreekstreme partier som Sverigedemokraterne og herhjemme Nye Borgerlige vind i sejlene.

Som APK skriver i sit handlingsprogram

STOP DEN FREMVOKSENDE FASCISME OG NAZISME!
Nazisme og fascisme er forbrydelse – ikke politik!
Forbud mod nazistiske og fascistiske organisationer og propaganda!

Se rapporterne fra Acta

Rapport: Ur mylla brun

Rapport: Makten nästa

 

APKs Handlingsprogram: Fælles kamp mod kapitalens offensiv og krigspolitik


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater