Kim Madsen, Jobcenterets Ofre: Jeg har aldrig været så rasende som nu!

– De sidste ca 10 år har politikerne snakket om, at der bliver givet forkerte afgørelser i Jobcentrene, at kommunerne er for hårde, men ingen fra forligspartierne har sagt, at de vil opsige forliget og lave det om. Det er snak, snak, snak. Rådighedspligten, tvang, magt og kontrol skal helt væk og ud af loven, siger Kim Madsen fra Jobcenterets Ofre til KPnet.

Kommunernes umenneskelige behandling af mennesker der er fanget i Jobcenter-systemet kom torsdag frem i lyset i TV2 dokumentaren ”Håbløst arbejde”, hvor man i 4 udsendelser følger 4 borgere.

Det er ekstremt vigtige fakta og vilkår der afdækkes, vilkår som de ramte selv og deres netværk har kæmpet for at ændre i årevis, dvs lige siden reformerne af førtidspension, kontanthjælp og sygedagpenge blev gennemført i forlig mellem S, R, SF, V, K, LA og DF.

KPnet: Hvad er det største problem lige nu for de der søger førtidspension?

– Det er rådighedspligten, borgerne skal stå til rådighed for alt, for alle møder, og aktiviteter, som Jobcenteret kræver. Det kan være mindfulness, fitness, svømning, sejlture til Flakfortet, gåtur med en anden syg, CV-kurser. Vi oplever at man kan blive sendt på CV-kursus 6-10 gange.

Du har aldrig fred inde i hovedet!

Hver gang kommunen aktiverer får den et tilskud fra staten. Derfor sendes vi ud i så meget lort som overhovedet muligt.

Reformen om førtidspension kan ’læses’, og kommunen fortolker den til fordel for kommunekassen. Man får udbetalt omkring 11.000 om måneden, og kommunen slipper for at betale 8.000 kr hver måned. Og oveni kommer et tilskud fra staten for at aktivere.

Når borgerne står alene taber de alt. Man bilder folk ind, ’at sådan er det bare’. Når borgernes rettigheder bliver gjort klart, når jeg f.eks. går ind og hjælper, så får borgeren førtidspension.

KPnet: Hvad skal der til nu, hvad er jeres krav i Jobcenterets Ofre?

– Rådighedspligten skal slettes. De har f.eks. lavet forsøg i Finland, hvor tvang, magt og kontrol er fjernet. Det er dokumenteret, at folk mange gange efter noget tid selv har haft kræfter til at søge arbejde. Folk bliver mere syge af kontrol og magt.

Af de ca 100.000 der i dag er på kontanthjælpslignende ydelser skønner man, at de 80.000 aldrig kommer ud på arbejdsmarkedet igen.

Folk bliver sat i kø til sagsbehandling, nogle har stået i kø til sagsbehandling i 30 år. Når du har været syg og ledig i 30 år er det nærmest umuligt, du er som en lille baby, der skal lære at gå.

I al fald 70% af dem der er på kontantlignende ydelse har andre udfordringer end arbejdsløshed – fysiske, psykiske eller kognitive lidelser.

Men selvom folk er syge, ser vi, at nogen kommer tilbage til livet, når de er ude af systemet. Der er dokumentation for, at fred og ro virker.
At være i et forløb i jobcenteret er som at leve sammen med en sindssyg kæreste, en kontrollerende type der udøver psykisk vold.

Sådan forklarer borgerne det overfor mig.

Kommunerne tolker loven, men Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering, STAR laver vejledninger til landets kommuner og jobcentre om hvordan de skal tolke loven. Det er staten der styrer den tolkning.

I en kommentar itl beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, hvor han snik-snakker om at ”systemet skal ændres” skriver Kim:

Kø ved håndvasken. Dårlige undskyldninger.
Et museklik, så er forliget om førtidspension og fleksjob strøget af listen.
Men I elsker at lege mishandlere på Borgen.
I burde skamme jer over den mishandling som foregår.
Hvorfor er du bange for at opsige forliget så ikke flere syge borgere dør af deres forløb med jobcenter?
Få fingeren ud – nu! Hr beskæftigelsesminister”.

– Politikerne har snakket i 10 år om at der bliver givet forkerte afslag, at kommunerne er for hårde. men ingen fra forligspartierne har sagt, at de vil opsige forliget og lave det om.

Jeg er vredere end nogensinde. Mennesker behandles nærmest som krigsfanger. Jeg har virkelig lyst til at finde et kæmpe læs gylle og vælte det ind over Christiansborg. Jeg er meget gal!

Følg Jobcenterets Ofre på facebook

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne