Brasilien: På gaden d. 7. september mod fascisme og militærdiktatur

Brasilien går til valg den 2. oktober 2022, efter år med krise under nyliberalistiske og populistiske regeringer. Den siddende præsident Jair Bolsonaro har flere gange i løbet af de seneste måneders valgkamp truet med at indføre militær undtagelsestilstand, hvis han ikke beholder magten. Flere folkelige bevægelser er derfor gået sammen om at gøre Brasiliens nationaldag den 7. september til en stærk markering mod fascisme og diktatur. Nedenstående indlæg er et uddrag fra avisen Averdade, der udgives af Det Revolutionære Kommunistparti, PCR, Brasilien.

Vi er millioner af brasilianere, der dagligt kæmper for at overleve og ikke har adgang til grundlæggende rettigheder som f.eks. job med underskrevne arbejdskontrakter, anstændige boliger, grundlæggende sanitære forhold, uddannelse og sundhed af høj kvalitet, sikkerhed osv. Alle, uanset om de er unge, arbejderklasse, far eller mor, tænker hver dag på, hvordan de kan få et bedre liv.

Vi er flertallet af det brasilianske folk og mange gange har vi gennem vores livserfaring set staten og regeringen mere som et problem, end som en løsning i vores liv. Hvilket demokrati findes der i et land, hvor halvdelen af befolkningen sulter, og ikke ved om der er brød på bordet hver dag? Et land, hvor politiet giver os frygt og ikke sikkerhed, og er ansvarlig for utallige massakrer i favelaerne, et land, hvor politik er domineret af de rige og hvor folket aldrig bliver spurgt om at træffe vigtige beslutninger, hvor næsten alle politikere kun optræder hvert fjerde år for at bede om stemmer og give tomme løfter og derefter regere sammen med bankfolkene og imod folket.

På trods af disse daglige vanskeligheder har det brasilianske folk kæmpet utallige kampe og vundet vigtige rettigheder: mindstelønnen, retten til ferie, julebonus og pension, eksistensen af offentlig uddannelse, det fælles sundhedssystem. Disse og andre offentlige tjenester, som arbejderne har adgang til, er frugterne af den folkelige kamp. Andre resultater er retten til at stemme, til at vælge ledere og til at organisere os i folkepartier, der kæmper for arbejderne, som f.eks. Unidade Popular pelo Socialismo (UP).

Men alle disse rettigheder er i fare. Bolsonaro, og de generaler, der deltager i hans regering, og de bankfolk, der dominerer landets økonomi, forbereder et kup for at beholde magten, fordi de ved, at de vil tabe valget, hvis folket har ret til at stemme og vælge præsidenten.

Foto: Luara Bin

Bolsonaro og hans bande ønsker ikke at opgive de milliarder, som de stjæler fra de offentlige kasser i en af historiens mest korrupte regeringer. I tilfælde af et kup vil regningen for denne korruption fortsat blive betalt af os, som vil få færre læger og mindre medicin på sundhedsbudgettet, vi vil se flere klasseværelser blive lukket og børn og unge vil ikke kunne studere, vand- og elregningerne og transportpriserne vil fortsat stige og investeringerne i opførelse af boliger og forbedring af de grundlæggende sanitære forhold i forstæder og på landet vil blive stadig mindre.

Ud over at fortsætte med at stjæle ønsker Bolsonaro at øge undertrykkelsen af fattige mennesker. Et kup tjener netop til, at et diktatur på trods af den forværring af livet, som folket vil opleve i de kommende år, vil forhindre, at magthaverne bliver stillet til regnskab og at arbejderne kæmper for det, der retmæssigt tilkommer dem. Sådan var det under militærdiktaturet fra 1964 til 1985: på trods af korruption og elendighed blev enhver protest undertrykt med vold, og under diktaturet blev tusindvis af mennesker fængslet, tortureret, kidnappet og/eller dræbt af politiet.

Blandt dem var der politiske aktivister, der kæmpede for frihed, men også almindelige arbejdere, der, fordi de var fattige og boede i forstæder eller på landet, døde, da de krævede mad og arbejde. I et nyt diktatur vil politiet være endnu mere voldeligt, overgrebene vil blive flere, militserne vil få endnu mere magt over vores kvarterer og samfund, og vores ret til at organisere os og kæmpe, til at strejke, demonstrere, besætte eller stille andre krav, vil blive besvaret med skud, bomber og arrestationer.

Endelig har et kup stadig til formål at styrke de riges dominans over arbejderne. Bolsonaro ønsker at øge sin families og venners formuer og vil gøre dette ved at stjæle fra arbejderne gennem korruption, men også ved at sænke lønningerne, skære i arbejdstagerrettighederne, øge inflationen, prisen på fødevarer, benzin, gas til madlavning og kreditkortrenter, afskaffe pensioner og ydelser til de trængende, privatiseringer og salg af nationale rigdomme til udenlandske kapitalister. Det fascistiske kup ønsker at indføre et diktatur, så de rige kan vedtage love, der er endnu mere skadelige for arbejdstagerne, uden at folket har ret til at stemme og vælge en anden regering.

Kort sagt, på trods af de store vanskeligheder i hverdagen og behovet for en social revolution, så vi får et ægte demokrati, som vi kan være stolte af, og hvor vi kan leve med værdighed, betyder et diktatur meget mere smerte og lidelse, elendighed, vold og uretfærdighed for de fattige, de unge, de sorte, kvinderne, hele arbejderklassen og det brasilianske folk. Derfor er det en nødvendighed at forsvare vores demokrati for at sikre de opnåede rettigheder og for at kunne kæmpe for mere.

Den 7. september på uafhængighedsdagen, men også de udstødtes råb, skal vi på gaden for at besejre Bolsonaro og hans bande. Hvis fascisterne truer os og markerer mobiliseringen til et kup, er det vores pligt at gå på gaden og forsvare vores liv, vores familier, vores frihed og vores ret til arbejde, brød og fred.

Oversat fra

7de setembro nas ruas: o que significa uma ditadura para o povo das periferias

Det Revolutionære Kommunistparti, PCR er ligesom APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne