Bornholm: El til overpris – og transformaterstation for amerikanske krigsfly?

Energiøen på Bornholm skal gøres endnu større end først planlagt. Projektet opreklameres som ’grøn energi’, men bagved lurer også planer om Bornholm som kommende militærbase med sikker energiforsyning til USA’s og Danmarks kampfly tæt på Rusland. Dertil kommer at en tilkobling til EU’s energinet vil betyde hundedyr el for bornholmerne.Regeringen, Venstre, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, DF, LA og Alternativet har aftalt, at Energiø Bornholm skal udvides fra to til tre gigawatt. Det hele pakkes ind i grønne plusord a la ”Danmark som grønt foregangsland”, men under overfladen ligger også langsigtede militære planer for sikker elforsyning på NATO-hænder til optankning af bl.a. kampfly tæt på Rusland.

I regeringens pressemeddelelse udpensles dette naturligvis ikke, alt fremlægges som civile hensyn, men pointen om flybrændstof sammenholdt med tidligere udmeldinger energiøernes kobling til militær ’sikkerhed’ kan ikke undgå at lede tankerne i den retning. Som DR citerer regeringens pressemeddelelse:

”De to øer skal ikke blot forsyne europæerne med grøn strøm. De skal også omdanne den grønne strøm til brint, som skal forarbejdes til brændstoffer til blandt andet fly, skibe og lastbiler.”

Også andre kapitalinteresser er på spil. I den nye aftale ligger således også en aftale om at trække et kabel fra Bornholm til Tyskland, der kan transportere strøm sydpå. Det er tysk industri og profit gennem salg over EU’s kabelnet, der skal tilgodeses.

Aftalen er da også indgået i tæt forbindelse til EU-planerne for Balkan og øget konkurrence mod Rusland – økonomisk og militært. Bornholms Tidende skriver:

”Aftalen er kommet i hus kort før tirsdagens energitopmøde på Bornholm. Her skal statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med syv EU-kolleger og formanden for EU-Kommissionen for at diskutere energisituationen i det baltiske område.”

Så hvis man tror, at energiøerne skal bygges for at levere billig og grøn strøm til danske forbrugere kan man godt tro om igen.

Det offentlig-privat ejede energiselskab Ørsted har meldt ud, at de forventer et overskud på mellem 20 og 22 milliarder for 2022! Imens skovler staten også ekstra momsindtægter ind på de stigende elpriser, men har ingen intentioner om at hæve de sociale ydelser til dem der rammes hårdest af inflationen.

El er blevet markedsgjort og er nu en profitgivende handelsvare for staten og deres privat-offentlige arrangement koblet på EU’s energimarked. Samtidigt med, at det er en militærstrategisk brik i den imperialistiske konkurrencekamp, som den almindelige befolkning ingen interesse har i.

Bornholms interesse er at være reelt selvforsynende, med billig, ren og vedvarende energi. Uden profitjagt og kabelafgift.

Elpriserne skal ikke presses op pga profithensyn – og Bornholm skal ikke gøres til transformatorstation for en amerikansk militærbase og bombemål!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne