Strejkebølge i Storbritannien med krav om fuld kompensation for inflationen

En større strejkebølge er i gang i Storbritannien. Inflationen udhuler løn og sociale ydelser overalt, energipriser og renter stiger, mens lønnen står i stampe. I denne uge strejker omkring 2000 arbejdere i Storbritanniens største containerhavn Felixstowe i Suffolk og i sidste uge var det jernbanearbejderne. Kravene lyder på en løn der giver fuld kompensation for inflationen. Andre grupper, der i strejke eller har varslet strejke er bl.a. gadefejere, buschauffører, postarbejdere m.fl.

Blokadevagter på havnen i Felixstowe

For første gang i 30 år er arbejderne på havnen i Felixstowe gået i strejke og strejken fortsætter minimum til mandag morgen. Strejken omfatter kranførere, maskinførere og havnearbejderne, der laster og losser.

Havnearbejder og strejkevagt Andrew Damant udtaler til BBC:

-Min husleje er steget med 800 kr., gasregningen til det dobbelte. Vi giver omkring 900 kr om måneden for el – og den stiger og stiger kun. Vi skal minimum have 10-12% højere løn.

Mange pendler til havnen og de stigende benzinpriser æder lønnen op. Den 24-årige slæbebådschauffør Caitlin Du Plessis udtaler til BBC News:

– Jeg plejede at tanke for 20 £ (176 kr) i min brændstoftank, og det ville give mig mere end en kvart tank, næsten en halv tank, og nu putter jeg 20 £ i, og den når ikke engang op på en kvart tank, det gør en stor forskel, siger hun.

“Så denne lønforhøjelse gør en stor forskel for vores månedlige regninger, udgående udgifter og alting, selv bare det at køre på arbejde, da mange mennesker ikke bor i Felixstowe, og de rejser hele vejen for at komme til Felixstowe for at arbejde.

– Vi strejker også for “bedre vilkår”, og vi ønsker nyt udstyr, der kan gøre vores arbejde “lettere og mere sikkert”.

A. P. Møller Mærsk går ud mod strejken

Havnen i Felixstowe ekspederer 48% af al Storbritanniens skibsgods og er således sæde for kolossale profitter, bl.a. for Amazon, General Mills, Rolls-Royce, Diageo, Kellogg, Mars Foods –  og selve havneselskabet. Også shippinggiganten A. P. Møller Mærsk med sit rekordoverskud på det seneste halv årsregnskab på 113 milliarder er bruger af havnen i Felixstowe, hvis ledelse afviser at kompensere havnearbejderne for deres lønnedgang. Mærsk har været ude og ‘advare’ om “alvorlige konsekvenser og forsinkelser” pga strejken.

Strejken fortsætter foreløbig til mandag og vil blive genoptaget hvis ledelsen ikke imødekommer kravene.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater