Lisbeth Sand fra den sociale modstandsbevægelse: “Der er brug for en fælles kamp”

Partiet Venstre kører sig i stilling til valget med en smædekampagne mod kontanthjælpsmodtagere – og som de øvrige medlemmer af Folketinget ignorerer de fattigdom i dagens Danmark. Basale leveomkostninger er steget med 25% – kontanthjælpen med nul. KPnet har talt med Lisbeth Sand, der er aktiv i den sociale modstandsbevægelse, hvor hun gennem tiden har været ildsjæl i aktioner, demonstrationer, madordninger og som bisidder for folk der rendes over ende af systemet.

Både Venstre og regeringen kører en del og hersk-taktik overfor befolkningen

Lisbeth Sand har i en længere periode organiseret fordeling af gratis mad. Ordningen er lige nu sat på hold pga diverse benspænd, men der arbejdes på hurtigst muligt at starte op igen.

KPnet: Vi oplever en kraftig dyrtid – hvor især de helt basale fødevarer og udgifter som varme og el er steget voldsomt. Du er aktiv i den sociale modstandsbevægelse. Hvordan ser du situationen helt konkret, hvordan rammer det f.eks. mennesker på kontanthjælp?

– Situationen er sådan nu, at når madvarer stiger og måske også varmen er der ikke råd til medicin og mad. Det mærker jeg tydeligt hos de der har hentet mad hos mig. Søgningen til køleskabet er steget og folk ringer, de er ulykkelige fordi de frygter de ikke vil kunne betale huslejen og vil blive smidt ud.

– Også livsvigtig medicin, f.eks. hjertemedicin sparer folk væk. Det er tankevækkende, at regeringen kan give erhvervslivet og bankerne støtte, men der er intet ekstra at få for de syge. Og 80% af alle der er på kontanthjælp er der fordi de er syge og ikke kan arbejde. Selv folkepensionisterne har fået lidt. Men det er kun engangsbeløb, man vil ikke regulere, så folk kan få et ordentligt liv.

Det var galt i forvejen – nu er det helt galt!

Der er vildt stor søgning til madordningerne, som efterhånden bliver organiseret over hele landet.

De private husejere har lov til at hæve huslejerne, så de følger prisindekset, men kontanthjælpen bliver ikke reguleret. Fra januar kan 400.000 mennesker blive ramt af disse huslejestigninger. I de almene boliger stiger varmepriserne, der hvor der fyres med gas.

KPnet: Hvordan fungerer den madordningen du har kørt?

– Enkeltpersoner eller butikker leverer frugt og grønt i køleskabet og folk henter efter behov. De eneste regler er, at man levner noget til de andre, ikke larmer og rydder op efter sig. Det har fungeret godt, men boden er blevet anmeldt til Fødevarestyrelsen. Det er vi nu i gang med at få løst.

Der er rigtig mange der er afhængige af den her slags ordninger. Det er jo både godt og skidt. Regeringen kan sige: ”De klarer sig jo”. Men det gør de jo ikke. Reelt er der en nødsituation.

KPnet: Hvad tænker du der ellers skal til?

– Der skal laves nogle langsigtede løsninger. Afgifter og moms skal ned, ydelserne skal op. Kontanthjælpsloftet skal væk. 225-timersreglen skal væk.

Regeringen siger de har fjernet kontanthjælpsloftet og Enhedslisten jubler med. Men nu hedder det bare noget andet, de har lavet en trappemodel. Det er spin – det er ikke fjernet.

Mette Frederiksen siger ”Alle skal arbejde – det er værdigt”, men de fleste på kontanthjælp er for syge til at arbejde. De fleste er folk der skulle have pension. Det dækker over en ondskabsfuld politik.

Sagerne på jobcentrene fortsætter. Der arbejdes efter princippet: ”Du ser da rask ud” – og ”Du skal udover kanten, for at vi kan se hvad du kan”.

For nylig døde en kontanthjælpsmodtager med leukæmi. Han var terminalt syg, men jobcenteret blev ved med at rykke for praktik. Folk tror det er løgn når man fortæller det.

Et andet eksempel er en patient med epilepsi, hvor førende specialister har erklæret, at vedkommende ikke kan arbejde pga kognitive vanskeligheder. Her kommer lægekonsulenten ind og siger ”Ikke enig”. Det er overfor folk der er 100% udredte. Og det bliver lægekonsulenten der bestemmer.

Mette Frederiksen har erklæret, at det er OK at overrule specialistvurderinger. Som hun sagde det:

”Lægerne har forstand på sygdom – sagsbehandlerne har forstand på mennesker”.


KPnet: Hvilken slags oprør mener du der er brug for?

– Folk prøver at overleve. De syge/kontanthjælpsmodtagerne alene har ikke kræfter til et oprør eller til at slå tilbage – og i øjeblikket bliver vi spillet ud mod hinanden.

Der er brug for den fælles kamp – at vi ikke lader os splitte. Politikerne giver lidt til nogen – folkepensionisterne får et engangsbeløb, som alligevel ikke rækker til noget, i stedet for at regulere bredt. Småbeløb ændrer ikke og giver ikke mulighed for at kunne leve godt. Den tendens er blevet værre. Og én gruppe har ingenting fået – de syge. Politikerne har en evne til at splitte fællesskaberne.

Det er smart at sætte de syge sammen med kontanthjælpsmodtagere – og så kalde dem dovne.

Vi er oppe mod en højredrejning i hele verden, hvor politik bygger på fjendebilleder. Inger Støjberg kan komme i Folketinget helt uden politik, kun med hetz mod indvandrere. Krig har fået milliarder af kroner – velfærd gider politikerne ikke. At stemme på et parti er ikke nok, der er nødt til at være en større bevægelse, hvor vi kræver velfærd. Og der er brug for medier der vil mere end bare at kradse i overfladen og ikke er købt. F.eks. er der ingen kritik i medierne, når Zelinskij undertrykker folk i sit eget land.

Der er brug for en fælles kamp, så længe vi er splittet op bliver der ingen kamp.

Læs også
Prisen på brød, ost, mælk og smør sætter rekord
KPnet 14. august 2022


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater